Skistad droppes på elitelag - landslagsledelsen trosset kometens ønske

Langrennslandslaget for damene utvides til neste sesong, men ledelsen har ikke funnet plass til vinterens store sprintkomet Kristine Stavås Skistad (20).

Skistad

VRAKET: Kristine Stavås Skistad er kanskje Norges største sprinttalent, men er ikke tatt ut på elitelandslaget neste sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skistad etterlyste et eget kvinnesprintlag i langrenn. Det ønsket får hun ikke oppfylt, og 20-åringen var ikke på plass da neste sesongs elitelag i langrenn ble presentert mandag.

Skistad, som har vært en del av juniorlandslaget denne sesongen, blir nå en del av rekruttlaget neste sesong.

– Følte meg sikker

– Jeg føler jeg har noen ting som gjør at jeg er god nok for å være der, det tror jeg. Det har de (landslagsledelsen) sagt de er enige i. Men jeg må få understreke at det var et greit opplegg jeg fikk, sier Skistad til NRK.

Er du fornøyd med det?

– Jeg er vel... Jeg er fornøyd sånn utenom å komme på elite(lag).

For du ville være der?

Jeg har alltid ønsket å komme på elitelaget. Og jeg hadde tro på det i løpet av sesongen basert på hvordan det gikk. Jeg har sagt (til ledelsen) at jeg ville inn på elite, jeg tror jeg kunne utviklet meg der på alle fronter. Men jeg ser at det opplegget jeg får nå, det funker det også, og det ble bra. Men elite var det jeg ønsket mest.

Ble du skuffet da du fikk beskjeden?

– Jeg ble overrasket da jeg fikk den. Jeg følte meg sikker på at jeg skulle være med mot slutten av sesongen. Men de har laget et bra opplegg ellers, sier Skistad.

landslaget elite kvinner

ELITELAGET: Tolv kvinner utgjør neste års elitelandslag i langrenn. Kristine Stavås Skistad er ikke en av dem.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Landslagstrener Geir Endre Rogn sier ledelsen har forståelse og respekt for at Skistad ønsket å være en del av elitelaget.

Rogn understreker at Skistad har gode nok resultater til å forsvare en eliteplass. Derfor forstår han også at valget «kan virke rart for mange».

– Bakgrunnen for at hun ikke gjør det (får eliteplass), er at vi har funnet en løsning vi mener vil være tryggere for å få til videre sportslig utvikling. Den innbefatter mange av fordelene med å være på et elitelag, og ikke minst trene med elitelag inn mot sesongen. Men samtidig, å være en del av grunntreningen, vil ikke være det beste for henne på direkten nå, sier Rogn.

Rogn forteller at landslagsledelsen har gjort grundige vurderinger av samlingsplanen og blant annet Johannes Høsflot Klæbos erfaringer på rekruttlaget i sin første seniorsesong.

– Nå kan hun utnytte fordelen av begge lag, og ikke minst slippe unna mye utenomsportslig med markedsarbeid og ting som stjeler krefter. Det blir nok nytt uansett nå, sier Rogn.

Trenerkollega Ole Morten Iversen utdyper:

– Det har vært en helhetsvurdering av hva hun har godt av. Det er opplagt at hun er kvalifisert på elitelaget. Men jeg tror ikke folk aner ikke hvor tøff treningskulturen på elitelaget er, og det er ikke sikkert Kristine per i dag er helt forberedt på det, treningsmessig. Det er en del utfordringer vi vil skåne henne for.

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.

I TVIL: Landslagstrener Ole Morten Iversen var lenge i tvil om Skistad burde bli tatt ut til rekrutt- eller seniorlandslag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Overraskende

Iversen forteller at det har vært deres kampsak å utvide elitelaget, som neste sesong blir utvidet med to utøvere (tolv utøvere totalt). Han innrømmer at de norske jentene tidvis har fått juling i sprint denne vinteren, og at sprintsatsing har vært høyt på agendaen den siste tiden.

Likevel ønsket trenerteamet altså ikke å satse på et eget sprintlag slik herrene har.

Selv om ikke Skistad er med på elitelandslaget, er tre andre unge sprinttalenter tatt ut. Både Anna Svendsen, Ane Appelkvist Stenseth og Lotta Udnes Weng er debutanter på elitelandslaget.

– Det er overraskende, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn om at Skistad neste år er henvist til rekruttlaget.

– Fordi hun har ekstreme kvaliteter, toppfarten i skøyting er høyere enn hos noen av de andre jentene. Hun er rask i både starten og spurten, måten hun går på i felt er annerledes enn vi har sett hos jentene før. Dette tvinger de andre til å legge om taktikken. Hun er den mest spennende sprinteren i verden nå.

Sterk sesong

Skistad tok Langrenns-Norge med storm allerede fra sesongstarten på Beitostølen. Der ble hun nummer to, før hun som eneste norske sprinter kom til finaleheatet under verdenscupen på Lillehammer. I tøffe sprintløyper ble hun nummer fem i det som var hennes andre verdenscupstart.

Kristine Skistad

RASK: Kristine Stavås Skistad er blant de aller raskeste langrennssprinterne i verden.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Etter en lengre treningsperiode var Skistad tilbake da det gjaldt som mest i månedsskiftet januar/februar. Under NM i Meråker tok hun sølv, bak Lotta Udnes Weng og foran Maiken Caspersen Falla. Prestasjonen tok Stavås Skistad rett til VM i Seefeld.

De aller fleste vet hvordan det gikk. Stavås Skistad hadde stålkontroll frem til semifinalen. På oppløpet, og med det som tilsynelatende var langt større fart enn Falla og svenske Stina Nilsson, falt sprintkometen. Dermed røk finaleplassen.

Nå er hun ikke funnet god nok for elitelag neste sesong.

Klæbo skifter landslag

Verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo melder som ventet overgang fra sprintlandslaget til allroundlandslaget.

– Det er der jeg føler jeg har mest å gå på. Nå har jeg et ønske om å ta et lite steg på distanse og jeg tror absolutt den gjengen der har mye å tilføre. Jeg tror jeg skal stå på greit for å klare og henge på de gutta her på diverse hardøkter. Det blir både morsomt og gøy tror jeg, sier Klæbo til NRK.

Et nytt fjes på sprintlandslaget er Erik Valnes som har kommet inn for Petter Northug. Sistnevnte har lagt opp som toppidrettsutøver.

Siste nytt

 • Dumoulin hoppar av Vueltaen

  Tom Dumoulin var blant dei store favorittane i Vuelta a Espana. No kastar nederlendaren inn handkleet, står av rittet og avsluttar sykkelsesongen.

  Det stadfestar laget til nederlendaren, Jumbo-Visma, onsdag.

  Sju etappar er sykla i det som er årets siste store etapperitt. For Dumoulin har Vueltaen vorte eit gedigent vonbrot. 53.-plass, nesten 43 minutt bak samanlagt-leiar Richard Carapaz, var fasiten etter etappen på tysdag.

  Tom Dumoulin
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Utsetter EM-kvalifiseringskamp

  Som følge av virussituasjonen kommer ikke Latvia til Norge for å møte Sander Sagosen i den første kampen i EM-kvalifiseringen 4. november.

  Det europeiske håndballforbundet (EHF) har besluttet å utsette kampen på ubestemt tid, opplyser Norges Håndballforbund.

  Åpningskampen i EM-kvalifiseringen mot Latvia skulle vært spilt i Nadderud Arena onsdag 4. november.

  Sagosen
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Barcelona sa ja til superliga

  Barcelonas president Josep Maria Bartomeu sa måndag ja til tilbodet om å spele i ein ny superliga. Det opplyste klubbpresidenten i går, sasmtundes som han trekte seg frå jobben.

  I førre veke blei det kjent at det er planer om ein ny europeisk superliga med 18 klubbar frå dei største fotballnasjonane. Det er dei amerikanske eigarane av Liverpool og Manchester United som skal vere dei største pådrivarane, og FIFA skal også vere positiv.

  Ryktet om slike planer har dukka opp med ujamne mellomrom i mange år. Men Barcelonas offisielle ja blir betrakta som ei bombe, ifølgje danske Ekstrabladet.

  Superligaen kan kome til å starte allereie i 2022. Kampane skal gå parallelt med dei heimlege ligaene, men vil vere eit stort trugsmål mot meisterliga og europaliga, ifølgje opplysningar i Sky Sports.

  Bartomeu opplyste også at Barcelona støttar FIFAs forslag om utvida klubb-VM med 24 lag kvart fjerde år.

Sendeplan

Kl. Program Kanal