Normal

Koss slakter skøyteforbundet

Johann Olav Koss tar et knallhardt oppgjør med ledelsen både i Norges Skøyteforbund og Olympiatoppen.

Johann Olav Koss

Johann Olav Koss er svært kritisk til skøyteforbundet og Olympiatoppen. Han har levert en omfattende rapport etter sitt vikariat som assisterende landslagstrener sist sesong.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

I torsdagens VG forteller den tidligere skøytehelten at han har levert en rapport til NSF og Olympiatoppen hvor han tydelig gjør rede for hva han mener.

- Det er mangel på ledelse, kunnskap, kommunikasjon og planlegging. Resultatet blir middelmådighet, sier Koss, som i vinter ble hentet inn som assistenttrener til Jarle Pedersen etter at Peter Mueller fikk sparken som landslagstrener.

Les: Koss skal trene skøyteløperne

Hva mener du om Koss' kritikk? Si din mening nederst i saken

De mange konfliktene som har vært rundt skøytelandslaget de siste årene, og som kulminerte med avskjedigelsen av Mueller sist november, karakteriserer Koss som en "ekstrem ukultur".

Etterlyser verdivalg

41-åringen er nå tilbake som daglig leder av Right to Play. Han etterlyser klare grep i skøyteforbundet når det gjelder verdivalg.

Samtidig mener han det skorter stort på utstyrsutvikling, lagarbeid, forståelsen av hvor viktig mental trening er, og betydningen av å hjelpe løperne til å ta en utdanning.

- Koss har mye rett

Vibecke Sørensen

Skøytepresident Vibecke Sørensen sier det tar tid å endre en ukultur.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Skøytepresident Vibecke Sørensen sier til VG at Koss har mye rett i sin kritikk.

- Vi har allerede tatt beslutninger som skal gjøre at den ukulturen Koss beskriver, skal forsvinne, sier hun.

- Koss har mye rett i det han sier, men det er selvsagt opp til styret i skøyteforbundet å ta avgjørelsene, sier Sørensen, men uttaler også at "det er viktig å ta lærdom av det som har vært for å komme videre".

- Motarbeidet av Olympiatoppen

Men det er ikke bare NSF som får passet sitt påskrevet av OL-helten fra 1994. Til VG hevder han at han også ble motarbeidet av Olympiatoppen og skøyteforbundet når han forsøkte å rette tiltak for å bedre situasjonen utover sesongen.

- Skøyteforbundet og Olympiatoppen tok et oppgjør da Mueller ble sparket, men det varte ikke lengre enn den tiden TV-lysene sto på. Olympiatoppen fortsetter med aksept for en uønsket atferd når de ikke går aktivt inn og forandrer kulturen eller ledelsen hos et særforbund, sier han.

Toppidrettssjef Jarle Aambø ønsker ikke å kommentere direkte kritikken fra Koss, men sier at han ikke kjenner seg igjen i påstandene fra Koss om at han ble motarbeidet.

Siste nytt

 • Kalla dropper Tour de Ski

  Charlotte Kalla har VM i Seefeld som sitt naturlige hovedmål til vinteren. Hun dropper derfor Tour de Ski og rene sprinthelger.

  – I de periodene vil jeg heller trene, sier Kalla til TT.

  Charlotte Kalla
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Brann uten førstekeeperen

  Brann-målvakt Samuel Sahin-Radlinger må opereres. Han går dermed glipp av tre viktige seriekamper i gullinnspurten i Eliteserien. Det er noen løse fragmenter i kneet som skal fjernes, ifølge BA. 19 år gamle Markus Olsen Pettersen får sjansen istedet.

  Samuel Sahin-Radlinger
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Espejord rekker ikke LSK-kampen

  Runar Espejord er tilbake i trening, men Tromsøs toppscorer rekker ikke mandagens kamp mot Lillestrøm. TILs toppscorer har slitt med lysken i lang tid. Ikke siden 25. august har Espejord vært på banen i kamp. Han står med seks mål i Eliteserien.

  Runar Espejord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Europaligaen: Celtic - Rosenborg