NRK Meny

Kowalczyk fryktet bjørn før Birken: – Tok med pepperspray

Bjørneekspert avfeier muligheten for Justyna Kowalczyks bjørneteorier, og får støtte av NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

damene

BJØRNEFRYKT: Justyna Kowalczyk var redd for bjørner i dagene før forrige helgs Birkebeinerrenn.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Det ble en nervepirrende oppladning for den polske langrennsstjernen Justyna Kowalczyk da hun i dagene i forkant av Birkebeinerrennet var overbevist om at det var fare for å møte bjørn i Birken-løypa.

– Da jeg trente der var jeg helt alene med et stort og øde landskap rundt meg, dekket med snø. Det var ingen hus eller mennesker i sikte, men mange avtrykk av store dyreføtter langs løypen, sier hun til det polske nettstedet sport.pl.

– Heldigvis hadde jeg hadde jeg dekning på mobilen, til tross for at det var i ødemarken. Så jeg ringte og og spurde om avtrykkene, og fikk svar på at dette området var fritt for bjørner, sier hun.

Tok med pepperspray

Den forsikringen var uansett ikke nok for Kowalczyk, som valgte å ta med seg et våpen ut på de neste treningsøktene.

– De neste dagene hadde jeg med meg pepperspray, forteller hun.

Bjørneekspert Einar Strømnes sier til NRK at mulighetene for å se bjørn i det området omtrent ikke eksisterer.

– Jeg tror nok ikke Kowalczyk har lest seg så veldig opp på bjørn i forkant. Den er jo midt i sovetida. Hadde det vært isbjørn så kunne det vært mulighet, siden det bare er binnene som går i hi. Bjørnen kan ta seg ein liten rusletur om vinteren, men den er svært folkesky, sier han.

Bjørn: – Har aldri sett bjørn

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er godt kjent på strekning mellom Rena og Lillehammer, og mener den polske langrennstjernen har bekymret seg helt uten grunn.

LANGRENNSKOMMENTATORENE VERDENSCUP WC LANGRENN

ALDRI SETT BJØRN: NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn har vanskelig for å tro på Kowalczyks bjørneteorier.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Det var nok en unødvendig frykt hun hadde for å møte bjørn. Jeg har gått den strekningen mange ganger og har aldri sett bjørn, sier Bjørn.

Han legger imidlertid til følgende:

– Jeg har møtt mange mennesker på strekningen som heter Bjørn - til enten fornavn eller etternavn.

Fikk det tungt

På den sportslige fronten gikk det fryktelig tungt for den polske jenta i løypa. Men en brølende trener ga henne kreftene som skulle til for å fullføre.

– Midt i løypen ble jeg så sliten at det føltes som om en orm plantet seg inne i kroppen min, og sakte men sikkert spiste opp alle kreftene mine. Etter 41 kilometer så jeg treneren min som løp og ropte «Løp, Justyna! Løp!», og kun takket være ham fullførte jeg løpet.

– Det er jo litt betegnende for den sesongen hun har hatt. Hadde hun vært i form, ville hun jo vunnet det løpet med mange minutter, sier Bjørn.

Nå er det ventet at Kowalczyk går i sportslig dvale en stund før hun skal ta opp kampen med de norske jentene neste sesong.

Siste nytt

  • Gull og sølv i junior-VM i skyting

    Regine Nesheim, Jenny Stene og Jeanette Hegg Duestad sikret norsk gull i lagkonkurransen på 50 meter liggende under junior-VM i pistol- og rifleskyting.

    Trioen vant klart foran USA og Kina. Med totalt 1859,7 poeng ble samtidig juniorrekorden knust med 4,2 poeng.

    På herresiden ble det norsk lagsølv for Henrik Larsen, Jo-Hermann Hegg og Benjamin Tingsrud Karlsen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal