Hopp til innhold

Konkurrentene reagerte kraftig – nå er OL-hemmeligheten bannlyst

Kristian Blummenfelt ble olympisk mester med et helt nytt design på sykkelen. Kort tid etter OL-suksessen måtte bergenseren kaste det nytuviklede tempostyret med en prislapp på 20.000 kroner.

Kristian Blummenfelt

FORBUDT: Styret som Kristian Blummenfelt vant OL-gull med er forbudt.

Foto: Lise Åserud, NTB og Olav Aleksander Bu

– Det var verdt det, gliser Kristian Blummenfelt.

Konkurrentene gjorde store øyne da de så hva Blummenfelt, Gustav Iden og Casper Stornes hadde gjort med syklene før OL-konkurransen. Styret pekte nesten rett til værs.

Andre utøvere tok bilder av dem og ønsket dem bort allerede da. Norge fikk imidlertid bekreftet at de nye bøylene ikke brøt med reglene.

Les også Konkurrentene klager på Norges nyvinning: – De prøver å få dem utestengt

Kristian Blummenfelt

Den nederlandske produsenten av styret, Speeco, fant ut at de kunne gjøre betydelige modifiseringer uten å havne på feil side av regelverket.

Avviser lureri

– På grunn av en ordfeil, kunne vi flippe bøylen mye mer opp, så vi kom der med ganske aggressive bøyler. Det var jo innenfor regelverket, så de kunne ikke ta oss på det da. Men nå har de endret regelverket for året, sier Blummenfelt til NRK.

– Lurte du systemet?

kristian Blummenfelt etter vm

SMÅ FORSKJELLER: Kristian Blummenfelt forklarer NRK hvor mye de små detaljene utgjør når de blir mange nok.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Det var ikke jeg som lurte systemet, men systemet var laget for å få et smutthull på bøylene. Man må skrive det riktig for å få det riktig, sier Blummenfelt med et lite glimt i øyet.

Og når ting ikke ble skrevet slik det trolig skulle vært, kunne de norske gutta montere et nytt styre som både gjorde det tryggere å sitte på sykkelen og bedret sittestillingen.

Han dro nytte av bøylene i to konkurranser: OL i Tokyo og VM-finalen i Edmonton. Blummenfelt stakk av med seieren i begge. 20.000 kroner gikk til spille, men han er likevel strålende fornøyd med avkastningen på investeringen.

– Det ble to av to, det, gliser Blummenfelt.

Sommer-OL i Tokyo 2021

AGGRESSIV INNRETNING: Kristian Blummenfelt (midten) med styret som peker mye brattere oppover enn det de utenlandske konkurrentene hadde under OL-triatlonet i Tokyo.

Foto: Lise Åserud / NTB

Gustav Iden ble nummer åtte i OL, 56 sekunder bak vinneren, mens Casper Stornes plasserte seg på en 11.-plass.

Iden fleipet med at han håpet de ville bli forbudt i etterkant, slik at konkurrentene ikke kunne kopiere den 3D-printede nyvinningen. Nordmannen fikk viljen sin.

«Rekordforsøk» neste

Da Blummenfelt løp inn til VM-gull under ironman-konkurransen i St. George i Utah, for litt mer enn en uke siden, var det selvfølgelig med helt andre bøyler. OL-våpenet var uansett ikke tilpasset sykling i 180 kilometer.

Nordmannen er klar på at utstyret bare kan gjøre deg litt skarpere i konkurranse. Motoren må være på plass for å holde pedalene i gang.

Neste mål for den ferske verdensmesteren er å komme seg i mål på ironman-distansen på under syv timer. Om snaut tre uker får han hjelp fra to svømmere, syv syklister og én løper til å klare det i konkurranse mot to ganger olympisk mester Alistair Brownlee.

Blummenfelt sykkel i bergen

TILBAKE I TRENING: Kristian Blummenfelt er i Bergen en kort periode for å lade opp til rekordforsøket i Tyskland.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Ironman består av 3,8 kilometer svømming, 180 kilometer sykling og 42195 meter løping.

Arrangementet som finner sted like nord for Dresden i Tyskland er inspirert av Eliud Kipchoges maratonløp på under to timer, der blant annet Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen var i aksjon som harer.

PS! Blummenfelt innehar verdensrekorden på 7.21.12 timer på en ironman-distanse. Den vil bli stående som offisiell rekord uavhengig av tiden i det kommende løpet. Det er ikke lov med fartsholdere i et offisielt ironman-løp.

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

 • Liverpool lekte seg videre i Europaligaen

  Liverpool stilte sterkt offensivt og fikk tidlig uttelling i 4-0-seieren over LASK. Den tok klubben til Europaligaens åttedelsfinale som gruppevinnere.

  Luis Diaz stanget rødtrøyene i føringen etter tolv minutter, og like etter doblet Cody Gakpo. Han bredsidet ballen enkelt i nettet fra tre meter etter å ha fått en fin pasning fra Mohamed Salah.

  Tidlig i andreomgangen scoret Salah sikkert fra straffemerket, og to minutter på overtid økte Gakpo til 4-0.

  Liverpool står med tolv poeng fra fem kamper i pulje E. Det er nok til å ta førsteplassen og være klar for åttedelsfinale på nyåret.

  Toulouse er nummer to med åtte poeng etter 0-0 hjemme mot Union Saint-Gilloise.

  Aron Dønnum spilte fra start for de franske vertene, mens Warren Kamanzi slapp til helt på tampen. Mathias Rasmussen fikk en drøy time for gjestene fra Belgia. (NTB/NRK)

  Liverpool-spillerne jubler for scoring mot LASK i Europaligaen
  Foto: Jon Super / AP
 • Moldes avansement i en tynn tråd etter høydramatisk kamp

  Etter 2-2 hjemme mot aserbajdjanske Qarabag skal fryktelig mye gå Moldes vei om det skal bli avansement i Europaligaen.

  Med én runde igjen har både Molde og Qarabag syv poeng, men sistnevnte er foran på innbyrdes oppgjør.

  Dermed må Molde ta flere poeng borte mot de tyske serielederne Bayer Leverkusen i siste runde, enn det Qarabag tar hjemme mot svenske Häcken.

  – Nå blir det håpløst. Vi regner vel med at Qarabag slår Häcken, og Molde får vel problemer med å slå Bayer Leverkusen, sier NRK-ekspert Åge Hareide.

  Etter torsdagens resultater kan i hvert fall Molde ikke bli dårligere enn nummer tre i gruppen. Det vil gi 16-delsfinale i Serieligaen.

  Med tap ville Molde allerede vært ute av Europaligaen, og det ble en marerittstart i torsdagens kamp. Brasilianske Juninho parkerte alt og alle, før han sendte Qarabag i ledelsen etter drøyt ti minutter.

  Molde måtte vente helt til det gjensto ti minutter før det skulle løsne, og anført av Kristian Eriksen så snudde romsdalingene kampen.

  Da var én fot så godt som i sluttspillet i Europaligaen, men Bahlui Mustafazadas utligning fire minutter på overtid ødela mye.

  Molde-spillerne depper mot Qarabag
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Røff start på Hovlands tittelforsvar

  Viktor Hovland fikk en frustrerende åpning i jakten på en tredje strake golftittel i World Challenge. Han gikk første dag ett slag over par.

  Det holder til en 16.-plass før de tre siste rundene på Bahamas. Hovland spilte seg til fire birdier (tre av dem på rad), men gikk også på noen stygge smeller.

  Særlig det som skjedde på hull 17, vil plage ham. Der havnet han i greenbunkeren og slet med å få ballen opp igjen. Senere sendte han putten forbi hullkanten og noterte en sviende dobbeltbogey.

  Fra før hadde han fått bogey tre ganger.

  Hovland vant World Challenge i både 2021 og 2022. Tiger Woods står bak turneringen som er en del av PGA-kalenderen, men den teller ikke som en offisiell konkurranse.

  Woods deltar selv på banen i New Providence. Det er første gang siden US Masters i april at golfikonet spiller blant eliten. En ankeloperasjon satte 47-åringen ut av spill.

  Amerikaneren startet første runde med å gå tre slag over par. Kun 20 spillere er invitert til å delta på Bahamas. (NTB)

  Viktor Hovland i aksjon i World Challenge
  Foto: MIKE EHRMANN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal