Hopp til innhold

Konkurrentene måpte av Norges fiasko: – Det er ikke til å tro

SOTSJI (NRK.no): Hylende svenske, finske og tyske jenter kunne nesten ikke tro sine egne øyne over at de slo skisportens «Dream Team» på lørdag.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen og Norge tusler i mål 54 sekunder bak Charlotte Kalla og de svenske jentene. Ingen av de fire lagene som slo Norge greide helt å skjønne hva som hadde skjedd.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det er helt vilt. Hvis noen hadde sagt dette før løpet, hadde jeg ikke trodd dem, sier Denise Herrmann til NRK.no med et bredt glis om munnen.

  • Se alle resultatene fra stafetten nederst i saken!

25-åringen var ankerkvinnen for det tyske laget som tok en meget overraskende bronse.

Hun kunne nesten ikke tro sine egne ører da NRK.no fortalte henne at hun kom i mål nesten et minutt foran selveste Marit Bjørgen.

– Jeg er kjempeoverrasket over at vi kom foran Norge i det hele tatt, vanligvis pleier vi å være flere minutter bak, sier tyskeren.

– Jeg vet ikke hvor mange stafetter de har vunnet på rad. Det er et stort sjokk for alle jentene her. Men de er verdens beste lag, og det tror jeg de neste løpene vil vise, sier Herrmann.

Nicole Fessel, Stefanie Boehler, Claudia Nystad og Denise Herrmann

Det tyske laget, med Denise Herrmann til høyre. Resten fra venstre: Nicole Fessel, Stephanie Boehler og Claudia Nystad.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

– Ordentlig trist for Norge

Norge kom i mål 54 sekunder bak de svenske vinnerne, og endte utrolig nok helt nede på femteplass. Det er uvant kost for et lag som ikke har tapt en stafett siden 2009.

Enda mer uvant var seieren for svenskene, som ikke har vunnet en kvinnestafett på 54 år. De fire svenske løperne gikk glisende gjennom pressesonen fra intervju til intervju.

Ida Ingemarsdotter måtte le litt da NRK.no spurte henne hva som var oddsen for at Norge skulle havne utenfor pallen.

– Det er kjedelig for Norge. De kommer hit som storfavoritter og har ikke tapt en stafett på veldig, veldig lenge. De har presset på seg, og lykkes ikke. Det er ordentlig trist for dem. Men sånn er dessverre idretten, sier 28-åringen.

– Er dette OLs største sjokk så langt?

– Ja, det er 54 år siden Sverige tok OL-gull i kvinnestafett, så det kjennes mektig, faktisk. Det er historisk for Sverige. Men jeg tror Norge kommer til å skjerpe seg til lagsprinten, sier hun.

Norge

De norske jentene havnet utenfor pallen, men ble stående i blitzregn etter stafetten likevel.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Så lite til Norge

Alle de svenske jentene sier at de rett og slett ikke så noe særlig til de norske konkurrentene underveis. Ingemarsdotter gikk ifra en veldig skuffet Heidi Weng allerede på den første etappen.

– På det første strekket ventet jeg bare på at Weng skulle gå ifra, men jeg så henne nesten ikke. Da tenkte jeg «oida», det her kan bli en bra svensk dag, sier Ingemarsdotter.

– Johaug gikk fortere enn meg i bakkene. Men i utforbakken kjørte jeg rett fra, sier lagvenninne Emma Wiken.

Finnene hadde sett norske svakhetstegn

Coraline Hugue

Franske Coraline Hugue (29) går ut på fjerde etappe bak Marit Bjørgen. Hvem skulle trodd at den helt ukjente løperen skulle gå forbi skidronningen og ta fjerdeplass?

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

Underveis i løpet kunne pressefolkene fra de forskjellige OL-nasjonene nesten ikke tro det de så. Fraser som «wow» og «er det mulig» gikk igjen hos tyskere, svensker og ikke minst nordmenn.

Også de finske løperne var overrasket.

– Det er litt overraskende, men vi har sett at de ikke har vært like overlegne her, så vi visste at vi hadde en muliget, sier Aino-Kaisa Saarinen til NRK.no.

– Er dere overrasket over at Norge bare ble nummer fem?

– Ja! sier de fire finske jentene omtrent i kor.

Ukjent fransk løper gikk rett forbi Bjørgen

Franske Coraline Hugue startet ankeretappen bak Marit Bjørgen. Men mot alle odds greide 29-åringen å gå i mål foran verdens antatt sterkeste langrennsløper. Dermed endte Frankrike på fjerdeplass.

– Jeg slo Marit Bjørgen, og det er fantastisk, stotrer hun fram.

– Hun startet bra, men så gikk det saktere, og da slo jeg henne! stråler den franske jenta - som fikk sitt livs opplevelse da Norge sviktet.

NRKs ekspertkommentatorer Torgeir Bjørn og Jann Post analyserte dagens langrennstafett. De legger ikke skjul på at det var en smørebom under dagens stafett.

SE VIDEO: NRKs langrennskommentatorer Torgeir Bjørn og Jann Post analyserer dagens stafett.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «vvvv» i nytt vindu

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal