Hopp til innhold

Korona gjør at unge voksne trener mindre: – Det er alvor

Nordmenn i alderen 20-40 år trener mindre enn hva de gjorde før koronautbruddet i mars. En langvarig pandemi kan få alvorlige konsekvenser for folkehelsen på sikt, advarer ekspertene.

Yngvar Andersen (45) vil bli SV-politiker i Oslo.

SLÅR ALARM: Yngvar Andersen er bekymret for tallene som NRKs undersøkelse viser.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

I en Norstat-undersøkelse gjort for NRK med et representativt utvalg svar fra aktive voksne mellom 20 og 40 år kommer det fram at koronapandemien har ført til mindre trening i aldersgruppen.

  • Syv prosent har helt sluttet å trene siden pandemien
  • 24 prosent sier de trener mindre enn før koronaviruset
Treningsfrafall

Norstats undersøkelse viser at nesten hver tredje person mellom 20-40 år trener mindre eller har sluttet å trene.

Nedgangen i personer i aldersgruppen som trener bekymrer ekspertene.

– Vi vet at det å være inaktiv er uheldig for det aller meste akkurat nå og i framtida. Når en er i 20-30-årene lager man seg vaner som varer veldig lenge. Kanskje helt til man er 50-60 og får beskjed av en lege om at her må man ta akutte tiltak. Det er alvor at så mange ramler ut av brukbare eller gode vaner, sier Yngvar Andersen.

Den tidligere Puls-programlederen har i en årrekke jobbet for å fremme folkehelsen. Han er veldig opptatt av at folk fortsetter å trene, til tross for pandemitiltakene.

– Det å gjøre litt er det aller viktigste i folkehelseperspektiv - om en trener tre ganger i uka eller seks ganger i uka - det kan være interessant på individnivå, men den store forskjellen er om en trener et par timer i uka eller ingenting. Ingenting er uhyre uheldig, fortsetter treningsmotivatoren.

Også helseminister Bent Høie, som har måtte fronte nedstengingen av breddeidrett og treningssentre, synes det er uheldig at det kan føre til mindre trening hos folket på sikt.

Bent Høie i Drammen, oktober 2020.

Helseminister Bent Høie ber folk være aktive, selv om breddeidretten er lagt ned og treningssentrene midlertidig stengt i Oslo og Bergen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Det er jo veldig negativt, og derfor må vi gjøre alt vi kan for at folk er aktive. Det å gå tur og være aktiv er fullt mulig selv om det er en pandemi. Hvis du er voksen så er det akkurat det å være nær andre i den type treningssituasjoner som nå må unngås, sier helseministeren.

Framtidige helseutfordringer

Koronapandemien nærmer seg 25 000 tilfeller i Norge siden mars, men viruset kan også få en langvarig helsemessig innvirkning.

  • 48 prosent forteller at de er usikre eller at de ikke kommer til å vende tilbake til sine gamle treningsvaner når koronatiltakene er over.
  • En av fem sier de ikke vil gå tilbake til sine gamle treningsvaner.
Opprinnelig trening

Treningsguruen tror dette kan ha langvarige følger for den norske folkehelsa.

– Jeg er usikker på hvor lenge dette kommer til å vare, og hvor stor varig skade det kan komme til å bli. Men utfordringen blir større for hver måned som går, sier Andersen.

Jostein Steene-Johannessen er instituttleder for idrettsmedisinske fag på Norges idrettshøgskole og underviser blant annet i fysisk aktivitet og helse. Han forteller at det er mange typiske folkesykdommer som blir mer sannsynlig med mindre trening.

– Vi vet at det å være i regelmessig fysisk aktivitet forebygger mot en hel rekke ulike typer tilstander. Det være seg type 2 diabetes, hjerte- og karsykdommer, og også en rekke psykiske lidelser. Det å komme i en situasjon hvor det er færre som når det vi kaller for anbefalt fysisk aktivitet vil på sikt skape utfordringer med flere som utvikler noen av disse type sykdommene, sier førsteamanuensisen.

Breddeidretten viktig for mental helse

En av årsakene til treningsfrafallet er at organisert idrett har vært stengt.

  • 10 prosent har sluttet helt med organisert trening.
  • Bare to prosent av de spurte har byttet idrett for å få et annet tilbud.
  • Menn som trente to timer per uke organisert har en klar nedgang på fire prosent.
  • En tendens blant kvinner er at mange har gått fra å trene fire timer i uken, ned til en og to timer per uke.

– Så lenge folk er i fysisk aktivitet så er det i utgangspunktet greit, men vi vet at dette er en aldersgruppe så kan det godt tenkes at den organiserte aktiviteten de har hatt en gang i uka har vært viktig for dem, rent psykisk og sosialt. Hvis du da ikke finner andre arenaer å være aktiv på, så er det jo selvsagt en utfordring, sier Steene-Johannessen.

Han forteller at det er avgjørende, også for den mentale helsen til befolkningen, at den organiserte idretten er et tilbud.

Jostein Steene-Johannessen

Jostein Steene-Johannessen er leder for instituttet for idrettsmedisinske fag ved NIH.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Jeg tror det er kjempeviktig også for unge voksne at muligheten for å delta i organisert idrett kommer tilbake igjen. Det er en viktig arena, både for fysisk og psykisk helse, sier han.

Helseminister Bent Høie skjønner at folk er lei seg og savner breddeidretten i hverdagen.

– Dette er den negative konsekvensen av en pandemi som er vanskelig å ta bort, fordi en pandemi handler om at man må være mindre sammen med andre og må holde avstand fra hverandre. Da er det vanskelig å for eksempel drive med lagidrett, sier Høie.

Ber folk tenke annerledes

Nå er landet igjen i ferd med å stenge ned i takt med at smittetallene øker på nytt.

Som et lokalt tiltak der det er mye smitte, anbefaler regjeringen i tillegg stenging av idrettshaller. I både Bergen og Oslo er det nå igjen stengt ned lokale treningssentre, og all breddeidrett for voksne er stoppet de neste tre ukene.

– Det det kan føre til er mye uhelse både fysisk og mentalt. Det å bevege seg et par ganger i uka er ikke nok til å hente alle helseeffekter, men det påvirker livet akkurat her og nå i positiv retning, sier Andersen.

Han ber folk om å tenke annerledes og forsøke å trene ute.

– Jeg tror vi virkelig må være kreative nå. For mange unge voksne er det et alternativ å møtes ute, med den avstanden som er innenfor retningslinjene, å gå eller løpe sammen.

– Det er også opplagt en del man kan gjøre hjemme. Det beste rådet jeg har der er å ha relativt lave ambisjoner når det gjelder tid, tenk fem minutter, tenk ti minutter og vær fornøyd med det. Men det er ofte sånn at når man kommer i gang så gjør en litt mer - kjempefint!, oppfordrer Andersen.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal