NRK Meny
Normal

Kowalczyk og treneren venner igjen

Justyna Kowalczyk og treneren Aleksander Wierietielny havnet i konflikt med hverandre under VM og truet med å avslutte det 12 år lange samarbeidet. Nå har de to klart å bli venner igjen.

justyna

Justyna Kowalczyk og Aleksander Wierietielny har hatt et stormfullt samarbeid, spesielt denne vinteren. Men nå har de bestemt seg for å gå inn i en ny sesong sammen.

– Før hørte Justyna alltid på meg og vi hadde full forståelse. Når jeg påpeker noe nå sier hun bare «slutt å mase» og «igjen er alle mot meg». Hun prøver å være klokere enn meg. Jeg tror vi bare må avslutte det hele etter OL i Sotsji, sa Aleksander Wierietielny til et samlet pressekorps under VM i Val di Fiemme.

Det var bare en liten del av den høyst offentlige ordkrigen som oppsto mellom de to under verdensmesterskapet.

Skyldte på hverandre

– Å jobbe med en topputøver når det ikke går bra er ren tortur. Man må ta beroligende piller. Jeg orker ikke mer og kommer ikke til Falun, sa Wierietielny til avisen Rzeczpospolita.

Duoen, som har jobbet sammen i 12 år, var oppgitt over manglende resultater i Val di Fiemme. Kowalczyk fikk en etterlengtet sølvmedalje på mesterskapets siste dag, men måtte se seg slått av nordmenn i samtlige andre renn.

Kowalczyk og Wierietielny brukte mye tid på å skylde på hverandre.

– Det var jeg som var ute i løypa og jeg som gikk på ski - ikke han. Så det er en del han ikke vet. Vi må snakke ut om en del saker, han må høre min versjon av saken også, sa Kowalczyk.

Har hatt alvorsprat

Langrennsløperen varslet at hun ville ta en alvorsprat med treneren når« tiden var inne».

Nå ser det ut til at den har funnet sted. Det polske nyhetsbyrået PAP har møtt Wierietielny, som for tiden er på påskeferie.

Han bekrefter at han vil fortsette samarbeidet med Kowalczyk - aller mest fordi han ikke vet om noen som kan bli hans etterfølger.

– Nei, jeg må innrømme at jeg ikke gjør det, sier han.

Pipen har også fått en annen lyd når det gjelder resultatene i VM, og ordkrigen som fulgte.

– Det er vanlig med litt humørsvinginger. Det er helt normalt at etter de gledelige øyeblikkene kommer det noen svakere, som krever ettertanke og refleksjon, sier Wierietielny til PAP, i intervjuet som blant annet er gjengitt i riksavisen Gazeta.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lahti Ski Games 2013

Justyna Kowalczyk vant verdenscupen sammenlagt denne sesongen. Her poserer hun sammen med Marit Bjørgen og Heidi Weng.

Foto: Saukkomaa, Heikki / NTB scanpix

– Enige i det daglige

Treneren blir også konfrontert med at han under VM uttalte at Kowalczyk var «svak i hodet», og at dette gikk utover hennes taktiske vurderinger.

– Det var bare en engangshendelse. Det er sånt som kan skje. I det daglige er det ingen uenigheter mellom meg og Justyna, tvert imot er vi stort sett veldig enige, sier han.

Kowalczyk har uttalt at hun vil ta et hvileår etter OL i Sotsji neste år. Dette er også så langt fremover Wierietielny ser akkurat nå.

– OL er det viktigste som skal skje. Etter det tar vi en beslutning om hva som skjer videre, sier Wierietielny.

Blir ofte nervøs

Han fyller 66 år neste år, og i Polen er pensjonsalderen 67 år. Han har uttalt at Kowalczyk trolig blir den siste utøveren han trener.

Wierietielny innrømmer at han gleder seg til litt roligere tider. Han forteller at han ofte blir nervøs og stresset av å jobbe med toppidrett.

– Jeg er klar over at man er nødt å slappe av innimellom. Jeg setter pris på noen dager med ro og hvile hjemme med familien min nå. I påsken skal jeg ha mer tid til å nyte fjellet og vinterlandskapet hjemme, forteller han.

Siste nytt

 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP
 • Agüero ute resten av sesongen

  Sergio Agüero har spilt sin siste kamp for Manchester City denne sesongen, sa manager Pep Guardiola fredag.

  – Han kommer til å være ute i fire til fem uker, sa Guardiola på sin pressekonferanse fredag ettermiddag.

  Soccer Man City Aguero
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte remis også i fredagens 2. runde av turneringen Shamkir Chess torsdag. Nordmannen hadde hvite brikker mot tsjekkeren David Navara.

  Lørdag møter Carlsen hjemmefavoritten Rauf Mamedov fra Aserbajdsjan.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal