Hopp til innhold

Denne Kowalczyk-statistikken tenner Bjørgen

Marit Bjørgen har ikke slått Justyna Kowalczyk på sin egen favorittdistanse to år og ni måneder. Snart står det om OL-gull nettopp på denne.

d

Justyna Kowalczyk var helt suveren på 10 kilometer i klassisk stil på Lillehammer i helgen - slik hun har vært de to siste årene. Marit Bjørgen ble nummer tre bak Charlotte Kalla.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Hæ, er det så lenge siden jeg har slått henne?, utbryter Marit Bjørgen da NRK forteller henne om statistikken over de siste sesongenes 10 kilometere i klassisk stil med intervallstart.

Man må nemlig helt tilbake til Oslo-VM i 2011 for å finne forrige gang Bjørgen slo Justyna Kowalczyk i denne øvelsen - som står på OL-programmet til vinteren. Se statistikk til høyre.

10 kilometer klassisk med intervallstart var opprinnelig Bjørgens favorittdistanse, men likevel også den hun har slitt mest med å vinne. Faktisk var denne det eneste distanserennet Bjørgen ble slått på i verdenscupen i fjor.

Tøff konkurranse

justyna

Justyna Kowalczyk er den store klassiskspesialisten i langrennssporten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Justyna Kowalczyk har nemlig dominert Bjørgens gamle favoritt og vunnet de siste duellene de har hatt på distansen - senest da hun tok en knusende seier på Lillehammer lørdag.

Tidligere i Bjørgens karriere var Virpi Kuitunen i perioder i en egen klasse nettopp på denne distansen. Den ellers så suverene 33-åringen har kanskje vært litt uheldig som har hatt tøffest konkurranse akkurat på favorittøvelsen.

– Det er en av mine beste distanser. Jeg har alltid lyst å gå fort på den, men de siste årene har Kowalczyk vært råest på den, medgir Bjørgen.

I Sotsji- OL er dette også en av øvelsene hun peiler seg litt ekstra inn på. Therese Johaug er også en naturlig medaljekandidat, men hun ser for seg at dette blir OLs vanskeligste løp.

På spørsmål om hun tror det er her Norge har dårligst gullsjanse, svarer hun til slutt bekreftende.

– Ja, jeg tror kanskje det. Kowalczyk har vært veldig sterk i de klassiskrennene, sier Johaug.

Vil ødelegge statistikken

Bjørgen virker derimot å få motivasjon av å tenke på Kowalczyks gode statistikk på distansen.

– Jeg får prøve å gjøre noe med den i OL, sier hun og og smiler lurt.

Bjørgen har vel å merke slått Kowalczyk flere ganger på andre klassiske distanser etter VM i Oslo, deriblant 30 km klassisk fellesstart i VM i Val di Fiemme – og 10 km klassisk fellesstart i La Clusaz 19. januar i år.

– Jeg tror vi er faktisk både jeg og Therese (Johaug) har en gullsjanse på 10 kilometeren i OL. Bare tenk på VM i Val di Fiemme forrige vinter. Da var Kowalczyk en stor favoritt på tremila, men jeg klarte å slå henne, påminner Bjørgen.

10 km klassisk intervallstart står på programmet i verdenscupen én gang også før OL, generalprøven i Toblach 1. februar.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal