Kowalczyk måtte legges inn på sykehus etter OL: – Jeg var skikkelig syk

RENA/OSLO (NRK): Tiden etter OL har vært tung for Justyna Kowalczyk. Lørdag er den polske veteranen tilbake i konkurranse.

Justyna Kowalczyk

FRISK: Justyna Kowalczyk håper viruset har forlatt kroppen, og at hun er pigg foran lørdagens renn.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Det var ikke bra. Jeg prøvde å toppe formen, men lyktes ikke. Jeg blir eldre og eldre, og det var hardt i OL, sier Kowalczyk til NRK.

Hun reiste hjem fra Pyeongchang med en syvendeplass som beste resultat. det var en stor nedtur etter seieren i prøve-OL i fjor. Men etter OL kom den største smellen. Kowalczyk ladet opp til Vasaloppet, men dit kom hun aldri.

I stedet endte hun på sykehus i Polen.

– Måtte lære meg å stake igjen

– Jeg var skikkelig syk, og måtte legges inn på sykehus, forteller Kowalczyk.

– Hva skjedde?

– Jeg fikk virusinfeksjon da jeg var i Korea, og jeg hadde problemer med magen. Det var ikke feber, men jeg var helt i kjelleren. Jeg var utslått i flere dager.

Jystyna Kowalczyk

STANG UT: Justyna Kowalczyk har ikke hatt mye å juble for i verdenscupen denne sesongen. Her fra femkilometeren på Lillehammer.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Dermed røk også Vasaloppet for polakken. Birkebeineren er hennes første skirenn etter OL, og Kowalczyk innrømmer at hun er nervøs.

– Jeg fikk ladet opp hjemme i Polen, på et av de beste skistedene i landet. Jeg måtte lære meg å stake igjen, det er annerledes enn å gå i verdenscupen, sier hun.

– Har preget meg lenge

Kowalczyk vant fjorårets utgave av Birkebeineren, og er blant favorittene i år igjen. Blant de hardeste konkurrentene blir trolig Astrid Øyre Slind og Britta Johansson Norgren. Slind, Norges sterkeste kort, tror Kowalczyk blir skummel.

– Jeg skal prøve å holde følge med henne i motbakkene, sa Slind på fredagens pressekonferanse.

– Hun er favoritt fordi hun har vunnet før, har historien og vet hva hun går til, sier Tord Asle Gjerdalen til NRK.

– Jeg vet at det blir hardt, viruset har preget meg lenge, sier Kowalczyk selv.

Polakken har blitt 35 år, men vurderer å satse mot nok et OL. Uansett blir hun å finne på startstreken i både Birkebeineren, Årefjällsloppet og Ylläs-Levi, som avslutter Ski Classics.

– Jeg føler at langløp er fremtiden for meg. Her føler jeg meg fri. I verdenscupen er det ikke den samme gleden som her. Jeg føler meg fri, jeg har ikke noe annet ord, sier Kowalczyk.

Justyna Kowalczyk

VANT: Justyna Kowalczyk vant Birkebeineren i fjor.

Foto: Vebjørn Rakvaag / Birken / NTB scanpix

Siste nytt

 • Tandrevold klargjort til stafett

  Ingrid Tandrevold går førsteetappen på stafetten i Oberhof lørdag. Det bekrefter landslagssjef Per Arne Botnan til NRK.

  – Det er gjort en medisinsk vurdering av det fra helseteamet. Og vi vurderer fortløpende hvordan situasjonen er. Slik som det er nå, så ser det veldig ok ut. Hun har fått klarsignal og er kjempegira på å starte, sier Botnan.

  Ingrid Tandrevold, Ida Lien, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland går for Norge.

  Ingrid Landmark Tandrevold.
  Foto: Christian Haukeli
 • Norsk andreplass i stafett

  Noreg enda på andreplass i skiskyttarstafetten i Oberhof, 4,2 sekund etter Frankrike.

  Johannes Dale på andre etappe måtte ut i ein strafferunde etter liggande. På dei andre skytingane brukte Noreg eitt ekstraskot totalt. Brørne Bø på dei to siste etappane hadde fire feilfrie skytingar.

  – Det er klart det er godt at det ikkje blir eit heilgalent resultat når ein drit seg ut, seier Dale.

  Han var ekstremt skuffa over seg sjølv etter runden, og forstod ikkje kvifor han ikkje fekk det til å stemme på skytinga.

  Johannes Thingnes Bø gjekk ut på siste runde 23 sekund bak Frankrike, men greidde ikkje heilt å hente inn alt.

  – Det var veldig morosamt, men vi hadde aldri skothald til seier. Det vart meir spennande enn eg trudde, og eg prøvde, men det mangla litt, seier Thingnes Bø.

  Stafett Oberhof
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
 • Norge med to lag i kombinert

  Norge stiller med to lag i kombinert lagsprint på lørdag. Verken Jarl Magnus Riiber eller Jens Lurås Oftebro går for Norge.

  Det gjør derimot Jørgen Graabak og Espen Bjørnstad som skal gå for Norge 1. Kasper Moen Flatla og Andreas Skoglund utgjør Norge 2.

  Av disse fire ble Graabak beste nordmann under Gundersen normal-rennet på fredag. Han havnet på sjetteplass. Espen Bjørnstad ble nummer 13, mens Skoglund ble nummer 18 og Flatla nummer 21.

  Jarl Magnus Riiber har selv valgt å stå over lagsprinten. Han har et kranglete kne og ønsker ikke å slå opp en skade som han pådro seg i sommer.

  Jørgen Graabak
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal