NRK Meny
Normal

Denne Kowalczyk-statistikken tenner Bjørgen

Marit Bjørgen har ikke slått Justyna Kowalczyk på sin egen favorittdistanse to år og ni måneder. Snart står det om OL-gull nettopp på denne.

d

Justyna Kowalczyk var helt suveren på 10 kilometer i klassisk stil på Lillehammer i helgen - slik hun har vært de to siste årene. Marit Bjørgen ble nummer tre bak Charlotte Kalla.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Hæ, er det så lenge siden jeg har slått henne?, utbryter Marit Bjørgen da NRK forteller henne om statistikken over de siste sesongenes 10 kilometere i klassisk stil med intervallstart.

Man må nemlig helt tilbake til Oslo-VM i 2011 for å finne forrige gang Bjørgen slo Justyna Kowalczyk i denne øvelsen - som står på OL-programmet til vinteren. Se statistikk til høyre.

10 kilometer klassisk med intervallstart var opprinnelig Bjørgens favorittdistanse, men likevel også den hun har slitt mest med å vinne. Faktisk var denne det eneste distanserennet Bjørgen ble slått på i verdenscupen i fjor.

Tøff konkurranse

justyna

Justyna Kowalczyk er den store klassiskspesialisten i langrennssporten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Justyna Kowalczyk har nemlig dominert Bjørgens gamle favoritt og vunnet de siste duellene de har hatt på distansen - senest da hun tok en knusende seier på Lillehammer lørdag.

Tidligere i Bjørgens karriere var Virpi Kuitunen i perioder i en egen klasse nettopp på denne distansen. Den ellers så suverene 33-åringen har kanskje vært litt uheldig som har hatt tøffest konkurranse akkurat på favorittøvelsen.

– Det er en av mine beste distanser. Jeg har alltid lyst å gå fort på den, men de siste årene har Kowalczyk vært råest på den, medgir Bjørgen.

I Sotsji- OL er dette også en av øvelsene hun peiler seg litt ekstra inn på. Therese Johaug er også en naturlig medaljekandidat, men hun ser for seg at dette blir OLs vanskeligste løp.

På spørsmål om hun tror det er her Norge har dårligst gullsjanse, svarer hun til slutt bekreftende.

– Ja, jeg tror kanskje det. Kowalczyk har vært veldig sterk i de klassiskrennene, sier Johaug.

Vil ødelegge statistikken

Bjørgen virker derimot å få motivasjon av å tenke på Kowalczyks gode statistikk på distansen.

– Jeg får prøve å gjøre noe med den i OL, sier hun og og smiler lurt.

Bjørgen har vel å merke slått Kowalczyk flere ganger på andre klassiske distanser etter VM i Oslo, deriblant 30 km klassisk fellesstart i VM i Val di Fiemme – og 10 km klassisk fellesstart i La Clusaz 19. januar i år.

– Jeg tror vi er faktisk både jeg og Therese (Johaug) har en gullsjanse på 10 kilometeren i OL. Bare tenk på VM i Val di Fiemme forrige vinter. Da var Kowalczyk en stor favoritt på tremila, men jeg klarte å slå henne, påminner Bjørgen.

10 km klassisk intervallstart står på programmet i verdenscupen én gang også før OL, generalprøven i Toblach 1. februar.

Siste nytt

 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier. Rosenborg slo Trygg/Lade 4-2.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal