Hopp til innhold

Konkurrentene om Warholm: – Han er «crazy»

Berlin (NRK): De tror ikke det er mulig å slå ham i EM. Konkurrentene lurer mer på hvor Karsten Warholm får all energien sin fra.

Warholm

EM-FAVORITT: - Det at han har greid å forbedre seg nesten et helt sekund er bare helt galskap, sier den ungarske konkurrenten Maté Koroknai om Warholm.

Foto: Matt Dunham / AP

– Han er en spesiell gutt. Jeg vet ikke hvor han tar energien sin fra. Man kan se det i øynene hans. Han er en «crazy guy», du vet, på en positiv måte, sier Rasmus Mägi og gliser bredt.

Estlenderen så hvordan Warholm tirsdag kveld kontrollerte seg rolig inn til torsdagens finale på 400 meter hekk, og er ikke overrasket.

European Athletics Championship Day 1 European Athletics Championship Day 1

Rasmus Mägi ser ikke helt for seg at han skal slå Karsten Warholm i EM.

Foto: Cal Sport Media / SipaUSA

Mägi skal selv løpe i finalen, men han er klar på hvor gullet mest trolig kommer til å havne: Hos Karsten Warholm.

– Han er favoritten. Den som har lyst til å vinne over ham, åh, det blir tøft. Men det er det som inspirerer oss andre gutta også. Jeg ønsker ham alt godt i finalen. Forhåpentligvis blir blir det en rask en, sier Mägi.

Ritualene vekker oppsikt

Onsdag gjør Warholm et «sidesprang» når han løper semifinale på 400 meter flatt i EM, noe han selv spår blir knalltøft. Men det er stadig hekke-finalen på torsdag som er aller viktigst.

Irske Thomas Barr tror heller ikke noen andre har sjans på hekkeløpet dersom alt klaffer for Warholm.

– Karsten kommer til å gjøre det utrolig tøft for oss, for i Europa dominerer han. I semifinalen tipper jeg han så vidt kom opp i gir, og bare cruiset rundt. Men i en finale kan jo alt skje, da, uten at jeg egentlig tror noe annet enn at han tar det, sier Barr med et smil.

Det er bare et par sesonger siden Warholm begynte å satse på 400 meter hekk. Før det var han mest av alt tikjemper. Men etter inntoget i hekkesporten har han både blitt verdensmester og den som styrer showet.

ATHLETICS-DIAMOND-LONDON/

Warholm gjør gjerne ablegøyer, som her da han tøyset med det kjente Skrik-ansiktet han gjorde da han ble verdensmester.

Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Mägi sier at spesielt Warholms ritualer før start har vakt oppsikt blant konkurrentene.

Nordmannen har som kjent gjort det til en vane å gire seg opp med å slå seg selv i ansiktet og brøle høyt.

– Den energien og drivkraften han har før løpene er det jeg mener når jeg sier han er en spesiell gutt. Det han gjør er utrolig krevende og tar mye krefter for kroppen og hodet. Det er så interessant å se hvordan han håndterer løpene i mesterskap, og også resten av året, sier Mägi.

– Det inspirerer?

– Ja, veldig, sier Mägi.

– Ekstremt god konkurransemann

22 år gamle Warholm er yngre enn storparten av sine konkurrenter, inkludert Barr og Mägi, men begge sier likevel at de lærer mye av nordmannen.

– Han er en ekstremt god konkurransemann. Om så han løper nesten helt for seg selv, noe som kan være veldig tøft, så er det enkelt for ham. Han har så mye energi, og bare det at han skal løpe både 400 meter hekk og 400 meter flatt... Det er ikke mange som ville gjort det. Hatten av, han er tøff, sier Barr, før han lattermildt legger til:

– Jeg er må si jeg er glad han skal løpe 400 meter flatt også, for da blir han kanskje litt sliten. Kanskje det blir mulig for oss andre å slå ham.

Warholm har den beste tiden av de som starter finalen på 400 meter hekk i EM. De aller beste konkurrentene hans er ikke fra europeiske land.

EUROPEAN-CHAMPIONSHIPS/ATHLETICS

Yasmani Copello (t.v) er regnet som en av få som kan slå Warholm. Men Thomas Barr (t.h) har liten tro på at det skjer.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

– Helt galskap

På bare ett år har Dimna-løperen forbedret tiden sin med over halvsekundet, og i sommer satte han ny, norsk rekord på 47,65.

Den ungarske konkurrenten Maté Koroknai sier fremgangen nesten ikke er til å tro.

– Det er helt utrolig. Hele fjoråret hans var utrolig, og det at han har greid å forbedre seg nesten et helt sekund er bare helt galskap. Jeg er veldig glad for at en europeisk løper er så god, for det er så bra for europeisk friidrett, sier han, og understreker:

– Jeg tror ikke han blir slått. Ikke på hekkene, i alle fall.

Et navn å se opp for i EM er Yasmani Copello. Tyrkeren vant EM for to år siden, og mener selv han er favoritt i finalen.

– Jeg sier meg, for jeg vant i Amsterdam. Jeg er forberedt til denne konkurransen, og jeg er klar. Nå kan jeg ikke vente med å løpe finalen, sier han til NRK.

Copello har imidlertid ikke like gode tider som Warholm med seg inn i EM.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal