NRK Meny
Normal

Kowalczyk med rekordsatsing - stiller med nye hjelpere og 100 par ski

WARSZAWA/OSLO (NRK.no): Justyna Kowalczyk satser knallhardt før OL-sesongen, og stiller med et budsjett som er nesten dobbelt så stort som hele det polske hopplandslagets.

NORDIC-SKIING/ Kowalczyk holds the trophy as she celebrates on the podium after winning the ladies' FIS Tour de Ski at the end of the 9km free final climb pursuit start from the lago di Tesero track to Cermis, in Val di Fiemme

Justyna Kowalczyk har blant annet ansatt Therese Johaugs gamle skismører i forsøket på å sanke det som kan bli hennes siste mesterskapsmedaljer. Her løfter hun trofeet hun fikk da hun vant forrige Tour de Ski.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Mens Marit Bjørgen og de norske langrennsløperne alltid har hatt store støtteapparat rundt seg, har erkerivalen Justyna Kowalczyk stort sett måttet klare seg med bare noen få hjelpere.

Det har hun imidlertid gjort noe med før årets viktige OL-sesong.

31-åringen stiller med sitt største apparat noensinne når verdenscupen starter til helgen.

100 par ski

Kowalczyk har skaffet seg ny smører, utvidet skiparken og ansatt flere nye hjelpere. Til sammen består teamet hennes nå av ni personer.

– Vi har med oss 100 par ski. 70 av dem brukes til tester og resten til konkurranse, sier assistenttrener og servicemann Rafal Wegrzyn til den polske TV-kanalen TVP.

Kowalczyk-teamet disponerer i år to biler og en minibuss som frakter utstyr, samt to personbiler. Kowalczyks sjåfør er hennes mangeårige trener Aleksander Wierietielny.

– Alle har hendene fulle døgnet rundt. I år har vi fått hjelp av svenske Ulf Olsson. Det betyr svært mye, forteller Wegrzyn.

Olsson jobbet for Kowalczyk og det polske skiforbundet (PZN) også i årene 2007-2009, og har også vært innom det norske langrennslandslaget. Nå er han tilbake på det polske laget.

Får større budsjett enn hopplandslaget

Teamet til den polske langrennsløperen er rekordstort i polsk sammenheng, men kan fortsatt ikke sammenlignes med størrelsen på det norske støtteapparatet.

En vesentlig forskjell er likevel at Norges team jobber for til sammen over 20 landslagsløpere, mens Kowalczyk stort sett har hjelperne for seg selv.

Budsjettet hennes er også stort i polsk målestokk. Denne sesongen har hun 5,4 millioner kroner til rådighet.

3,6 millioner kroner kommer fra det polske sportsdepartementet, mens 1,8 millioner kroner kommer fra det polske skiforbundet. I tillegg kommer også en del sponsorstøtte. Kowalczyk har i en årrekke vært en av de mest populære idrettsutøverne i hjemlandet - om ikke den mest populære.

Kowalczyks nye satsing koster faktisk mer enn hele det polske skihopplandslaget til sammen. De får 2,6 millioner kroner for hele OL-sesongen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Poland World Cup Skiing Cross Country

Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk og Therese Johaug har stort sett fordelt pallplassene mellom seg de siste sesongene.

Foto: Alik Keplicz / Ap

Lover å komme i OL-form

Kowalczyk har i flere sesonger vært den eneste som virkelig har gitt motstand til Marit Bjørgen og Therese Johaug. Snart kan den dominerende trioen bli til en duo, for Kowalczyk har varslet at hun tar et friår etter denne sesongen.

Planen er egentlig å gjøre comeback året etter, men hun har også åpnet for at denne sesongen kan bli hennes aller siste.

31-åringen har uttalt at hun lengter etter et mer normalt liv, samtidig som skader gjør det stadig mer vanskelig å trene som hun ønsker.

Kowalczyk sliter blant annet med muskelskader i lårene som gjør vondt når hun går i skøytestil.

Skøyteproblemene ble tydelige da Kowalczyk deltok i den finske langrennsåpningen for et par uker siden og ble nummer 24. bak antatt langt svakere løpere. Hun vant imidlertid de to klassisk-rennene hun gikk.

– Dette var bare en test, en viktig en. Den svake plasseringen skyldes at Justyna var sliten etter mye trening. I tillegg gjorde hun noen tekniske feil. Vi har analysert løpet grundig og finner ingen grunn til bekymring. Hun skal komme i form til OL i Sotsji og ikke nå, sier assistenttrener Rafal Wegrzyn.

– Slitsomt og kjedelig i Muonio

Verdenscupstarten i Kuusamo til helgen er en minitour med både sprint og distanseløp. Det passer Kowalczyk veldig godt.

– Sprint og 5-kilometer går i klassisk, som passer meg bra, sier hun.

Kowalczyk har ladet opp i Finland siden 4. november, men er glad oppholdet snart er over.

– Oppholdet i Muonio var slitsomt og kjedelig. Det var mye jobb hver dag, i tillegg var det 10 kuldegrader og mørkt. Solen gikk ned ved 14-tiden. Derfor er jeg glad for at vi endelig skal til Kuusamo og nye omgivelser. Jeg er spent før det første rennet, sier Kowalczyk.

Siste nytt

 • L'Abée-Lund er blitt matforgiftet

  Skiskytter Henrik L'Abée-Lund er blitt matforgiftet i Frankrike og går ikke fredagens sprint i Annecy-Le Grand-Bornand. Det bekrefter skiskytterforbundet overfor NRK. L'Abée-Lund ble nummer fem på sprinten i Hochfilzen forrige uke.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2017.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Uendret på kvinnenes FIFA-ranking

  Norge avslutter året på 14.-plass på FIFA-rankingen i fotball for kvinner. Det er uendret fra september. Norge deler plasseringen med Sør-Korea. Verdensmester USA topper rankingen foran Tyskland og England.

  Sjögren
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hvas med norsk rekord

  17 år gamle Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til tredje beste tid i forsøkene på 200 meter medley fredag. Han satte norsk rekord med tiden 1.54,08 - halvannet sekund bedre enn hans forrige rekord på 1.55.52.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
EM svømming
VM håndball kvinner: Oppvarming til semifinale
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo
EM svømming
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge