Hopp til innhold

Konflikten i Catalonia truer Messi og Co: – Håper de velger å ta den fredelige måten

Når Real Madrid gjester Barcelona på Camp Nou onsdag er det mer enn tre poeng som står på spill. «El Clásico» kan bli utsatt for andre gang i år.

-

STERKE PROTESTER: Barcelona-tilhengere ønsker å spre politiske budskap i kampen mot Real Madrid onsdag kveld.

Foto: Gabriel Bouys / AFP

Onsdag kveld skal Barcelona og Real Madrid etter planen møtes til toppoppgjør i spanske La Liga, men i utgangspunktet skulle kampen egentlig vært spilt for to måneder siden.

Nå er kampen i fare for å bli utsatt igjen, så hva har skjedd?

Enorme demonstrasjoner og opptøyer fra det katalanske folket har preget høsten i Catalonia-regionens hovedstad, Barcelona.

Konflikten eskalerte da ni høyprofilerte medlemmer av den katalanske uavhengighetsbevegelsen ble fengslet for oppvigleri.

Spain Catalonia

OPPTØYER: Barcelona har vært preget av flere demonstrasjoner i høst.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Midt oppi dette skulle Spanias, og kanskje verdens mest profilerte fotballoppgjør, spilles i samme by. Som en konsekvens av opptøyene ble El Clásico utsatt.

Ny dato ble satt til 18. desember. Men nå varsler den katalanske uavhengighetsgruppen Tsunami Democratic en ny demonstrasjon i forbindelse med toppkampen.

– Det vil være forferdelig for alle parter hvis kampen ikke blir spilt onsdag, for da er det på grunn av at noe graverende har skjedd, sier Viasats ekspert på spansk fotball, Petter Veland, til NRK.

– Det kan bli stygt

Protestene og demonstrasjonene har roet seg i den katalanske hovedstaden, men frykten i forkant av kampen og usikkerheten i byen er fortsatt stor.

– Det er sommerfugler i magen, men nå er det mer knytt. Det er ikke bare positive forventninger fordi man er klar over hva Tsunami Democratic planlegger å gjøre, sier Veland.

Gruppen har satt et ubestridt krav til Barcelona om å få ta med et stort banner inn på stadion med forskriften: «Spain, sit and talk».

Foreløpig har de ikke fått godkjennelse.

– Man frykter konsekvensene dersom Tsunami Democratic ikke får ta med bannerne inn, for da kan det skje ting utenfor stadion. De kan forsøke å stoppe spillerbusser og tilhengere. Det kan bli stygt, understreker Veland.

-

«SIT AND TALK»: Barcelona-tilhengere med «pro» katalanske-uavhengighetsflagg i kampen mot Slavia Praha 05. november.

Foto: Josep Lago / AFP

Over 18.000 skal ha «meldt interesse» for å delta i demonstrasjonen.

Veland påpeker at uavhengighetsgruppens hovedmål er å få partene til å snakke med hverandre. Derav budskapet «Spain, sit and talk».

– Å oppfordre til dialog i en betent situasjon er prisverdig i så måte, men hvis banner-forbudet blir stående, så håper jeg de velger å ta den fredelige måten å demonstrere på. Ikke at de gjør ting som krever at politiet gjør motstand, forteller Veland.

Skjerpede tiltak

Det er store tiltak iverksatt i forkant av oppgjøret. Det er ventet opp mot 3000 politi- og sikkerhetsfolk på jobb i forbindelse med kampen.

Begge lagene innkvarteres på samme hotell, en halv kilometer fra Camp Nou. I tillegg skal de sammen fraktes i «umarkerte» busser med politieskorte.

– Det er uvant for oss. Vi har blitt fortalt vi at vi skal dra sammen, og da gjør vi det. Det viktigste er at kampen blir spilt, sier Real Madrid-trener Zinedine Zidane til BBC.

Spain Soccer La Liga

UAVGJORT MOT ØDEGAARD: Lørdag spilte Barcelona mot Real Sociedad og Martin Ødegaard. Kampen endte 2–2.

Foto: Alvaro Barrientos / AP

Real Madrid har allerede sagt at de ikke går av flyet i Barcelona med mindre sikkerheten er hundre prosent garantert.

Veland har fulgt spansk fotball tett hele livet og syns det er synd at storkampen kommer i skyggen av den politiske situasjonen. Likevel har han forståelse for hvorfor det skjer.

– Å skille idrett og politikk der nede er klink umulig. Der går det hånd i hånd. Så man skal ikke bare sitte her i Norge og syns at det er synd at El Clásico blir overskygget av politikk, fordi det handler om menneskers hverdag og rettferdighetsfølelse, sier eksperten.

-

ØKT SIKKERHET: Opp mot 3000 sikkerhets- og politifolk er kalt inn i forbindelse med storoppgjøret.

Foto: Jose Jordan / AFP

Om det blir kamp er det foreløpig ingen som vet, men Barcelona-topp er ikke i tvil.

– El Clásico vil ikke bli utsatt igjen, sa Barcelona-president Josep Maria Bartomeu ifølge den spanske avisen Marca.

Tsunami Democratic sier også i en uttalelse at de ikke ønsker å forstyrre kampen, men at målet deres er dialog mellom spanske og katalanske myndigheter.

Et betent forhold

Bakgrunnen for saken er forsøket på å løsrive regionen Catalonia fra Spania i 2017. Den daværende katalanske regjeringen holdt en folkeavstemning der 90 prosent stemte for uavhengighet, men valgdeltakelsen var bare på 43 prosent.

Avstemningen ble erklært grunnlovsstridig av høyesterett og regjeringen i Spania. Likevel erklærte regionalforsamlingen i Catalonia uavhengighet fra Spania.

Regjeringen i Madrid valgte å avsette de katalanske lederne, og flere av dem ble siktet for opprør og misbruk av offentlige midler.

Etter dette ble ni høyprofilerte medlemmer av den katalanske uavhengighetsbevegelsen fengslet. Dette førte til flere voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstrantene.

Spain Catalonia

KLASSISK OPPGJØR: Kampene mellom Barcelona og Real Madrid er blant verdens mest populære.

Foto: Manu Fernandez / AP

På grunn av opptøyene ble kampen mellom Barcelona og Real Madrid som skulle spilles 26. oktober, utsatt.

Eksperten krysser fingrene for at kampen faktisk blir spilt onsdag. Tabellsituasjonen sørger for en høyst spennende El Clásico. Barcelona og Real Madrid troner øverst med like mange poeng.

– El Clásico er en målgarantist, og det kommer til å bli scoringer i morgen med alle de offensive profilene. Jeg tipper resultatet blir 2-2, sier Veland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Norge vant høy­dramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Da det svenske hjemmehåpet kollapset på siste skyting, stakk et ferskt norsk lag vare på muligheten og klinket til med seier i Östersund.

Siste nytt

 • Varslingssak i Skiforbundet: – Hendelser som bryter med Skiforbundets etiske regler

  Tidligere landslagssmører, Frode Pedersen, varslet i sommer om påståtte kritikkverdige forhold. Pedersen har blant annet jobbet tett med Johannes Høsflot Klæbo tidligere.

  Nå er Norges Skiforbund ferdig med behandlingen av saken.

  «Konklusjonen er at det ikke har forekommet lovbrudd, men at enkeltstående hendelser bryter med Skiforbundets etiske regler», skriver Skiforbundet i en pressemelding.

  Skiforbundet engasjerte advokat Per Ragnar Bronken fra Elden Advokatfirma i arbeidet med saken, og advokatfirmaet har nå utarbeidet en rapport.

  – Det er vår vurdering at de kritikkverdige forholdene som er fremhevet av varsler, ikke utgjør lovbrudd etter norsk rett. Videre er det ingenting som tyder på at varsler har blitt utsatt for gjengjeldelse etter arbeidsmiljøloven på noe tidspunkt, sier advokat Bronken.

  Skiforbundet skriver videre i pressemeldingen at Bronken imidlertid vurderer «at det er klart at noen av de enkeltstående hendelsene som det er varslet om, er å anse som «utilbørlig opptreden» etter NSFs «etiske retningslinjer for skiidretten»».

  – Selv om varslingssaken er avsluttet, er det fremkommet kunnskap gjennom behandling av varselet som vil være viktig for oss fremover. Det gjelder både hvordan håndtere negative hendelser i arbeidsmiljøet for dem som jobber ute i felt, men også våre rutiner for behandling av varslingssaker, sier generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund.

  Frode Pedersen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Ingebrigtsen utsatt for tyveri: – Tragikomisk hvor mye dritt det er nå

  I en oppdatering på sosiale medier onsdag kveld, delte Live Børkja Ingebrigtsen at hun hadde blitt frastjålet flere eiendeler fra huset. Henrik Børkja Ingebrigtsen var ikke til stede, da han for tiden er på treningsleir i Sierra Nevada.

  Ifølge Ingebrigtsen skal det ha skjedd mens hun lagde mat, samtidig som det var barn som lekte i et rom like ved inngangspartiet.

  – Jeg har akkurat hatt besøk av politiet, for vi har hatt tyv i gangen her nå, mens jeg var hjemme, sa Ingebrigtsen i en video på Snapchat.

  Hun fortalte at hun hørte at det gikk i ytterdøra nede og at hun hørte en lyd. Da hun skulle kjøre til turntrening, så hun at døra sto åpen. Samtidig så hun at en veske, med bilnøkler, og en pose, med en skinnjakke oppi, var borte.

  – Jeg tror ikke vedkommende kan følge meg på sosiale medier, for jeg har hatt et par drittdager. Ikke kom her og stjel fra meg i tillegg. Fy faen altså, sa Ingebrigtsen, og fortsatte:

  – Det er tragikomisk hvor mye dritt det er nå. Fy søren, nå gidder jeg ikke mer.

  NRK har ikke lyktes med å få en kommentar fra Ingebrigtsen-paret.

  Henrik og Liva Ingebrigtsen
  Foto: TV 2
 • Tysk gulltrener vil nedgradere Nagelsmann: – Bør være assistent

  Tyskland sliter også under Julian Nagelsmann. Han bør ikke være landslagssjef i neste års sluttspill, mener tidligere EM-vinner Berti Vogts.

  Nagelsmann tok over som Tyskland-trener i september etter sparkingen av Hansi Flick. 36-åringen har ikke klart å løfte laget, som står med to strake tap og kun én seier på Nagelsmanns fire første kamper.

  Før ansettelsen steppet landslagsdirektør Rudi Völler inn som vikar og ledet Tyskland til 2-1 over Frankrike.

  – Rudi Völler må være landslagssjef, mens Julian Nagelsmann bør være hans assistent. For meg er det veien å gå hvis vi ønsker å være suksessfulle i EM, sier Vogts til Bild.

  Neste års sluttspill spilles i nettopp Tyskland. Vogts er fortsatt den siste treneren til å ta nasjonen til en EM-tittel (1996).

  – Vår beste prestasjon på årevis kom under Rudi mot Frankrike. Han har mye kunnskap og mye mer erfaring enn Nagelsmann, påpeker Vogts.

  Völler var tysk landslagssjef mellom 2000 og 2004. Han ledet Tyskland til VM-finalen i 2002, men ga seg etter exiten i EMs gruppespill to år senere. (NTB)

  Germany Turkey Soccer
  Foto: Markus Schreiber / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal