Den 17. etappen fra Bagnères-de-Luchon til Saint-Lary-Soulan Col du Portet innebærer en klatring på 16 kilometer, med gjennomsnittlig stigning på over 8 prosent og målgang på 2 215 m.o.h.
Etappen er kort, den korteste av etappene utenom tempoetappene de siste 30 årene, men knallhard og tre fjell skal bestiges.
– 65 kilometer er en distanse som garantert vil overraske. Formatet er dynamisk, og det bør bli en «dynamittetappe», beskriver Tour de France-direktør Christian Prudhomme på rittets hjemmeside.
GLEDER SEG: Rittdirektør Christian Prudhomme.
Foto: Peter Dejong / AP– Col de Portet har alle forutsetninger for å bli et nytt Tourmalet, legger han til med henvisning til den kjente fjellovergangen i Pyreneene.
– Bare å gi bånn gass
Alexander Kristoff sier til NRK at han ikke er så bekymret før den korte etappen.
– Den er jo bare 65 kilometer så det er bare å gå bånn gass hele dagen. Og tidslimiten på 25 prosent er såpass stor at det ikke bør bli noe problem, sier han.
NRK-kommentator Ole Kristian Stoltenberg mener arrangøren har fått vann på mølla etter forsøkene i 2017-utgaven.
SPENT: Ole Kristian Stoltenberg ser ekstra frem til å kommentere onsdagens etappe.
Foto: Elin Fossum / NRK– De har lagt sin elsk på kortere etapper etter å ha prøvd det ut i fjor. Jeg vil nok si at de lengre etappene, som er over 20 mil med massevis av fjell, er tøffere, men utfordringen er at syklistene her skal starte rett i motbakke. Det blir en brutal dag for dem, sier han.
Se hvordan Global Cycling Network opplevde det da de testet etappen her:
– Det blir en fantastisk dag
Om det er en dag syklistene, kanskje utenom de beste klatrerne, ikke gleder seg til er det annerledes for dem som skal formidle dramaet.
– En vanvittig etappe, fastslo programleder Carl Andreas Wold i NRK-studio under sendingen tirsdag.
Stoltenberg er ikke mindre entusiastisk.
– Det blir en fantastisk dag for oss som skal følge rittet. Det kan bli fyrverkeri, sier Stoltenberg før han utdyper.
– Jeg er spent på å se hvem som venter og hvem som kjører, i og med at de beste i sammendraget starter foran og hjelperytterne som kanskje er dårligere plassert starter langt bak i køen. Det kommer til å bli intenst, men det kan også bli i overkant mye kaos.
Etappen er også spesiell fordi selve starten er en av innovasjonene i årets utgave av Tour de France.
– Hva kan dette bety for ryttere som Sagan og Kristoff? Er det en mulighet for at de kan ryke på tidslimit?
– Ja, det er jo det. Selv om de har lagd en ganske god limit på denne etappen, så er det jo slik at de blir stående bak fordi de ligger bak i sammendraget. Det vil gjøre at de må gå hardt til verks fra første tråkk bare for å klare limiten, og det blir ikke noen lett dag for Kristoff & co.
TØFF DAG PÅ JOBBEN: Den 17. etappen av årets tour er ikke skapt for spurtere som Alexander Kristoff og Peter Sagan.
Foto: Jeff Pachoud / AFP– Det kan ryke flere spurtere, men det er jo også en del av gamet. Det har røket ut spurtere på tøffe etapper i årets Tour de France før.
Dagens etappe hører du live på NRK Sport fra klokken 14:03.