NRK Meny
Normal

Kommentar: – Om utviklingen skal fortsette må Castilla forbedre seg

Martin Ødegaard hadde en frustrerende kamp da Castilla gikk på et nytt tap. Lagets form må forbedres om 16-åringen skal spille i hvitt i andredivisjon neste sesong.

Ødegaard
Foto: Javier Lizón / EFE / NTB scanpix

Debatten har lenge rast om spansk tredjedivisjon er en god arena for Martin Ødegaards utvikling. Det virker uansett lite sannsynlig at han vil spille på dette nivået neste sesong, og et mulig utlån til en klubb i Segunda División har blitt nevnt i utenlandsk presse.

Med andre ord bør Castilla rykke opp i år. At det skjer er langt fra sikkert.

Dette 2-0-tapet mot Socuéllamos var en ny svak prestasjon av Zinédine Zidanes menn. Det er tett i toppen av tabellen, men laget står nå med én seier på seks kamper.

Det finnes ingen skader å skylde på, kun svak form, og om det fortsetter slik står Ødegaard ovenfor et viktig valg med hensyn til hvor han tilbringer neste sesong.

For sin del skapte Ødegaard lite her før han ble byttet ut etter 78 minutter. Han krevde ballen til enhver anledning, men fant få muligheter mot en velorganisert motstander. Lagprestasjonen til Castilla var preget av svake avgjørelser, upresise pasninger og dårlig rytme. En kontroversiell dommerprestasjon hjalp ikke.

Det ble i korte trekk en tung ettermiddag, både for Ødegaard og hans lagkamerater.

Tidenes yngste

Selv om Ødegaard ikke hadde spilt siden forrige helg, gikk han inn til denne kampen med spekulasjoner rundt seg. Spørsmålet har vært om han vil få et innhopp i Real Madrids mesterligakamp mot Schalke på tirsdag, og dermed bli den yngste spilleren i turneringens historie.

Rekordholderen Celestine Babayaro var 16 år og 87 dager da han debuterte for Anderlecht i 1994. På tirsdag er Ødegaard tre dager yngre.

En slik rekord vil være betydningsfull for Real Madrid, som knyttes til turneringen i større grad enn noen annen klubb, og som har løftet troféet 10 ganger. Spanjolene leder 2-0 fra oppgjøret i Gelsenkirchen og er praktisk talt videre til neste runde.

Samtidig er stemningen i klubben kritisk, da førstelaget gikk på et veikt 1-0-tap mot Athletic Club lørdag ettermiddag. I tillegg sa Ancelotti tidligere i uken at Ødegaard neppe tas ut mot Schalke, da Luka Modrić, som er i ferd med å vende tilbake fra en langtidsskade, vil være med.

Det å kalle dette for en slags audition før Schalke-kampen blir derfor feil. Men om det skulle finnes en liten mulighet, ville en storkamp her ha kommet på et gunstig tidspunkt.

Desperate etter seier

En stor prestasjon var også viktig for Castilla. De hadde vunnet ett av sine siste fem oppgjør – seieren var 4-0-kampen mot Barakaldo, hvor Ødegaard scoret debutmålet – og dermed kastet bort muligheten til å danne en luke ned til andreplassen i sin avdeling av spansk tredjedivisjon.

Før denne runden lå laget selv andreplass, med like mange poeng som lederlaget Athletic Club B. Og mot middelhavsfarerne Socuéllamos ville kun seier være godt nok.

Det fantes allerede mye å rette på fra fiaskoen forrige helg, hvor Castilla tapte 1-0 på en tung gressmatte i Leioa. I den kampen viste Ødegaard fine takter som høyreving, og briljerte spesielt før pause. Samarbeidet med høyrebacken Guillermo Varela var glimrende, og kombinasjonene mellom de to skapte flere gode angrep langs høyrekanten. I andre omgang ble Ødegaard mindre synlig, men totalt sett var prestasjonen imponerende.

Her på Estadio Alfredo Di Stéfano ble han flyttet tilbake til den sentrale playmaker-rollen, som han har hatt i hver hjemmekamp under Zinédine Zidane.

Og med skinnende sol, mild temperatur og strøken matte, lå forholdende til rette for nok en oppvisning.

Engasjert, men usynlig

Det begynte ikke bra. Ødegaard brukte de første 15 minuttene på å vandre fra flanke til flanke, rope etter ballen og slå ut med armene når han ikke fikk den. Noe som skjedde ofte. Balltempoet var lavt og Castilla skapte få åpninger. Gjestene lå tett og dypt, og nektet rom til både Ødegaard og hans lagkamerater.

Lite forandret seg ved at Socuéllamos tok ledelsen etter 19 minutter. Og da Castillas høyreving Álvaro fikk direkte rødt kort syv minutter senere, ble oppgaven enda vanskeligere.

Utvisningen betydde at Ødegaard ble sendt tilbake til høyrekanten, da Zidane gikk over til 4-4-1. Det flyttet ham også nærmere Varela, og han ble sakte men sikkert mer involvert i det oppbyggende spillet.

Det gjorde ikke nødvendigvis at han skapte mer. Hver gang han fikk ballen langs kanten, hadde han kun ett referansepunkt – alenespissen Raúl de Tomás – mens resten av Castillas spillere lå bak ballen. Løpene var få. Ødegaard instruerte Varela til å overlappe for å skape mer rom, men det hjalp lite. De få ambisiøse pasningene Ødegaard prøvde lyktes ikke.

Det ble dermed med et par dødballer, som var godt levert foruten en corner som gikk rett i første forsvarer. For et slikt stortalent, var det ikke stort å skryte av.

Bekymrende form

Forbedringene uteble i andre omgang. Socuéllamos fortsatte å ligge lavt, og mens Castilla produserte et par gode muligheter, klarte de ikke å tvinge frem utligningen.

Ødegaard fortsatte på høyre kant, og vandret av og til innover i banen for å prøve å angripe motstanderens mål på en mer direkte måte. Det hjalp ikke. Som i første omgang, møtte han en vegg av blå motstandere hver gang han fikk ballen dypt på midtbanen.

I stedet var det gjestene som øket ledelsen fra straffemerket etter en time. Ødegaard ble byttet ut 12 minutter før slutt på en ny, bekmørk ettermiddag for Castilla.

Nye sjanser vil selvsagt komme. Og for nordmenn som følger Ødegaard er håpet at han vil vise mer i neste kamp. Men om utviklingen hans skal fortsette på et gunstig nivå etter sommeren uten at han trenger å gå på lån, er lagprestasjoner som denne alt annet enn betryggende.

Siste nytt

 • Norsk siger i curling-EM

  Thomas Ulsruds lag slo Nederland 6-2 i sin tredje kamp i curling-EM i Sveits. Dermed har Norge to sigrar og eitt tap hittil.

  Måndag møter Norge både Slovakia og Italia.

 • Stiller for sin sjette periode

  Gian Franco Kasper (73) stiller til val som FIS-president for sin sjette periode neste år, melder insidethegames.biz. Kasper har leia FIS sidan 1998.

  Det internasjonale skiforbundet har berre hatt fire presidentar sidan opprettinga i 1924.

  Gian-Franco Kasper
  Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP
 • Suzann Pettersen sprakk

  Suzann Pettersen var i delt ledelse før siste runde, men hang ikke med på rivalenes birdiefest, og falt til 11.-plass i LPGA-tourfinalen.

  Tutta kjempet om sin første seier på LPGA-touren på godt over to år, men to birdier var ikke godt nok. Hun måtte nøye seg med å gå sisterunden i Florida på par.

  Suzann Pettersen
  Foto: SAM GREENWOOD / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal