NRK Meny
Normal

Kowalczyk slakter den norske OL-taktikken

Justyna Kowalczyk begriper ikke at de beste norske langrennsjentene står over helgens gjennomkjøring av OL-løypene i Sotsji.

Kowalczyk

Justyna Kowalczyk (t.h.) er denne uken i Sotsji først og fremst for å få en smakebit av OL-løypene. Hun forstår overhodet ikke hvorfor de norske jentene prioriterer annerledes.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

 • Se kvinnenes skiathlon fra Sotsji på NRK1 på nett og TV fra klokken 10.50!
Egil Kristiansen

Landslagstrener Egil Kristiansen er uenig med den polske skidronningen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

– Det er jo den eneste og siste muligheten til å bli kjent med OL-løypene. Jeg forstår rett og slett ikke at de står over, sier Justyna Kowalczyk til polske Eurosport.

I likhet med Petter Northug bestemte Kowalczyk seg for å involvere helgens verdenscup i Sotsji i VM-oppladningen.

Hun har avbrutt treningsopplegget for å bli godt kjent med OL-løypene til neste år.

– Vi får bare én mulighet. Derfor er jeg her for å utnytte muligheten 100 prosent, sier Kowalczyk, som blir i Russland en hel uke før hun drar tilbake til treningsleiren i Italia.

– Med erfaringen får jeg et helt år til å forberede hver minste detalj i løypene. De som ikke deltar får etter min mening en ulempe i OL-forberedelsene. Men det er ikke mitt problem, sier hun.

Ville unngå reisen

VM-favorittene Marit Bjørgen, Therese Johaug og Maiken Caspersen Falla står alle over rennene i Sotsji.

Kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen påpeker at løypene likevel blir nøye analysert.

– Vi har lagt en plan som vi har troen på. Trenerteamet er i Russland, og vi skal få kartlagt løypene ordentlig, sier Kristiansen.

– Er det ikke en fordel å ha gått løypene selv?

– Jo, det kan være det til en viss grad. Men nå er ikke alle løypene ferdige, så det er uansett umulig å få testet alle, sier Kristiansen, som påpeker at løperne har godt av å slippe den lange reisen til Sotsji.

– Vi vraket Sotsji fordi vi vil være best mulig forberedt til VM. Da må vi blant annet begrense reisene, sier Kristiansen.

Knallhard utholdenhetstrening

Petter Northug

Langrennsesset Petter Northug valgte å prioritere prøve-OL i Sotsji.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Marit Bjørgens hardeste VM-rival dro aldri hjem etter verdenscuprennene i La Clusaz 19. - 20. januar.

Den polske langrennsløperen dro istedet direkte til høyden og Livigno i Nord-Italia, der hun skal drive intensiv utholdenhetstrening frem mot ski-VM.

Der skal hun de neste dagene konsentrere seg om å bli sterkest mulig til mesterskapet starter i Val di Fiemme 20. februar.

– Justyna har ikke fått trent ordentlig utholdenhetstrening siden sesongen startet. Verdenscupen har jo vært en slags form for trening, men løpene har samtidig ført til mange reisedager for henne, forklarer Kowalczyks trener, Aleksander Wierietelny.

Kowalczyk har valgt en VM-oppladning som likner på Marit Bjørgens.

Etter noen dager i Norge, vil den regjerende VM-dronningen lade opp til mesterskapet i høyden i italienske Seiser Alm - kun en par timers kjøretur unna Livigno.

– Her blir hun frem til rennene i Davos 13. februar. Deretter reiser vi rett til Val di Fiemme, sier Kristiansen.

Holder en knapp på Bjørgen

NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn, tror det blir et rotterace mellom Bjørgen og Kowalczyk frem mot VM.

– Kowalczyk har ikke fått trent ordentlig, derfor er hun avhengig av å få trent ordentlig nå. Hun trenger det mer enn Marit, sier Torgeir Bjørn.

– Hun blir som vanlig en hard nøtt å knekke, men det blir først og fremst på klassisk. Hun har slitt med beina, og har skøytet dårligere denne sesongen enn tidligere.

Bjørn regner derfor med at Bjørgen er klar favoritt på 10 km fri og fellesstart med skibytte.

– Jeg tror Bjørgen tar henne ganske enkelt på de distansene. På 30 km klassisk og sprint klassisk blir hun farlig.

PS! Da Justyna Kowalczyk i dag fikk spørsmål fra NRK om Bjørgen og Johaugs beslutning om å droppe prøve-OL, hadde hun moderert seg kraftig.

– Nei, nei. Det er helt individuelt. Men jeg er glad jeg er her, sa hun.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang