Johaug og Bjørgen: – Veldig synd at Kowalczyk står av

OBERHOF (NRK.no): Justyna Kowalczyk (30) har gjort alvor av boikott-truslene og står over Tour de Ski. Det synes de norske storfavorittene lite om.

Den polske favoritten har bestemt seg for ikke å gå Tour de Ski.

VIDEO: Justyna Kowalczyk står over Tour de Ski. Reporter: Emilie Hald Torp.

Det meddelte hun på sin Facebook-side lørdag morgen – bare noen timer før prologstarten i Oberhof.

 • Se Tour de Ski-starten fra kl 14.00 på NRK1 eller hør direkte på NRK P1 eller NRK Sport på DAB+!
Kowalczyk på Facebook

DELTE NYHETEN PÅ FACEBOOK: Justyna Kowalczyk har nesten 300.000 følgere på Facebook.

Foto: Faksimile

«Jeg er veldig lei for det, men sånn som situasjonen er blitt kan jeg ikke delta i Tour de Ski», skriver den polske skijenta på sin Facebook-side.

Sjokkbeskjed

Boikotten slår ned som et liten bombe i langrennsmiljøet.

Kowalczyk har vunnet touren de fire siste årene, og var storfavoritt også i år. Ved å stå over går den polske jenta glipp av store pengepremier, og vil trolig være sjanseløs i verdenscupsammendraget.

– Jeg synes det er veldig synd at hun ikke går. Jeg skulle veldig gjerne ønske at hun var med her i dag, sier Therese Johaug når hun møter NRK på skistadion før start lørdag.

– Det er kjempesynd, absolutt. Men det er hennes avgjørelse, sier Marit Bjørgen.

Trekker seg etter programendringer

Bakgrunnen for boikotten har vært kjent siden torsdag: FIS valgte – uten å forhøre seg med utøverne – å gjøre om søndagens andre etappe av Tour de ski til en sprint i fristil, istedenfor den klassiske 9-kilometeren som først var planlagt.

Endringen skyldes snømangel i tyske Oberhof, der arrangørene har slitt med å oppdrive nok snø til å legge en full løype.

Kontrabeskjeden falt ikke i god jord hos storfavoritt Justyna Kowalczyk, som kort tid etterpå truet med boikott.

Den polske kraftløperen er svært misfornøyd med at hele fem av sju tour-etapper nå vil gå i fristil – hennes klart svakeste stilart.

Les mer om Kowalczyks protest: – FIS behandler oss ikke med respekt

Kowalczyk-smører pakker sammen

– Jeg er veldig skuffet. Dette er utrolig urettferdig. Jeg skjønner ikke hvorfor de endrer det, uttalte en forbannet Kowalczyk til pressen fredag.

Da sa hun at det var 70 prosent sjanse for at hun trakk seg fra konkurransen, men det var likevel ventet at Kowalczyk først og fremst protesterte for å gi saken medieoppmerksomhet, og at hun ville stå på startstreken i dag.

Nå har hun altså gjort alvor av truslene.

Lørdag morgen hadde Kowalczyks svenske smører, Ulf Olsson, allerede pakket ned det meste av smørerutstyret. Både han og flere av de andre smørerne til den polske stjernen reiser hjem.

– Vi skal reise. Jeg vet ikke om vi drar alle sammen, men noen av oss drar nå, sier Olsson til NRK utenfor skistadion i Oberhof.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kowalczyk-smører reiser hjem

PAKKER SAMMEN: Kowalczyk-smører Ulf Olsson (i svart jakke) reiser hjem fra Tour de Ski.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

Norges trener: – Veldig synd

NRK har lørdag morgen snakket med de norske jentenes trener, Egil Kristiansen. Han er skuffet over Kowalczyks avgjørelse om å trekke seg.

– Det er veldig synd at hun vil trekke seg, vi ville helst hatt en rettferdig kamp til vi kom til slutten, sier Kristiansen.

– Det får ingen konsekvenser for oss utover det. Vi skal gjøre vår jobb uansett hvem som stiller, sier han.

– Øker dette Norges vinnersjanser?

– Det er jo en av de største konkurrentene som har trukket seg, så det øker jo våre sjanser. Men vi tar ikke noe for gitt. Vi må være skjerpet hele veien, sier Kristiansen til NRK.

– Blir det det samme å vinne touren når Kowalczyk ikke deltar?

– Det er flere andre som ikke stiller, og vi kan ikke tenke sånn uansett. Om man vinner touren har man uansett gjort en fantastisk prestasjon. Så for min del legger det i alle fall ingen demper, sier Kristiansen.

Tour de Ski starter med prologer for kvinner og menn kl 14.00 i dag. Therese Johaug og Marit Bjørgen seiler nå opp som store favoritter til sammenlagtseieren i kvinneklassen.

NRK-ekspert tror Bjørgen vinner lett

NRKs langrennsekspert Carl Henning Gran mener Kowalczyk trekker seg fordi hun innser at de mange fristilsetappene gjør henne sjanseløs i sammenlagtkampen.

– Norge har aldri hatt større vinnersjanser. Det blir en «walk in the park» for Marit, i alle fall om hun har mer enn et minutt på Therese før den siste bakken. Og det tror jeg hun kommer til å ha på grunn av alle sprintene, sier Gran.

Siste nytt

 • Klæbo går ikke i Sverige

  Helgens verdenscuprenn i Ulricehamn går uten Johannes Høsflot Klæbo (22). Av de største norske profilene er det Klæbo og Emil Iversen som mangler. Heidi Weng, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger er tilbake for første gang siden Tour de Ski.

  Klæbo
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Desse drar til VM i Seefeld

  Kombinertløparane Jarl Magnus Riiber, Jørgen Graabak, Jan Schmid og Espen Bjørnstad er alle tatt ut til VM i Seefeld om ein månad, stadfestar sportssjef Ivar Stuan til NRK. Den femte og siste plassen blir tatt ut etter verdscupen i Granåsen i helga.

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Øverby klar for Sverige-kampen

  Petter Øverby er tilbake i den norske VM-troppen i handball og klar til kampen mot Sverige måndag. 26-åringen vart sjuk tidleg i meisterskapet og erstatta av Henrik Jakobsen. Kevin Gulliksen forsvinn ut av troppen.

  Petter Øverby kampklar
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
VM håndball menn: Sverige - Norge
VM håndball menn: Egypt - Danmark
En skiløpers dopinghistorie