– Hvis jeg starter, blir det bare som trening

OBERHOF (NRK.no): Justyna Kowalczyk (30) har ennå ikke bestemt seg for om hun boikotter årets Tour de Ski eller ikke. Avgjørelsen vil bli tatt rett før rennstart på lørdag.

Justyna Kowalczyk

STILLE: Justyna Kowalczyk så ned da fotografene stimlet rundt henne på pressekonferansen fredag ettermiddag.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

– Jeg må tenke litt. Det er dumt at det er flere skøyterenn nå. Jeg vet ikke ennå. Jeg skal snakke med treneren min også bestemmer vi oss i morgen, sa Kowalczyk under en pressekonferanse fredag.

Den polske skistjernen er de norske jentenes argeste konkurrent i kampen om den gjeve Tour-tittelen. Men Kowalczyk er misfornøyd med det internasjonale skiforbundets avgjørelse om å endre den klassiske 9-kilometeren på søndag til en sprint i fri teknikk.

Kowalczyk vinner Tour de Ski 2012/2013

SUVEREN: Justyna Kowalczyk har knust all motstand i Tour de Ski de fire siste årene. Her fra innspurten i fjor.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

FIS har endret rennprogrammet grunnet snømangel i mellom-Europa.

 • Se TdS-starten lørdag 28. desember: Prolog fra kl 14.00 på NRK1!

Avskriver egne vinnersjanser

Med mindre enn ett døgn til Tour de Ski starter med prolog lørdag, er Kowalczyk fortsatt i tenkeboksen for om hun stiller til start eller ikke.

– Det er 70 prosent sjanse for at jeg står over, bekrefter Kowalczyk overfor NRKs journalist under pressekonferansen.

Kowalczyk har slitt tungt i fri teknikk i lang tid, mens hun har vært totalt overlegen i klassisk. Dermed er stilendringen på søndagens etappe en stor ulempe for Bjørgen-rivalen. Av de sju etappene i årets Tour de Ski går fem av etappene i fri teknikk.

FIS' begrunnelse for at sprinten går i fristil istedenfor klassisk er at løypa er «for flat» for klassisk.

– Jeg er veldig skuffet. Jeg elsker Tour de Ski og har mange gode minner herfra. Det er dumt at det er flere skøyterenn. Det er urettferdig, sier Kowalczyk.

– Hvis jeg starter, blir det bare som trening, sier Kowalczyk til NRK, og avskriver dermed seg selv som en vinnerkandidat av touren.

VIDEO: Se Kowalczyk-reportasje fra fredagens pressekonferanse

(artikkelen fortsetter under videoen)

Justyna Kowalczyk har ennå ikke bestemt seg for om hun stiller i Tour de Ski, som starter i morgen. Arrangørene holder fast på de endringene som er gjort på grunn av snømangel. Og det mener klassisk-spesialisten er urettferdig. Reporter: Morten Stenberg, foto: Myhr Nielsen/Grotmo, redigering: Christian Grotnes

Tror Johaug vinner

Kowalczyk, kledd i en høyhalset genser og med nyfarget svart hår, satt mutt og stille under hele pressekonferansen. Den polske kraftløperen trakk høyhalseren opp i ansiktet og kikket ned mens fotografene tok bilder.

Kowalczyk, som har vunnet Tour de Ski fire år på rad, smilte imidlertid da hun møtte de norske journalistene. Polakken dytter nå favorittstempelet over på de norske jentene.

Mener du Marit Bjørgen er favoritt?

– For meg er det Therese som er den store favoritten. Men vi får se, sier Kowalczyk.

Bjørgen tror Kowalczyk går

Også de norske skijentene var til stede under fredagens pressekonferanse. NRK snakket med Marit Bjørgen, som tror den polske jenta ender med å stille til start lørdag.

– Det er bedre for oss om hun stiller til start. Dersom vi vinner uten at Kowalczyk deltar, vil det bli brukt mot oss for alltid etterpå. Men vi må bare gjøre det beste ut av det. Snøforholdene her er jo dårlige så de (FIS journ.anm.) måtte vel gjøre de endringene. Det blir spennende å se om Kowalczyk stiller i morgen, sier Bjørgen til NRK.

– Tror du hun stiller?

– Ja, egentlig, sier Bjørgen og ler.

Siste nytt

 • NM-semifinalene trukket

  I semifinalene i NM tar Arna-Bjørnar imot Vålerenga, mens regjerende cupmester LSK Kvinner skal til Trondheim og møte Trondheims-Ørn. De to kampene er ikke endelig berammet, men skal spilles helgen 26. og 27. oktober.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sjuende strake NM-semi for LSK

  LSK Kvinner slo Kolbotn 3-1 i NM-kvartfinalen etter to scoringer av nysigneringen Emilie Nautnes og ett av Elise Thorsnes. Arna-Bjørnar slo Røa 1-0, Trondheims-Ørn vant 4-2 over Sandviken, og Vålerenga er klare for semifinale med 3-0 mot Avaldsnes.

  Elise Thorsnes
  Foto: David Catry / NTB scanpix
 • Sturridge blir Sørloth-lagkamerat

  Daniel Sturridge blir lagkamerat med Alexander Sørloth i Trabzonspor. Det bekrefter den tyrkiske klubben på Twitter. Den engelske 29-åringen har vært klubbløs siden han ble frigitt av Liverpool i begynnelsen av juni.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal