Hopp til innhold

Konflikten i Catalonia truer Messi og Co: – Håper de velger å ta den fredelige måten

Når Real Madrid gjester Barcelona på Camp Nou onsdag er det mer enn tre poeng som står på spill. «El Clásico» kan bli utsatt for andre gang i år.

-

STERKE PROTESTER: Barcelona-tilhengere ønsker å spre politiske budskap i kampen mot Real Madrid onsdag kveld.

Foto: Gabriel Bouys / AFP

Onsdag kveld skal Barcelona og Real Madrid etter planen møtes til toppoppgjør i spanske La Liga, men i utgangspunktet skulle kampen egentlig vært spilt for to måneder siden.

Nå er kampen i fare for å bli utsatt igjen, så hva har skjedd?

Enorme demonstrasjoner og opptøyer fra det katalanske folket har preget høsten i Catalonia-regionens hovedstad, Barcelona.

Konflikten eskalerte da ni høyprofilerte medlemmer av den katalanske uavhengighetsbevegelsen ble fengslet for oppvigleri.

Spain Catalonia

OPPTØYER: Barcelona har vært preget av flere demonstrasjoner i høst.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Midt oppi dette skulle Spanias, og kanskje verdens mest profilerte fotballoppgjør, spilles i samme by. Som en konsekvens av opptøyene ble El Clásico utsatt.

Ny dato ble satt til 18. desember. Men nå varsler den katalanske uavhengighetsgruppen Tsunami Democratic en ny demonstrasjon i forbindelse med toppkampen.

– Det vil være forferdelig for alle parter hvis kampen ikke blir spilt onsdag, for da er det på grunn av at noe graverende har skjedd, sier Viasats ekspert på spansk fotball, Petter Veland, til NRK.

– Det kan bli stygt

Protestene og demonstrasjonene har roet seg i den katalanske hovedstaden, men frykten i forkant av kampen og usikkerheten i byen er fortsatt stor.

– Det er sommerfugler i magen, men nå er det mer knytt. Det er ikke bare positive forventninger fordi man er klar over hva Tsunami Democratic planlegger å gjøre, sier Veland.

Gruppen har satt et ubestridt krav til Barcelona om å få ta med et stort banner inn på stadion med forskriften: «Spain, sit and talk».

Foreløpig har de ikke fått godkjennelse.

– Man frykter konsekvensene dersom Tsunami Democratic ikke får ta med bannerne inn, for da kan det skje ting utenfor stadion. De kan forsøke å stoppe spillerbusser og tilhengere. Det kan bli stygt, understreker Veland.

-

«SIT AND TALK»: Barcelona-tilhengere med «pro» katalanske-uavhengighetsflagg i kampen mot Slavia Praha 05. november.

Foto: Josep Lago / AFP

Over 18.000 skal ha «meldt interesse» for å delta i demonstrasjonen.

Veland påpeker at uavhengighetsgruppens hovedmål er å få partene til å snakke med hverandre. Derav budskapet «Spain, sit and talk».

– Å oppfordre til dialog i en betent situasjon er prisverdig i så måte, men hvis banner-forbudet blir stående, så håper jeg de velger å ta den fredelige måten å demonstrere på. Ikke at de gjør ting som krever at politiet gjør motstand, forteller Veland.

Skjerpede tiltak

Det er store tiltak iverksatt i forkant av oppgjøret. Det er ventet opp mot 3000 politi- og sikkerhetsfolk på jobb i forbindelse med kampen.

Begge lagene innkvarteres på samme hotell, en halv kilometer fra Camp Nou. I tillegg skal de sammen fraktes i «umarkerte» busser med politieskorte.

– Det er uvant for oss. Vi har blitt fortalt vi at vi skal dra sammen, og da gjør vi det. Det viktigste er at kampen blir spilt, sier Real Madrid-trener Zinedine Zidane til BBC.

Spain Soccer La Liga

UAVGJORT MOT ØDEGAARD: Lørdag spilte Barcelona mot Real Sociedad og Martin Ødegaard. Kampen endte 2–2.

Foto: Alvaro Barrientos / AP

Real Madrid har allerede sagt at de ikke går av flyet i Barcelona med mindre sikkerheten er hundre prosent garantert.

Veland har fulgt spansk fotball tett hele livet og syns det er synd at storkampen kommer i skyggen av den politiske situasjonen. Likevel har han forståelse for hvorfor det skjer.

– Å skille idrett og politikk der nede er klink umulig. Der går det hånd i hånd. Så man skal ikke bare sitte her i Norge og syns at det er synd at El Clásico blir overskygget av politikk, fordi det handler om menneskers hverdag og rettferdighetsfølelse, sier eksperten.

-

ØKT SIKKERHET: Opp mot 3000 sikkerhets- og politifolk er kalt inn i forbindelse med storoppgjøret.

Foto: Jose Jordan / AFP

Om det blir kamp er det foreløpig ingen som vet, men Barcelona-topp er ikke i tvil.

– El Clásico vil ikke bli utsatt igjen, sa Barcelona-president Josep Maria Bartomeu ifølge den spanske avisen Marca.

Tsunami Democratic sier også i en uttalelse at de ikke ønsker å forstyrre kampen, men at målet deres er dialog mellom spanske og katalanske myndigheter.

Et betent forhold

Bakgrunnen for saken er forsøket på å løsrive regionen Catalonia fra Spania i 2017. Den daværende katalanske regjeringen holdt en folkeavstemning der 90 prosent stemte for uavhengighet, men valgdeltakelsen var bare på 43 prosent.

Avstemningen ble erklært grunnlovsstridig av høyesterett og regjeringen i Spania. Likevel erklærte regionalforsamlingen i Catalonia uavhengighet fra Spania.

Regjeringen i Madrid valgte å avsette de katalanske lederne, og flere av dem ble siktet for opprør og misbruk av offentlige midler.

Etter dette ble ni høyprofilerte medlemmer av den katalanske uavhengighetsbevegelsen fengslet. Dette førte til flere voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstrantene.

Spain Catalonia

KLASSISK OPPGJØR: Kampene mellom Barcelona og Real Madrid er blant verdens mest populære.

Foto: Manu Fernandez / AP

På grunn av opptøyene ble kampen mellom Barcelona og Real Madrid som skulle spilles 26. oktober, utsatt.

Eksperten krysser fingrene for at kampen faktisk blir spilt onsdag. Tabellsituasjonen sørger for en høyst spennende El Clásico. Barcelona og Real Madrid troner øverst med like mange poeng.

– El Clásico er en målgarantist, og det kommer til å bli scoringer i morgen med alle de offensive profilene. Jeg tipper resultatet blir 2-2, sier Veland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

 • Publikumsrekord da Sverige slo Brasil

  33.218 tilskuere så det svenske kvinnelandslaget slå Brasil 3-1 i Solna tirsdag. Det er mer enn 7000 flere enn den tidligere rekorden.

  Det var i dagene før oppgjøret håp om at de ville slå rekorden fra 2019. Den gang tok Sverige imot Tyskland foran 25.882 tilskuere.

  Tirsdag så 33.218 Sverige vinne EM-oppkjøringskampen over Brasil. Johanna Rytting Kaneryd, Lina Hurtig og Stina Blackstenius scoret målene for de gule og blå, mens Débora de Oliveira sto for gjestenes scoring.

  Brasil tok ledelsen etter 50 minutters spill, og etter 65 minutter utlignet Kaneryd. Deretter sikret Hurtig og Blackstenius hjemmejubel.

  Det er den tidligere svenske landslagsstjernen Pia Sundhage som leder Brasil. Hun trente Sverige fra 2012 til 2017. (NTB)

 • Ikke British Open for Kofstad

  Golfspiller Espen Kofstad så ut til å kvalifisere seg til majorturneringen British Open, men på nest siste hull gikk han på en dobbeltbogey og endte utenfor.

  34-åringen måtte bli blant topp fire for å kvalifisere seg til sin første majorturnering, og han lå lenge godt an. Han lå innenfor topp fire da han kom til rundens nest siste hull.

  På par 3-hullet endte han imidlertid opp med å bruke fem slag, og med det endte han ett slag bak den siste plassen.

  Landsmann Viktor Hovland stiller til start i turneringen.

  OLYMPICS-RIO-GOLF
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste