Hopp til innhold

Konkurrentene reagerte kraftig – nå er OL-hemmeligheten bannlyst

Kristian Blummenfelt ble olympisk mester med et helt nytt design på sykkelen. Kort tid etter OL-suksessen måtte bergenseren kaste det nytuviklede tempostyret med en prislapp på 20.000 kroner.

Kristian Blummenfelt

FORBUDT: Styret som Kristian Blummenfelt vant OL-gull med er forbudt.

Foto: Lise Åserud, NTB og Olav Aleksander Bu

– Det var verdt det, gliser Kristian Blummenfelt.

Konkurrentene gjorde store øyne da de så hva Blummenfelt, Gustav Iden og Casper Stornes hadde gjort med syklene før OL-konkurransen. Styret pekte nesten rett til værs.

Andre utøvere tok bilder av dem og ønsket dem bort allerede da. Norge fikk imidlertid bekreftet at de nye bøylene ikke brøt med reglene.

Les også: Konkurrentene klager på Norges nyvinning: – De prøver å få dem utestengt

Kristian Blummenfelt
Kristian Blummenfelt

Den nederlandske produsenten av styret, Speeco, fant ut at de kunne gjøre betydelige modifiseringer uten å havne på feil side av regelverket.

Avviser lureri

– På grunn av en ordfeil, kunne vi flippe bøylen mye mer opp, så vi kom der med ganske aggressive bøyler. Det var jo innenfor regelverket, så de kunne ikke ta oss på det da. Men nå har de endret regelverket for året, sier Blummenfelt til NRK.

– Lurte du systemet?

kristian Blummenfelt etter vm

SMÅ FORSKJELLER: Kristian Blummenfelt forklarer NRK hvor mye de små detaljene utgjør når de blir mange nok.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Det var ikke jeg som lurte systemet, men systemet var laget for å få et smutthull på bøylene. Man må skrive det riktig for å få det riktig, sier Blummenfelt med et lite glimt i øyet.

Og når ting ikke ble skrevet slik det trolig skulle vært, kunne de norske gutta montere et nytt styre som både gjorde det tryggere å sitte på sykkelen og bedret sittestillingen.

Han dro nytte av bøylene i to konkurranser: OL i Tokyo og VM-finalen i Edmonton. Blummenfelt stakk av med seieren i begge. 20.000 kroner gikk til spille, men han er likevel strålende fornøyd med avkastningen på investeringen.

– Det ble to av to, det, gliser Blummenfelt.

Sommer-OL i Tokyo 2021

AGGRESSIV INNRETNING: Kristian Blummenfelt (midten) med styret som peker mye brattere oppover enn det de utenlandske konkurrentene hadde under OL-triatlonet i Tokyo.

Foto: Lise Åserud / NTB

Gustav Iden ble nummer åtte i OL, 56 sekunder bak vinneren, mens Casper Stornes plasserte seg på en 11.-plass.

Iden fleipet med at han håpet de ville bli forbudt i etterkant, slik at konkurrentene ikke kunne kopiere den 3D-printede nyvinningen. Nordmannen fikk viljen sin.

«Rekordforsøk» neste

Da Blummenfelt løp inn til VM-gull under ironman-konkurransen i St. George i Utah, for litt mer enn en uke siden, var det selvfølgelig med helt andre bøyler. OL-våpenet var uansett ikke tilpasset sykling i 180 kilometer.

Nordmannen er klar på at utstyret bare kan gjøre deg litt skarpere i konkurranse. Motoren må være på plass for å holde pedalene i gang.

Neste mål for den ferske verdensmesteren er å komme seg i mål på ironman-distansen på under syv timer. Om snaut tre uker får han hjelp fra to svømmere, syv syklister og én løper til å klare det i konkurranse mot to ganger olympisk mester Alistair Brownlee.

Blummenfelt sykkel i bergen

TILBAKE I TRENING: Kristian Blummenfelt er i Bergen en kort periode for å lade opp til rekordforsøket i Tyskland.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Ironman består av 3,8 kilometer svømming, 180 kilometer sykling og 42195 meter løping.

Arrangementet som finner sted like nord for Dresden i Tyskland er inspirert av Eliud Kipchoges maratonløp på under to timer, der blant annet Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen var i aksjon som harer.

PS! Blummenfelt innehar verdensrekorden på 7.21.12 timer på en ironman-distanse. Den vil bli stående som offisiell rekord uavhengig av tiden i det kommende løpet. Det er ikke lov med fartsholdere i et offisielt ironman-løp.

Siste nytt

 • Gullballen-vinneren mister EM

  Tidligere i dag meldte det spanske landslaget at Alexia Putellas hadde pådratt seg en skade i det venstre kneet, men at skadeomfanget var ukjent.

  Nå bekrefter landslaget at skaden er ille. Hun har pådratt seg en korsbåndsskade og mister EM, skriver det spanske landslaget på Twitter.

  – Det er jo fryktelig synd. Det er nesten så man ikke tror det, en så alvorlig skade rett før et mesterskap der Spania var favoritter og hun den beste spilleren. Fryktelig synd på Putellas og Spania, men også for alle oss andre som liker å se gode spillere, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

  Putellas vant gullballen i 2021, og er regnet av mange som verdens beste spiller.

  Den spanske avisen COPE skriver at Real Sociedad-spiller Amaiur Sarriegi er kalt inn som erstatter.

  Dette er den andre viktige spilleren Spania mister inn mot mesterskapet. Barcelonaspiller Jenni Hermoso måtte innse at EM røk i midten av juni, det også på grunn av en kneskade.

  Før skaden var spanjolene oddsfavoritt til å vinne mesterskapet. De har første kamp mot Finland fredag.

  Alexia Putellas
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Hovland uten golfkøller før turnering

  Viktor Hovland har fått en brokete opptakt til Scottish Open. Han står uten utstyr og golfklær to dager før konkurransestart.

  Mandag ankom han Skottland via Frankfurt uten bagasje. Den ble stående igjen i Tyskland.

  – Jeg har verken golfkøller eller golfklær, forteller Hovland til Discovery.

  Det er ikke første gang i år at han har trøbbel på reise. Tidlig i januar hadde han en tilsvarende episode da bagen med golfkøllene var forsinket. 24-åringen håper at tingene hans er på plass i løpet av onsdagen.

  – Jeg krysser fingrene, sier Hovland.

  Scottish Open starter torsdag og varer ut uka. Turneringen spilles i North Berwick og er en del av både PGA- og europatouren. (NTB)

  Wright Invitational
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Premier League: Flere anklager i voldtektssak

  En profilert Premier League-spiller som ble arrestert i Nord-London mandag, mistenkt for voldtekt mot en kvinne, har også blitt avhørt i forbindelse med en annen voldtektssak.

  29-åringen, som ikke er blitt navngitt, ble varetektsfengslet mandag. Han ble da avhørt om et overgrep som skal ha skjedd forrige måned. Det er en kvinne i 20-årene som har anmeldt saken til politiet.

  Spilleren, som er i slutten av 20-årene, ble holdt i varetekt i ett døgn før han ble sluppet fri.

  Tirsdag opplyste også politiet at mannen er mistenkt for to voldtekter i 2021 mot en annen kvinne i 20-årene. Overgrepene skal ha skjedd i april og juni, skriver BBC.

  Premier League-spilleren beskrives av engelske medier som internasjonalt anerkjent og skal angivelig være tatt ut til sitt lands landslag i VM i Qatar.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste