Hopp til innhold

Denne Kowalczyk-statistikken tenner Bjørgen

Marit Bjørgen har ikke slått Justyna Kowalczyk på sin egen favorittdistanse to år og ni måneder. Snart står det om OL-gull nettopp på denne.

d

Justyna Kowalczyk var helt suveren på 10 kilometer i klassisk stil på Lillehammer i helgen - slik hun har vært de to siste årene. Marit Bjørgen ble nummer tre bak Charlotte Kalla.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Hæ, er det så lenge siden jeg har slått henne?, utbryter Marit Bjørgen da NRK forteller henne om statistikken over de siste sesongenes 10 kilometere i klassisk stil med intervallstart.

Man må nemlig helt tilbake til Oslo-VM i 2011 for å finne forrige gang Bjørgen slo Justyna Kowalczyk i denne øvelsen - som står på OL-programmet til vinteren. Se statistikk til høyre.

10 kilometer klassisk med intervallstart var opprinnelig Bjørgens favorittdistanse, men likevel også den hun har slitt mest med å vinne. Faktisk var denne det eneste distanserennet Bjørgen ble slått på i verdenscupen i fjor.

Tøff konkurranse

justyna

Justyna Kowalczyk er den store klassiskspesialisten i langrennssporten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Justyna Kowalczyk har nemlig dominert Bjørgens gamle favoritt og vunnet de siste duellene de har hatt på distansen - senest da hun tok en knusende seier på Lillehammer lørdag.

Tidligere i Bjørgens karriere var Virpi Kuitunen i perioder i en egen klasse nettopp på denne distansen. Den ellers så suverene 33-åringen har kanskje vært litt uheldig som har hatt tøffest konkurranse akkurat på favorittøvelsen.

– Det er en av mine beste distanser. Jeg har alltid lyst å gå fort på den, men de siste årene har Kowalczyk vært råest på den, medgir Bjørgen.

I Sotsji- OL er dette også en av øvelsene hun peiler seg litt ekstra inn på. Therese Johaug er også en naturlig medaljekandidat, men hun ser for seg at dette blir OLs vanskeligste løp.

På spørsmål om hun tror det er her Norge har dårligst gullsjanse, svarer hun til slutt bekreftende.

– Ja, jeg tror kanskje det. Kowalczyk har vært veldig sterk i de klassiskrennene, sier Johaug.

Vil ødelegge statistikken

Bjørgen virker derimot å få motivasjon av å tenke på Kowalczyks gode statistikk på distansen.

– Jeg får prøve å gjøre noe med den i OL, sier hun og og smiler lurt.

Bjørgen har vel å merke slått Kowalczyk flere ganger på andre klassiske distanser etter VM i Oslo, deriblant 30 km klassisk fellesstart i VM i Val di Fiemme – og 10 km klassisk fellesstart i La Clusaz 19. januar i år.

– Jeg tror vi er faktisk både jeg og Therese (Johaug) har en gullsjanse på 10 kilometeren i OL. Bare tenk på VM i Val di Fiemme forrige vinter. Da var Kowalczyk en stor favoritt på tremila, men jeg klarte å slå henne, påminner Bjørgen.

10 km klassisk intervallstart står på programmet i verdenscupen én gang også før OL, generalprøven i Toblach 1. februar.

Sportsnyheter

Norsk fiasko i skjebnekampen mot Serbia: – Gjør katastrofale valg

Nok en gang ble det verst tenkelige utfall i en norsk skjebnekamp med landslagsherrene. Nå hagler kritikken.

Siste nytt

 • Drømmetreff sendte Sverige ned

  Mannen som senket Norge på lørdag, Benjamin Sesko, scoret et vakkert mål på volley og sørget for at Slovenia klarte 1-1 mot Sverige tirsdag. Det sendte Sverige ned på nivå tre i nasjonsligaen, for de måtte vinne på hjemmebane for å beholde plassen.

  Emil Forsberg scoret svenskenes mål like før pause.

  Sesko
  Foto: Claudio Bresciani/TT / AP
 • U21-laget tapte for Spania

  Det norske U21-landslaget i fotball leverte ein godkjent kamp, men blei hakket for små mot eit sterkt spansk lag tysdag. Oppgjeret enda med 0-3-tap.

  Det spanske U21-landslaget var god matching for Leif Gunnar Smeruds utvalde før neste sommars EM-sluttspel. Spania er ingen kven som helst, og gjekk blant anna utan tap gjennom si EM-kvalifisering.

  Etter 38 minutt måtte keeper Kristoffer Klaesson i aksjon med ein flott beinparade på Rodrigo Riquelmes skot. På den etterfølgjande corneren fekk Jose Gragera stå umarkert inne i feltet og sette inn 1–0 frå kort hold.

  Abel Ruiz fekk det veldig enkelt inne i det norske feltet då han auka til 2–0 etter 51 minutt.

  På tampen fastsette Spania sluttresultatet til 3–0 då innbytar Hugo Novova fekk plass på kanten og sette ballen i mål ved første stolpe bak Klaesson.

  Kristoffer Klaesson
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Sykkelstjerne angrer på hotellbråket

  Sykkelstjernen Mathieu van der Poel tar selvkritikk etter at han havnet i klammeri med to tenåringsjenter og ble anholdt av politiet natten før VM-fellesstarten i Australia søndag.

  – Jeg holdt den ene jenta i armen, men det var absolutt ikke med hensikt å skade noen. Alle som kjenner meg vet at jeg aldri har skadet noen, sier belgieren til avisen Het Niewsblad, ifølge NTB.

  – Det er mange historier om at jeg dytter og sånne ting. Det er absolutt ikke sant. Det var ikke det som skjedde, forteller 27-åringen.

  Mathieu van der Poel under VM-fellesstarten i Australia
  Foto: Rick Rycroft / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste