Hopp til innhold

Kontrakten kan skape hodebry – hevder det er umulig å forlate superligaen

Klubb etter klubb har trukket seg fra superligaen, men nå blir spørsmålet reist: Kan de egentlig det? Og hvor mye vil det i så fall koste?

KuDfv6wkRNg

DET ULTIMATE SVIK: Fansen har rast mot planene om en superliga, og blir neppe glade for å høre Real Madrid-president Perez si at klubbene ikke egentlig kan trekke seg likevel.

Foto: NEIL HALL / EPA

De siste dagene, mens klubb etter klubb har trukket seg fra superligaen, er det én setning ligaens initiativtaker Florentino Pérez har gjentatt hver gang han har snakket med pressen.

– Det står klart i kontrakten at man ikke kan trekke seg ut, sa Pérez til radioprogrammet El Larguero torsdag morgen.

To dager tidligere sa han omtrent det samme, også da under det samme radioprogrammet:

– Kontrakten til superligaen er bindende. Ingen kan forlate den. Alle klubbene signerte kontrakten forrige lørdag.

Spain Soccer Super League Perez

Superligaens leder Florentino Perez har på ingen måte gitt opp å starte den omstridte ligaen.

Foto: Manu Fernandez / AP

Pérez, som er president i Real Madrid, skulle etter planen være lederen av hele superligaen. Utsagnene hans er oppsiktsvekkende, all den tid ti av de 12 klubbene som skulle spille i superligaen nå har sagt at de trekker seg. Bare to er igjen: Barcelona og Real Madrid.

Men Pérez insisterer fortsatt på at superligaen ikke er død, og om det han sier faktisk stemmer, kan sagaen om ligaen og de 12 klubbene være langt fra over.

Tror det finnes en streng kontrakt

Man vet svært lite om kontrakten de 12 klubbene skal ha inngått, men ifølge The Times skal de ha bundet seg til superliga-formatet i hele 23 år fremover.

Advokat og spesialist på idrettsjuss, Kenneth A. Leren, tror Pérez snakker sant når han sier at det finnes en kontrakt som gjør det svært vanskelig for klubbene å komme seg ut av superligaen.

Kenneth A. Leren

Kenneth A. Leren, her under tida som sportssjef i Kristiansund.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Han sier også at det er fullt mulig å skrive kontrakter som ikke gir noe rom for å trekke seg ut.

– Jeg la merke til at han sa akkurat det der også da superligaen ble annonsert første gang, og så har han gjentatt det nå. Jeg kjenner ikke detaljene i kontrakten eller hvordan den er utformet, men jeg vil tro man har vært ganske nøye på å låse mulighetene for å trekke seg ut av dette, på generelt grunnlag, sier Leren.

Advokaten tror det er nettopp derfor mange av klubbene har vært svært vage i pressemeldingene de har sendt ut om at de vil ut av superligaen.

For eksempel Juventus og Milan, som ikke uttalte at de faktisk trekker seg fra ligaen, men brukte ord som at de nå har «lyttet til fansen». Andre har brukt formuleringer om at de nå forbereder dokumenter og en prosess på å trekke seg.

– Det også tyder på at det er ikke bare å trekke seg, sier Leren.

Gms0FqsG3ws

Sjelden har fotballfans vært så enige om noe som superligaen: Den vil de ikke ha.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Kan bli dyrt

Fans over hele verden har protestert mot superligaen. Leren beroliger dem som nå blir redde for at klubbene kanskje ikke kommer seg ut av kontrakten.

Han sier at det som regel finnes smutthull, men at det fort kan bli svært dyrt for klubbene.

– Jeg la merke til at Pérez har sagt at man åpenbart opererer med en såkalt konvensjonalbot, som vi kaller det i norsk terminologi, som er at man må betale en erstatning eller kompensasjon hvis man trekker seg ut. Det tyder på at her er det en åpning for å gå ut, men at det er knyttet en straff til om man gjør det, og at det kan gi økonomiske konsekvenser, sier Leren.

v63u7JYHoLs

Real Madrid er framleis ein del av superligaen, skal vi tru presidenten til klubben Perez.

Foto: Jose Breton / AP

Han tror imidlertid det kan tale til klubbenes fordel at så mange av dem er samstemte om å trekke seg.

– Hadde det vært bare én eller to, så ville jeg trodd at dette hadde blitt en sak hvor de få som trakk seg ut ville blitt forfulgt rettslig, men her er det et overveldende flertall, og det vil kunne ha betydning for konsekvensene, sier han, og legger til:

rZNT2WO4Ucg

Pérez, her fotografert på vei for å delta på radioprogrammet El Larguero, som foreløpig er det han har uttalt seg mest til.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

– Men det kan bli en rettslig prosess nå også. For eksempel hvis det er etablert et selskap som heter superligaen, så kan det selskapet ha krav mot dem som har gått ut. Men igjen, det blir spekulasjoner når man ikke kjenner kontrakten eller måten de er organisert på.

– De tar feil

Hva som egentlig skjer fremover, er fortsatt uvisst. Pérez og de andre initiativtakerne har vært svært sparsomme med informasjon om detaljene rundt superligaen.

Pérez ser også ut til å tro at nettopp dette var en skjebnesvanger feil.

– Kanskje vi ikke forklarte superligaen godt nok, men de ga oss heller ikke muligheten til å forklare det, sa han i radiointervjuet torsdag morgen.

Pérez fortsetter uansett med å insistere på at prosjektet ikke er over, og at klubbene fortsatt ikke har fjernet seg selv fra superligaen ennå.

– De tar feil, sier Pérez om alle som tror prosjektet allerede er dødt.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal