Hopp til innhold

Den kongelige «Mariachi» utfordrer alpineliten i Sotsji

Hubertus von Hohenlohe (55) er aristokrat, kompis med Alberto Tomba, programleder i Østerrike, kunstfotograf, popartist og vinterolympier - i sitt sjette OL. Lørdag deltar han i slalåm, og blir dermed den nest eldste deltager i OL-historien.

Hubertus von Hohenlohe

Hubertus von Hohenlohe viser stolt frem drakten «Mariachi» med rødt magebelte.

Foto: Ap

I hvert OL finnes det noen som kan defineres som kuriositeter. Noen deltagere som ikke er så opptatt av raskt utstyr, struktur under skiene og aerodynamisk sittestilling.

De gjør lekene varmere, hyggeligere og fungerer som behagelige innslag i en deltagermasse som jager hundredeler. Prins Hubertus fra Mexico gjør definitivt de olympiske lekene til et hyggeligere arrangement.

Hubertus von Hohenlohe er arving av en tidligere kongelig familie fra Tyskland og har røtter i Liechtenstein, men etter å ha bli nektet å delta for dem, opprettet han det meksikanske skiforbund i 1981 og deltar nå under deres flagg.

"Mariachi" klar for Sotsji

Han deltok i OL i Sarajevo i 1984 og nå er han klar for sitt sjette OL, denne gangen i en alpindress utsmykket som en mariachi – en tradisjonell meksikansk visesanger.

Han er nok kanskje ikke den raskeste alpinisten, eller den mest elegante, med sin egenartede stil med rett rygg, nesten som sprinter Michael Johnson eller Axel Teichmann i langrennsløypene.

Men, ingen kan ta fra ham den bragden det er å delta i sitt sjette OL, hele 30 år etter debuten. OL-debuten kom som 25-åring i samme OL som Eirik Kvalfoss tok tre medaljer.

Den sindige vossingen og den flamboyante Fiat-arvingen er begge født i 1959, noen som sannsynligvis er den eneste fellesnevneren for de to bortsett fra OL-deltagelsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hubertus Von Hohenlohe

Hubertus von Hohenlohe er klar for sitt sjette OL. Med deltakelsen i slalåm blir han den nest eldste vinterolympieren gjennom tidene.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Fra pop art til popartist

På 1970-tallet var han under vingene til Andy Warhol, som blant annet brukte ham som modell på grunn av hans kongelige bakgrunn.

– Han ville ha modeller som var glamorøse. Jeg var en prins og jeg var i byen, så han ba meg komme til studioet sitt. Det ble min vei inn i kunst- og musikkverdenen, forklarer Hohenholler til The Telegraph i et intervju like før OL.

En verden han aldri gikk ut av. Han gir nå ut sitt åttende album, denne gangen under pseudonymet Polaroid P. En hyllest til Warhol som ga ham kallenavnet "Polaroid-prinsen" for over tretti år siden.

Som fotograf har han tatt bilder av blant andre Zinedine Zidane, Samuel Eto'o, Alberto Tomba og andre kulturpersonligheter. Med sin helt særegne stil og bruk av gjenskinn fra vinduer.

Hubertus Von Hohenlohe

Von Hohenlohe bar det Mexicanske flagget under åpningsseremonien i Sotsji.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Lørdag ser han ikke for seg å sole seg i gjenskinnet av Marcel Hirscher, Ted Ligety eller Henrik Kristoffersen. Om han ikke vil synes på toppen av resultatlistene, vil han igjen synes godt i bakken.

I Vancouver 2010 var han ikledd en skidress som en "Desperado" med revolvere, nå er det en «Mariachi» med rødt magebelte.

Man trenger ikke strekke fantasien langt for å finne linken mellom de to bekledningene.

– Jeg er bedre enn Franz Klammer

Selvtilliten til den 55-årige aristokraten er det ingenting i veien med, og han uttalte til New York Times at han ikke er med i mesterskap for å være en humorfigur som for eksempel Eddie the Eagle var i hopp.

– Jeg er egentlig en kjempegod skiløper. Jeg er bedre enn Klammer!

– Bedre enn Franz Klammer, olympisk gullvinner og med 26 verdenscupseire?

– Nei altså, ikke bedre enn ham på sitt beste, men jeg har møtt ham i noen klassikerrenn og da har jeg slått ham, uttalte Hohenlohe for noen år siden.

Noe den aldrende prinsen neppe setter lavt. Den gamle østerrikske alpinlegenden Franz Klammer var nemlig Hohenlohes idol, og han kjøpte en av de alpindressene hans som 16-åring.

Storslalåm i OL har sett mange kuriøse innslag, bare i OL i 2010 var det deltagere fra over 60 nasjoner.

Alt fra den pakistanske deltageren som hadde lært seg alpint ved å spenne fast et par gummistøvler til noen furuplanker, til 16-åringen fra Peru som kjørte i en drakt i lama-mønster og den heller trege marokkaneren under tilnavnet "Couscous-raketten".

Lørdag 13.50 norsk tid starter rennet. Fra et høyt startnummer vil Hohenlohe danse ut i sin Mariachi-uniform. I bunnen av bakken vil Marcel Hirscher allerede ha begynt forberedelsene til andre omgang. Sånt slipper Hubertus å ta stilling til.

Når polaroid-prinsen når bunnen av bakken vil han starte feiringen av sitt sjette gjennomførte OL. Sannsynligvis sammen med familievennen Gérard Depardieu og alpinvennen Alberto Tomba. Sannsynligvis hakket mer spektakulært enn de andre.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal