NRK Meny
Normal

Koss slakter skøyteforbundet

Johann Olav Koss tar et knallhardt oppgjør med ledelsen både i Norges Skøyteforbund og Olympiatoppen.

Johann Olav Koss

Johann Olav Koss er svært kritisk til skøyteforbundet og Olympiatoppen. Han har levert en omfattende rapport etter sitt vikariat som assisterende landslagstrener sist sesong.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

I torsdagens VG forteller den tidligere skøytehelten at han har levert en rapport til NSF og Olympiatoppen hvor han tydelig gjør rede for hva han mener.

- Det er mangel på ledelse, kunnskap, kommunikasjon og planlegging. Resultatet blir middelmådighet, sier Koss, som i vinter ble hentet inn som assistenttrener til Jarle Pedersen etter at Peter Mueller fikk sparken som landslagstrener.

Les: Koss skal trene skøyteløperne

Hva mener du om Koss' kritikk? Si din mening nederst i saken

De mange konfliktene som har vært rundt skøytelandslaget de siste årene, og som kulminerte med avskjedigelsen av Mueller sist november, karakteriserer Koss som en "ekstrem ukultur".

Etterlyser verdivalg

41-åringen er nå tilbake som daglig leder av Right to Play. Han etterlyser klare grep i skøyteforbundet når det gjelder verdivalg.

Samtidig mener han det skorter stort på utstyrsutvikling, lagarbeid, forståelsen av hvor viktig mental trening er, og betydningen av å hjelpe løperne til å ta en utdanning.

- Koss har mye rett

Vibecke Sørensen

Skøytepresident Vibecke Sørensen sier det tar tid å endre en ukultur.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Skøytepresident Vibecke Sørensen sier til VG at Koss har mye rett i sin kritikk.

- Vi har allerede tatt beslutninger som skal gjøre at den ukulturen Koss beskriver, skal forsvinne, sier hun.

- Koss har mye rett i det han sier, men det er selvsagt opp til styret i skøyteforbundet å ta avgjørelsene, sier Sørensen, men uttaler også at "det er viktig å ta lærdom av det som har vært for å komme videre".

- Motarbeidet av Olympiatoppen

Men det er ikke bare NSF som får passet sitt påskrevet av OL-helten fra 1994. Til VG hevder han at han også ble motarbeidet av Olympiatoppen og skøyteforbundet når han forsøkte å rette tiltak for å bedre situasjonen utover sesongen.

- Skøyteforbundet og Olympiatoppen tok et oppgjør da Mueller ble sparket, men det varte ikke lengre enn den tiden TV-lysene sto på. Olympiatoppen fortsetter med aksept for en uønsket atferd når de ikke går aktivt inn og forandrer kulturen eller ledelsen hos et særforbund, sier han.

Toppidrettssjef Jarle Aambø ønsker ikke å kommentere direkte kritikken fra Koss, men sier at han ikke kjenner seg igjen i påstandene fra Koss om at han ble motarbeidet.

Siste nytt

 • Rælingen mot eliteseriespill

  Rælingen, som ble nummer tre i 1. divisjon, slo eliteserielaget Sola hele 30–20 i første kvalifiseringskamp og tok et langt steg mot opprykk. Returkampen i Sola spilles søndag.

  Tonje Nøstvold, Sola
  Foto: Sander Heggheim/NRK
 • Uavgjort i bunnoppgjøret

  Stabæk og Start spilte 1-1 i onsdagens bunnoppgjør i eliteserien. Dermed står begge lagene med fire poeng etter seks serierunder. Ohi Omoijuanfo ga Stabæk ledelsen etter 70 minutter, mens Aron Sigurdarson utlignet for Start.

  Eliteserien 2018. Stabæk-Start. Nadderud Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Powell ferdig i Sandefjord

  Sandefjord Fotball bekrefter i en pressemelding onsdag kveld at Magnus Powell er ferdig som trener i klubben. Powell begynte i jobben så sent som 16. januar.

  Powell
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag