Hopp til innhold

Kort, bratt og brutal: – Det blir en «dynamittetappe»

Onsdagens fjelletappe er ikke mer enn 65 kilometer, men for mange blir det lange 65 kilometer.

Julian Alaphilippe

KLATREKONGEN: Klarer Julian Alaphilippe å forsvare tirsdagens etappeseier, og klatretrøyen, etter en kort etappe han må kjøre seg frem mange plasser?

Foto: Peter Dejong / Ap

Den 17. etappen fra Bagnères-de-Luchon til Saint-Lary-Soulan Col du Portet innebærer en klatring på 16 kilometer, med gjennomsnittlig stigning på over 8 prosent og målgang på 2 215 m.o.h.

Etappen er kort, den korteste av etappene utenom tempoetappene de siste 30 årene, men knallhard og tre fjell skal bestiges.

– 65 kilometer er en distanse som garantert vil overraske. Formatet er dynamisk, og det bør bli en «dynamittetappe», beskriver Tour de France-direktør Christian Prudhomme på rittets hjemmeside.

prudhomme

GLEDER SEG: Rittdirektør Christian Prudhomme.

Foto: Peter Dejong / AP

– Col de Portet har alle forutsetninger for å bli et nytt Tourmalet, legger han til med henvisning til den kjente fjellovergangen i Pyreneene.

– Bare å gi bånn gass

Alexander Kristoff sier til NRK at han ikke er så bekymret før den korte etappen.

– Den er jo bare 65 kilometer så det er bare å gå bånn gass hele dagen. Og tidslimiten på 25 prosent er såpass stor at det ikke bør bli noe problem, sier han.

NRK-kommentator Ole Kristian Stoltenberg mener arrangøren har fått vann på mølla etter forsøkene i 2017-utgaven.

Ole Kristian Stoltenberg

SPENT: Ole Kristian Stoltenberg ser ekstra frem til å kommentere onsdagens etappe.

Foto: Elin Fossum / NRK

– De har lagt sin elsk på kortere etapper etter å ha prøvd det ut i fjor. Jeg vil nok si at de lengre etappene, som er over 20 mil med massevis av fjell, er tøffere, men utfordringen er at syklistene her skal starte rett i motbakke. Det blir en brutal dag for dem, sier han.

Se hvordan Global Cycling Network opplevde det da de testet etappen her:

– Det blir en fantastisk dag

Om det er en dag syklistene, kanskje utenom de beste klatrerne, ikke gleder seg til er det annerledes for dem som skal formidle dramaet.

– En vanvittig etappe, fastslo programleder Carl Andreas Wold i NRK-studio under sendingen tirsdag.

Stoltenberg er ikke mindre entusiastisk.

– Det blir en fantastisk dag for oss som skal følge rittet. Det kan bli fyrverkeri, sier Stoltenberg før han utdyper.

Laster Twitter-innhold

– Jeg er spent på å se hvem som venter og hvem som kjører, i og med at de beste i sammendraget starter foran og hjelperytterne som kanskje er dårligere plassert starter langt bak i køen. Det kommer til å bli intenst, men det kan også bli i overkant mye kaos.

Etappen er også spesiell fordi selve starten er en av innovasjonene i årets utgave av Tour de France.

– Hva kan dette bety for ryttere som Sagan og Kristoff? Er det en mulighet for at de kan ryke på tidslimit?

– Ja, det er jo det. Selv om de har lagd en ganske god limit på denne etappen, så er det jo slik at de blir stående bak fordi de ligger bak i sammendraget. Det vil gjøre at de må gå hardt til verks fra første tråkk bare for å klare limiten, og det blir ikke noen lett dag for Kristoff & co.

kristoff

TØFF DAG PÅ JOBBEN: Den 17. etappen av årets tour er ikke skapt for spurtere som Alexander Kristoff og Peter Sagan.

Foto: Jeff Pachoud / AFP

– Det kan ryke flere spurtere, men det er jo også en del av gamet. Det har røket ut spurtere på tøffe etapper i årets Tour de France før.

Dagens etappe hører du live på NRK Sport fra klokken 14:03.

Siste nytt

 • Britisk avis: Ødegaard får ny kontrakt

  Den britiske avisen Evening Standard skriver at Martin Ødegaard blir tilbudt en ny Arsenal-kontrakt i løpet av kort tid.

  Arsenal-kapteinen har hatt en strålende sesong med «The Gunners» og scoret 15 mål og serverte syv målgivende pasninger. Arsenal endte på 2. plass i Premier League.

  Det har vært noen rykter om at den franske storklubben PSG skal ha vært interessert i Ødegaard, men Arsenal-manager Mikel Arteta skal ifølge Sky Sports ha ingen planer om å selge nordmannen.

  Istedet kan det altså være en ny avtale på trappene. Ødegaards nåværende kontrakt strekker seg til 2025 med en opsjon på ytterligere ett år.

  Britain Soccer Premier League, MArtin Ødegaard
  Foto: Kin Cheung / AP
 • Mol og Sørum åpnet med seier i Tsjekkia

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum fikk en perfekt start på verdenstourturneringen i Ostrava med seier over brasilianske Pedro Solberg/Guto.

  Det norske stjerneparet vant i strake sett med settsifrene 21-18, 21-14. Senere torsdag venter andre kamp i de innledende rundene i Tsjekkia. Da står Youssef Krou/Arnaud Gauthier-Rat fra Frankrike på motsatt side. (NTB)

  Mol og Sørum
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Straus henter stjerneduo til Bayern

  De tidligere Chelsea-spillerne Pernille Harder og Magdalena Eriksson har begge sluttet seg til Alexander Straus' Bayern München-lag.

  Harder og Eriksson har spilt i Chelsea i flere år, men bytter beite til tysk fotball, opplyser Bayern på sine nettsider torsdag. Duoen er kjærester og har tidligere uttalt at de ønsker å spille i samme klubb.

  Danske Harder og svenske Eriksson har skrevet under på hver sin treårskontrakt med laget som ledes av norske Alexander Straus. Han tok nylig klubben til seriemesterskapet.

  Alexander Straus
  Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste