Hopp til innhold

Konflikten i Catalonia truer Messi og Co: – Håper de velger å ta den fredelige måten

Når Real Madrid gjester Barcelona på Camp Nou onsdag er det mer enn tre poeng som står på spill. «El Clásico» kan bli utsatt for andre gang i år.

-

STERKE PROTESTER: Barcelona-tilhengere ønsker å spre politiske budskap i kampen mot Real Madrid onsdag kveld.

Foto: Gabriel Bouys / AFP

Onsdag kveld skal Barcelona og Real Madrid etter planen møtes til toppoppgjør i spanske La Liga, men i utgangspunktet skulle kampen egentlig vært spilt for to måneder siden.

Nå er kampen i fare for å bli utsatt igjen, så hva har skjedd?

Enorme demonstrasjoner og opptøyer fra det katalanske folket har preget høsten i Catalonia-regionens hovedstad, Barcelona.

Konflikten eskalerte da ni høyprofilerte medlemmer av den katalanske uavhengighetsbevegelsen ble fengslet for oppvigleri.

Spain Catalonia

OPPTØYER: Barcelona har vært preget av flere demonstrasjoner i høst.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Midt oppi dette skulle Spanias, og kanskje verdens mest profilerte fotballoppgjør, spilles i samme by. Som en konsekvens av opptøyene ble El Clásico utsatt.

Ny dato ble satt til 18. desember. Men nå varsler den katalanske uavhengighetsgruppen Tsunami Democratic en ny demonstrasjon i forbindelse med toppkampen.

– Det vil være forferdelig for alle parter hvis kampen ikke blir spilt onsdag, for da er det på grunn av at noe graverende har skjedd, sier Viasats ekspert på spansk fotball, Petter Veland, til NRK.

– Det kan bli stygt

Protestene og demonstrasjonene har roet seg i den katalanske hovedstaden, men frykten i forkant av kampen og usikkerheten i byen er fortsatt stor.

– Det er sommerfugler i magen, men nå er det mer knytt. Det er ikke bare positive forventninger fordi man er klar over hva Tsunami Democratic planlegger å gjøre, sier Veland.

Gruppen har satt et ubestridt krav til Barcelona om å få ta med et stort banner inn på stadion med forskriften: «Spain, sit and talk».

Foreløpig har de ikke fått godkjennelse.

– Man frykter konsekvensene dersom Tsunami Democratic ikke får ta med bannerne inn, for da kan det skje ting utenfor stadion. De kan forsøke å stoppe spillerbusser og tilhengere. Det kan bli stygt, understreker Veland.

-

«SIT AND TALK»: Barcelona-tilhengere med «pro» katalanske-uavhengighetsflagg i kampen mot Slavia Praha 05. november.

Foto: Josep Lago / AFP

Over 18.000 skal ha «meldt interesse» for å delta i demonstrasjonen.

Veland påpeker at uavhengighetsgruppens hovedmål er å få partene til å snakke med hverandre. Derav budskapet «Spain, sit and talk».

– Å oppfordre til dialog i en betent situasjon er prisverdig i så måte, men hvis banner-forbudet blir stående, så håper jeg de velger å ta den fredelige måten å demonstrere på. Ikke at de gjør ting som krever at politiet gjør motstand, forteller Veland.

Skjerpede tiltak

Det er store tiltak iverksatt i forkant av oppgjøret. Det er ventet opp mot 3000 politi- og sikkerhetsfolk på jobb i forbindelse med kampen.

Begge lagene innkvarteres på samme hotell, en halv kilometer fra Camp Nou. I tillegg skal de sammen fraktes i «umarkerte» busser med politieskorte.

– Det er uvant for oss. Vi har blitt fortalt vi at vi skal dra sammen, og da gjør vi det. Det viktigste er at kampen blir spilt, sier Real Madrid-trener Zinedine Zidane til BBC.

Spain Soccer La Liga

UAVGJORT MOT ØDEGAARD: Lørdag spilte Barcelona mot Real Sociedad og Martin Ødegaard. Kampen endte 2–2.

Foto: Alvaro Barrientos / AP

Real Madrid har allerede sagt at de ikke går av flyet i Barcelona med mindre sikkerheten er hundre prosent garantert.

Veland har fulgt spansk fotball tett hele livet og syns det er synd at storkampen kommer i skyggen av den politiske situasjonen. Likevel har han forståelse for hvorfor det skjer.

– Å skille idrett og politikk der nede er klink umulig. Der går det hånd i hånd. Så man skal ikke bare sitte her i Norge og syns at det er synd at El Clásico blir overskygget av politikk, fordi det handler om menneskers hverdag og rettferdighetsfølelse, sier eksperten.

-

ØKT SIKKERHET: Opp mot 3000 sikkerhets- og politifolk er kalt inn i forbindelse med storoppgjøret.

Foto: Jose Jordan / AFP

Om det blir kamp er det foreløpig ingen som vet, men Barcelona-topp er ikke i tvil.

– El Clásico vil ikke bli utsatt igjen, sa Barcelona-president Josep Maria Bartomeu ifølge den spanske avisen Marca.

Tsunami Democratic sier også i en uttalelse at de ikke ønsker å forstyrre kampen, men at målet deres er dialog mellom spanske og katalanske myndigheter.

Et betent forhold

Bakgrunnen for saken er forsøket på å løsrive regionen Catalonia fra Spania i 2017. Den daværende katalanske regjeringen holdt en folkeavstemning der 90 prosent stemte for uavhengighet, men valgdeltakelsen var bare på 43 prosent.

Avstemningen ble erklært grunnlovsstridig av høyesterett og regjeringen i Spania. Likevel erklærte regionalforsamlingen i Catalonia uavhengighet fra Spania.

Regjeringen i Madrid valgte å avsette de katalanske lederne, og flere av dem ble siktet for opprør og misbruk av offentlige midler.

Etter dette ble ni høyprofilerte medlemmer av den katalanske uavhengighetsbevegelsen fengslet. Dette førte til flere voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstrantene.

Spain Catalonia

KLASSISK OPPGJØR: Kampene mellom Barcelona og Real Madrid er blant verdens mest populære.

Foto: Manu Fernandez / AP

På grunn av opptøyene ble kampen mellom Barcelona og Real Madrid som skulle spilles 26. oktober, utsatt.

Eksperten krysser fingrene for at kampen faktisk blir spilt onsdag. Tabellsituasjonen sørger for en høyst spennende El Clásico. Barcelona og Real Madrid troner øverst med like mange poeng.

– El Clásico er en målgarantist, og det kommer til å bli scoringer i morgen med alle de offensive profilene. Jeg tipper resultatet blir 2-2, sier Veland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters
  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal