Konkurrent klarte ikke være skuffet da «Hjallis» stjal verdensrekorden

Da «Hjallis» slo den historiske - og bare én time gamle - verdensrekorden til ungarske Kornél Pajors (89) var ungareren den første som gratulerte og tok bilder av nordmannen.

Hjallis og Pajor

Den ungarske skøyteløperen Kornél Pajor (innfelt) mistet verdensrekorden på 10 000 meter til Hjalmar «Hjallis» Andersen etter bare én time under VM i 1949. Ungareren minnes «Hjallis» som en stor konkurrent, men også som en god venn. Bildet av «Hjallis» er fra OL i Oslo i 1952.

Foto: NTB Scanpix /NRK

Det er ikke bare i Norge «Hjallis» har et stort navn.

– Han var en av de største i miljøet og fremfor alt en fin idrettsmann, sier Ungarns eneste verdensmester på skøyter, Kornél Pajor, til NRK.no

Han er en av mange som har en historie å fortelle om skøytelegenden som døde onsdag. Ifølge Pajor var «Hjallis» både en stor konkurrent og en god venn.

To verdensrekorder på én time

Hans sterkeste minne med «Hjallis» er fra VM i Davos i 1949.

Pajor gikk en glimrende 10 000 meter i andre par og ble historiens første under 17 minutter på distansen. Klar verdensrekord.

Men bare en liten time senere, i femte par, kom den norske skøytelegenden og gikk enda raskere.

– Da jeg så at Hjalmar lå an til å slå rekorden gikk jeg ut på isen, minnes Pajor.

Da «Hjallis» gikk inn til tiden 16,57,4 - 1,3 sekunder raskere enn Pajors historiske rekord - var ungareren den første som gratulerte nordmannen.

– Det var nok en uvanlig ting å gjøre, men han fortjente det. Jeg har fire bilder av at jeg gratulerer han. Det er gode minner, sier ungareren som flyttet til Sverige tidlig på 50-tallet.

Video: NRK møtte ungarske Kornél Pajor under EM i 2012

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Ungarske Kornél Pajor var en stor konkurrent av Hjalmar "Hjallis" Andersen. NRK møtte Pajor under EM i allround i 2012.

VIDEO: Ungarske Kornél Pajor prøvde skøytene i januar 2012, 88 år gammel. Han ble verdensmester på Bislett i 1949.

– Alle likte Hjalmar

Når NRK.no ringer ungareren onsdag kveld sitter han hjemme i Stockholm og mimrer.

– Det var aldri noe tull med Hjalmar. Alle likte han.

89-åringen som fyller 90 1. juli, snakker om «Hjallis» som en foss - på svensk.

Han fikk den triste beskjeden om kameraten og konkurrentens bortgang onsdag morgen.

– Både Hjalmar og jeg er født i 1923 og nyheten om Hjalmars bortgang rørte meg veldig. Det er bare ett år siden jeg sist møtte han, sier Pajor.

De to har møttes flere ganger etter at de la opp og «Hjallis» har besøkt Pajor og hans kone i Sverige.

Siste nytt

 • Dønnum må stå over mot Aalesund

  Vålerengas Aron Dønnum må stå over en kamp etter å ha fått karantene for sine medieuttalelser om dommer Tom Harald Hagen etter kampen mot Aalesund 4. juli.

  – Det er selvfølgelig kjipt, jeg føler jeg skuffer gutta. Må tydeligvis passe på litt hva jeg sier i etterkant av kamper, sier Dønnum til Nettavisen etter dommen kom tirsdag.

  Uttalelsene kom etter at Vålerenga og Aalesund hadde spilt uavgjort 2-2. Vålerenga måtte spille de siste 20 minuttene av kampen med ti mann etter at Samuel Adekugbe angivelig hadde filmet seg til sitt andre gule kort.

  Aron Dønnum mot Aalesund
  Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen
 • Glesnes vann - Deila tapte

  Jakob Glesnes spela heile kampen då Philadelphia slo David Beckhams Inter Miami 2-1 i turneringa «MLS is back» i natt. Philadelphia har vunne begge sine kampar hittil, og er klar for utslagsrundane.

  For New York City, med Ronny Deila som trenar, gjekk det ikkje like bra. Dei tapte 1-3 for Orlando, og har tapt begge sine kampar. Dermed må dei slå Inter Miami måndag for å ha sjanse til å gå vidare.

  «MLS is back» er eit gruppespel som skal leie fram til sluttspel med cuprundar. MLS-sesongen er avkorta og endra på grunn av pandemien.

  Jakob Glesnes, Philadelphia Union
  Foto: Peter Casey / Reuters
 • Giroud fikset Chelsea-luke

  Olivier Giroud sørget for tre poeng til Chelsea med kampens eneste mål mot nedrykksklare Norwich.

  Chelsea fikk hull på byllen to minutter på overtid av første omgang, og en solid Tim Krul sørget for at det var spenning helt til siste slutt.

  Chelsea har nå fire poeng ned til Manchester United og Leicester med en kamp mer spilt, og har en fot i neste sesongs mesterliga.

  Alexander Tettey spilte 78 minutter for Norwich.

  Giroud
  Foto: RICHARD HEATHCOTE

Sendeplan

Kl. Program Kanal