NRK Meny
Kommentar

– En forutsigbar krise

KOMMENTAR: Chelseas svake sesongstart skyldes verken uflaks eller uforklarlige årsaker. Mesterne har gått på en landmine som de visste lå like foran dem.

Champions League - Chelsea vs AS Roma

SKADER TIL BESVÆR: Antonio Conte har mye å tenke på for tiden.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Først kollapset Chelsea under José Mourinho, så holdt Leicester på å rykke ned. Det er ikke lett å være forsvarende mester i Premier League for tiden.

Nå er det igjen Chelsea som kapitulerer, kun måneder etter å ha vunnet ligaen.

De ligger allerede ni poeng bak Manchester City. De har ikke vunnet på tre kamper. Skadene tårner seg opp. Onsdag var de heldige som klarte 3–3 hjemme mot Roma.

– Vi er i en krisesituasjon, sier trener Antonio Conte.

Denne gangen ligger det imidlertid ingen mystikk bak resultatene. Chelseas problemer er helt naturlige – og de vil ikke forsvinne med det første.

Går opp i limingen

Det er helt fundamentale faktorer som gjør at laget er en skygge av seg selv.

Man ser det spesielt defensivt. De har sluppet inn åtte mål på åtte ligakamper, og forrige helg slapp de inn to mot Crystal Palace, et lag som hadde tapt sine første syv ligakamper uten å score. Chelsea slapp til omtrent 8,5 skudd per ligakamp før. Denne sesongen har det økt til 12,25.

Ser vi på skuddene kun innenfor straffefeltet, har antallet gått opp fra 4,68 til 7,25.

Mot Roma slapp de til 15 skudd. Italienerne stormet ned langs kantene og fyrte av like utenfor boksen – soner Chelsea hadde kontroll på før. To av målene til Roma kom på heading på frispark og en enkel langpasning over forsvaret, elementære ting Chelsea pleide å klarere i blinde.

Et annet mål kom etter at César Azpilicueta, en av ligaens beste forsvarere én mot én, ble gitt parkeringsbot av 31-årige Aleksandar Kolarov.

Dette er ikke normalt. Det er noe alvorlig galt med Chelsea.

Victor Moses

SLITER MED SKADE: Victor Moses.

Foto: Ian Kington / AFP

Slitne bein

Og når problemene går så dypt, må man se forbi enkeltspillere. Dette er noe som rammer hele stallen: Slitasje.

Både Victor Moses og N’Golo Kanté har pådratt seg muskelskader, en typisk konsekvens av mange kamper på kort tid.

Onsdag måtte David Luiz tas av banen med en leggskade, mens også Tiémoué Bakayoko fikk en skade. Gary Cahill avsluttet kampen med bandasje surret rundt hodet.

Det er en fin metafor på Chelsea akkurat nå. Stakkars Conte, kan man si. Hvorfor får akkurat Chelsea så mange skader samtidig?

Grunnen er at de har blitt fratatt den enorme fordelen de hadde forrige sesong.

Paradiset

Før var nemlig alt perfekt. Chelsea vant tittelen nesten uten skader, fordi de ikke spilte i noen europeisk turnering.

Så mens rivalene spilte i mesterligaen, kunne Chelseas spillere hvile i en uke, noe som reduserte den fysiske belastningen og gjorde rotasjoner unødvendig. Da de vant tittelen, hadde alle medlemmene av førsteelleveren spilt minst 30 av de 36 kampene.

De hadde færrest skader av alle topplagene, spesielt av den langvarige typen. Dette er oversikten over antall skader som varte i mer enn to uker, ifølge nettsiden PhysioRoom.

 • Liverpool: 32
 • Manchester United: 26
 • Manchester City: 24
 • Arsenal: 24
 • Tottenham: 19
 • Chelsea: 12

Det er vanskelig å overvurdere viktigheten av dette. De fire siste årene har to av ligaens største overraskelseslag begge hatt akkurat samme fordel.

N'Golo Kante

SLITER MED SKADE: N'Golo Kante.

Foto: Franck Fife / AFP

De to eventyrene

I 2014 vant Liverpool nesten sin første ligatittel på 24 år under Brendan Rodgers. Sesongen etter, da de var med i mesterligaen, falt de til sjetteplass.

Noen måneder senere ble Rodgers sparket.

Leicester vant ligaen i 2016, nesten uten skader. De sank så til 12. plass, med 37 færre poeng. Claudio Ranieri var ferdig i februar.

Nå er Chelsea på vei inn i samme situasjon. De har allerede spilt tre kamper mer enn på samme tidspunkt i fjor, og man merker slikt i beina. Det er først i det siste, nå som landskamper og mesterligaen har havnet på menyen, at muskelskadene har kommet.

Kall dem ikke uheldige

Slik er realiteten for engelske topplag. Alle sliter med de samme problemene.

Denne sesongen savner United allerede Paul Pogba, Michael Carrick, Marcos Rojo, Eric Bailly og Marouane Fellaini. City må klare seg uten sin kaptein Vincent Kompany, mens lagets eneste venstreback, Benjamin Mendy, er ute til april.

Liverpool har mistet Sadio Mané, Nathaniel Clyne og Adam Lallana. Spurs mangler sine to førstevalg sentralt på midten, Mousa Dembélé og Victor Wanyama. Den fremste venstrebacken, Danny Rose, har ikke startet en eneste kamp.

Arsenal har hatt småskader på Alexis Sánchez, Mesut Özil og Laurent Koscielny. Shkodran Mustafi er ute i flere uker. Santi Cazorla, lagets beste playmaker, har ikke spilt på ett år.

Ikke alle disse skadene skyldes overbelastning, men poenget er at fravær er unngåelige. Spørsmålet er heller hvem som er best forberedt på dem.

Her kommer Chelsea dårlig ut, fordi de visste at dette kom til å skje.

Gary Cahill

SKADET: Gary Cahill.

Foto: Frank Augstein / AP

Uvant timeplan

Conte har advart mot det tøffe kampprogrammet i månedsvis. Meldingen var klar: Vi må utvide stallen for å kunne takle den økende fysiske belastningen.

Ansvaret for spillerkjøp tilhører imidlertid ikke Conte, men direktørene i Chelsea. De hentet flere profiler i sommer, men solgte også unna et par, så stallen vokste knapt. Flere viktige forsterkninger, som Ross Barkley og Fernando Llorente, sa nei til klubben i siste time.

Om dette har begrenset Contes muligheter, gjøres situasjonen enda verre av at flere av spillerne aldri har spilt fast i mesterligaen før.

Verken Kanté, Moses, Marcos Alonso eller Álvaro Morata er vant til tre kamper per uke. Vi er kun i oktober, og tre av dem har allerede fått muskelskader.

Dette gjør det enda viktigere å rotere ofte, men Conte har ikke nok spillere til å gjøre det. Nå må han altså løse krisen han selv advarte mot så lenge.

Spillerne klager

Er Conte skyldfri selv? Ikke helt.

I dag skrev avisen The Times at flere av spillerne har klaget på den store treningsmengden. Conte kjører stallen hardt, noe som kan øke risikoen for skader.

I tillegg har Chelsea lånt ut unge spillere de nå kunne trengt. Spissen Tammy Abraham scoret to mål for Swansea forrige helg, Ruben Loftus-Cheek har gått rett inn på midtbanen til Palace, og stopperen Kurt Zouma verdsettes av Stoke-treneren Mark Hughes til 400 millioner kroner.

Kanskje stoler ikke Conte på disse spillerne ennå, men det virker bedre å kaste innpå et par unge spillere enn å se sine største stjerner hinke av banen.

Så både Conte og styret må nok ta sin del av skylden. Tittelhåpet virker allerede fjernt.

Sjelden har en krise vært så forutsigbar.

Chelsea møter Watford lørdag kl 13.30.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Fikk medaljene tilbake

  Tidligere snøbrettkjører Andreas Ygre Wiig ble frastjålet medaljer tidligere i juni. Nå melder Oslo Politidistrikt på Facebook at medaljene har kommet til rette igjen. Politiet skriver at de «trolig ble egenhendig returnert av den angrede synderen».

  Mesternes mester, sesong 9
  Foto: Rubicon TV / NRK
 • Norge møter vertsnasjonen Danmark

  Håndballgutta skal møte Danmark, Østerrike, Tunisia, Chile og Saudi-Arabia i VM-sluttspillet i 2019 etter at gruppespillet ble trukket i København mandag.

  – På papiret ser det bra ut, sier landslagssjef Christian Berge til Viasat.

  Christian Berge
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Stabæk lanserer regnbuekortet

  Foran kampen mellom Stabæk og Haugesund har Stabæk trykket opp flere tusen «regnbuekort» i forbindelse med Oslo Pride.

  – Dette kan du bruke neste gang noen går over grensen på tribunen eller andre steder, sier Stabæk-kaptein Andreas Hanche-Olsen.

  Inge Andre Olsen og regnbuekortet
  Foto: Kristian Bjerke / Stabæk Media

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Russland og Saudi-Arabia - Egypt
4-4-2 Eliteserien: Odd - Brann
Fotball-VM: Iran - Portugal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
Fotball-VM: Spania - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Spania - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Iran - Portugal
FIFA Fotball-VM 2018 Iran - Portugal og Spania - Marokko og eliteserien Odd-Brann 2.omgang