Konkurrentene måpte av Norges fiasko: – Det er ikke til å tro

SOTSJI (NRK.no): Hylende svenske, finske og tyske jenter kunne nesten ikke tro sine egne øyne over at de slo skisportens «Dream Team» på lørdag.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen og Norge tusler i mål 54 sekunder bak Charlotte Kalla og de svenske jentene. Ingen av de fire lagene som slo Norge greide helt å skjønne hva som hadde skjedd.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det er helt vilt. Hvis noen hadde sagt dette før løpet, hadde jeg ikke trodd dem, sier Denise Herrmann til NRK.no med et bredt glis om munnen.

 • Se alle resultatene fra stafetten nederst i saken!

25-åringen var ankerkvinnen for det tyske laget som tok en meget overraskende bronse.

Hun kunne nesten ikke tro sine egne ører da NRK.no fortalte henne at hun kom i mål nesten et minutt foran selveste Marit Bjørgen.

– Jeg er kjempeoverrasket over at vi kom foran Norge i det hele tatt, vanligvis pleier vi å være flere minutter bak, sier tyskeren.

– Jeg vet ikke hvor mange stafetter de har vunnet på rad. Det er et stort sjokk for alle jentene her. Men de er verdens beste lag, og det tror jeg de neste løpene vil vise, sier Herrmann.

Nicole Fessel, Stefanie Boehler, Claudia Nystad og Denise Herrmann

Det tyske laget, med Denise Herrmann til høyre. Resten fra venstre: Nicole Fessel, Stephanie Boehler og Claudia Nystad.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

– Ordentlig trist for Norge

Norge kom i mål 54 sekunder bak de svenske vinnerne, og endte utrolig nok helt nede på femteplass. Det er uvant kost for et lag som ikke har tapt en stafett siden 2009.

Enda mer uvant var seieren for svenskene, som ikke har vunnet en kvinnestafett på 54 år. De fire svenske løperne gikk glisende gjennom pressesonen fra intervju til intervju.

Ida Ingemarsdotter måtte le litt da NRK.no spurte henne hva som var oddsen for at Norge skulle havne utenfor pallen.

– Det er kjedelig for Norge. De kommer hit som storfavoritter og har ikke tapt en stafett på veldig, veldig lenge. De har presset på seg, og lykkes ikke. Det er ordentlig trist for dem. Men sånn er dessverre idretten, sier 28-åringen.

– Er dette OLs største sjokk så langt?

– Ja, det er 54 år siden Sverige tok OL-gull i kvinnestafett, så det kjennes mektig, faktisk. Det er historisk for Sverige. Men jeg tror Norge kommer til å skjerpe seg til lagsprinten, sier hun.

Norge

De norske jentene havnet utenfor pallen, men ble stående i blitzregn etter stafetten likevel.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Så lite til Norge

Alle de svenske jentene sier at de rett og slett ikke så noe særlig til de norske konkurrentene underveis. Ingemarsdotter gikk ifra en veldig skuffet Heidi Weng allerede på den første etappen.

– På det første strekket ventet jeg bare på at Weng skulle gå ifra, men jeg så henne nesten ikke. Da tenkte jeg «oida», det her kan bli en bra svensk dag, sier Ingemarsdotter.

– Johaug gikk fortere enn meg i bakkene. Men i utforbakken kjørte jeg rett fra, sier lagvenninne Emma Wiken.

Finnene hadde sett norske svakhetstegn

Coraline Hugue

Franske Coraline Hugue (29) går ut på fjerde etappe bak Marit Bjørgen. Hvem skulle trodd at den helt ukjente løperen skulle gå forbi skidronningen og ta fjerdeplass?

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

Underveis i løpet kunne pressefolkene fra de forskjellige OL-nasjonene nesten ikke tro det de så. Fraser som «wow» og «er det mulig» gikk igjen hos tyskere, svensker og ikke minst nordmenn.

Også de finske løperne var overrasket.

– Det er litt overraskende, men vi har sett at de ikke har vært like overlegne her, så vi visste at vi hadde en muliget, sier Aino-Kaisa Saarinen til NRK.no.

– Er dere overrasket over at Norge bare ble nummer fem?

– Ja! sier de fire finske jentene omtrent i kor.

Ukjent fransk løper gikk rett forbi Bjørgen

Franske Coraline Hugue startet ankeretappen bak Marit Bjørgen. Men mot alle odds greide 29-åringen å gå i mål foran verdens antatt sterkeste langrennsløper. Dermed endte Frankrike på fjerdeplass.

– Jeg slo Marit Bjørgen, og det er fantastisk, stotrer hun fram.

– Hun startet bra, men så gikk det saktere, og da slo jeg henne! stråler den franske jenta - som fikk sitt livs opplevelse da Norge sviktet.

NRKs ekspertkommentatorer Torgeir Bjørn og Jann Post analyserte dagens langrennstafett. De legger ikke skjul på at det var en smørebom under dagens stafett.

SE VIDEO: NRKs langrennskommentatorer Torgeir Bjørn og Jann Post analyserer dagens stafett.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «vvvv» i nytt vindu

Siste nytt

 • Biles dropper flere øvelser

  Turndronningen Simone Biles dropper OL-finalene i sprang og skranke. Det er uklart om hun konkurrere igjen i Tokyo-lekene.

  USAs turnforbund opplyser om Biles' forfall i en uttalelse. Tidligere har hun trukket seg fra videre deltakelse i lagfinalen og den individuelle mangekampfinalen av hensyn til sin mentale helse.

  Lørdag kom beskjeden om at hun også står over søndagens turnfinaler. Da skal det deles ut medaljer i sprang og skranke.

  Biles er kvalifisert og kan stille i frittstående mandag og bom tirsdag. Hun vil evalueres daglig for å avgjøre om hun deltar.

  24-åringen har fire OL-gull og 19 VM-gull på merittlista. Hun vant fire gull og en bronse i Rio-lekene for fem år siden. Hun fikk sølv i lagkonkurransen i Tokyo selv om hun bare deltok i sprang.

  TAsWm5__wtA
  Foto: Gregory Bull / AP
 • Spiller seg ut av medaljekampen

  Norges golfstjerne Viktor Hovland har fått en meget dårlig start på den tredje runden av OL-turneringa. Etter ti spilte hull er han to over par, og Hovland har falt fra en 15. plass og helt ned til en 34. plass.

  Med det er han slik det står etter ti hull ni slag bak ledende Xander Schauffele fra USA. Opp til medaljene begynner det også å bli en del slag, så med mindre Hovland snur trenden på runden sin kommer han til å spille seg ut av medaljekampen før avslutningsrunden søndag.

  De to første rundene er det starten som har vært god for Hovland, mens han har avsluttet dårlig. Derfor er det ekstra bekymringsfullt at nordmannen ikke får det til å stemme på de første hullene.

  Kristian Krogh Johannessen har i motsetning til Hovland fått en god start på sin runde. Han er to under par etter ni hull og er bare slaget bak landsmannen.

  Golf - Men's Individual - Final - Round 3
  Foto: Toby Melville / Reuters
 • Guttormsen skadet og ute av OL

  Sondre Guttormsen måtte trekke seg underveis i OL-konkurransen i stavhopp natt til lørdag. Nordmannen pådro seg en skade i låret midt i et hopp, og fikk tydelig svært vondt. En skuffet Guttormsen pakket deretter bagen og forlot stadionet. Han er dermed ute av OL. Guttormsen kom seg over 5.50 meter, men så skjedde uhellet da han skulle forsøke 5.65.

  – Jeg vet ikke om det er en liten krampe eller en liten strekk, eller hva det er, men i hvert fall noe som gjorde at jeg ikke kunne hoppe videre uansett hvor lyst jeg hadde. Jeg føler det er litt ute av min kontroll og ikke noe jeg kan gjøre så mye med. Det er fortvilende, sier Guttormsen.

  qAmVCf0zK08
  Foto: David J. Phillip / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal