Kowalczyk måtte legges inn på sykehus etter OL: – Jeg var skikkelig syk

RENA/OSLO (NRK): Tiden etter OL har vært tung for Justyna Kowalczyk. Lørdag er den polske veteranen tilbake i konkurranse.

Justyna Kowalczyk

FRISK: Justyna Kowalczyk håper viruset har forlatt kroppen, og at hun er pigg foran lørdagens renn.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Det var ikke bra. Jeg prøvde å toppe formen, men lyktes ikke. Jeg blir eldre og eldre, og det var hardt i OL, sier Kowalczyk til NRK.

Hun reiste hjem fra Pyeongchang med en syvendeplass som beste resultat. det var en stor nedtur etter seieren i prøve-OL i fjor. Men etter OL kom den største smellen. Kowalczyk ladet opp til Vasaloppet, men dit kom hun aldri.

I stedet endte hun på sykehus i Polen.

– Måtte lære meg å stake igjen

– Jeg var skikkelig syk, og måtte legges inn på sykehus, forteller Kowalczyk.

– Hva skjedde?

– Jeg fikk virusinfeksjon da jeg var i Korea, og jeg hadde problemer med magen. Det var ikke feber, men jeg var helt i kjelleren. Jeg var utslått i flere dager.

Jystyna Kowalczyk

STANG UT: Justyna Kowalczyk har ikke hatt mye å juble for i verdenscupen denne sesongen. Her fra femkilometeren på Lillehammer.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Dermed røk også Vasaloppet for polakken. Birkebeineren er hennes første skirenn etter OL, og Kowalczyk innrømmer at hun er nervøs.

– Jeg fikk ladet opp hjemme i Polen, på et av de beste skistedene i landet. Jeg måtte lære meg å stake igjen, det er annerledes enn å gå i verdenscupen, sier hun.

– Har preget meg lenge

Kowalczyk vant fjorårets utgave av Birkebeineren, og er blant favorittene i år igjen. Blant de hardeste konkurrentene blir trolig Astrid Øyre Slind og Britta Johansson Norgren. Slind, Norges sterkeste kort, tror Kowalczyk blir skummel.

– Jeg skal prøve å holde følge med henne i motbakkene, sa Slind på fredagens pressekonferanse.

– Hun er favoritt fordi hun har vunnet før, har historien og vet hva hun går til, sier Tord Asle Gjerdalen til NRK.

– Jeg vet at det blir hardt, viruset har preget meg lenge, sier Kowalczyk selv.

Polakken har blitt 35 år, men vurderer å satse mot nok et OL. Uansett blir hun å finne på startstreken i både Birkebeineren, Årefjällsloppet og Ylläs-Levi, som avslutter Ski Classics.

– Jeg føler at langløp er fremtiden for meg. Her føler jeg meg fri. I verdenscupen er det ikke den samme gleden som her. Jeg føler meg fri, jeg har ikke noe annet ord, sier Kowalczyk.

Justyna Kowalczyk

VANT: Justyna Kowalczyk vant Birkebeineren i fjor.

Foto: Vebjørn Rakvaag / Birken / NTB scanpix

Siste nytt

 • Tyskland slo Nederland i EM-kvalik

  Tyskland vant 3-2 over Nederland i EM-kvalifiseringen søndag. Gjestene ledet 2-0 til pause i Amsterdam, men i den andre omgangen scoret Nederland to ganger. Det gikk mot poengdeling, men ett minutt før slutt ble Nico Schulz matchvinner for Tyskland.

  Nico Schulz og lagkameratene feirer etter Tysklands 3-2-scoring mot Nederland
  Foto: Emmanuel Dunand / AFP
 • NM-gull til Kristoffersen

  Henrik Kristoffersen lå på en tredjeplass før den finaleomgangen i Hemsedal, men kjørte seg opp og tok NM-gullet. Leif Kristian Nestvold-Haugen tok sølvet og Max Røiseland tok bronsen.

  AFP_1EQ832
  Foto: JAVIER SORIANO

Sendeplan

Kl. Program Kanal