NRK Meny
Normal

Kometen måtte snu da han ble tatt ut til verdenscup

HELSINKI (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (20) satt i bilen på vei til norgescuprenn på Gålå da telefonen ringte. Beskjeden var å komme seg til Finland.

Johannes Høsflot Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo på Gardermoen før avreise til Finland.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg var på vei til Gålå og skulle gå norgescup. Så ble det litt justeringer, smiler Klæbo.

NRK snakker med ham på flyplassen i Helsinki torsdag formiddag. Han er på vei til verdenscupåpning i Kuusamo.

At han skulle ut på denne reisa var ikke engang i tankene da vi møtte ham på hotellrommet på Beitostølen søndag ettermiddag.

20-åringen hadde akkurat vunnet sprinten i den nasjonale åpninga på Beitostølen, men beskjeden fra landslagssjef Vidar Løfshus var ikke til å misforstå: Elitelandslagsløperne skulle til Finland.

– Kan gjøre det veldig bra

Men så måtte Eirik Brandsdal kaste inn håndkleet på grunn av sykdom. Da ringte ikke landslagsledelsen elitelandslagsløperen Sindre Bjørnestad Skar, som var plassert på reservelista.

I stedet ringte de gjennombruddsmannen fra Trondheim.

– Jeg var i bilen på vei til Gålå da de ringte. Jeg tok ei natt på Gålå og kjørte en intervall, og så var vi på Gardermoen dagen etterpå, sier han.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen er forsiktig med å legge press på Klæbo.

– Jeg tror han kan gjøre det veldig bra, men jeg har ingen forventninger. Han er ung og første gang i internasjonal kvote, så jeg tror vi skal prøve å la ham være mest mulig i fred. Jeg er ikke skuffa om han ikke når finalen, sier Monsen.

Han anbefaler Klæbo å stole på sine egne ferdigheter. Det er da også hva førstereisgutten har til hensikt.

– Skal litt til å herje

– Det skal litt til å herje med de store guttene, men det handler om å ta steg for steg og bruke sine egner styrker, sier mannen som allerede er blitt sammenlignet med Petter Northug.

Den sammenligningen tar han helt med ro.

– Jeg har egentlig mest fokus på meg sjøl og mine arbeidsoppgaver, så får de rundt sammenligne meg med hvem de vil, sier han.

Johannes Høsflot Klæbo har gått i verdenscupen én gang tidligere. Fra nasjonal kvote gikk han seg inn til en 15.-plass i sprinten i Drammen sist vinter – en sesong der han også ble juniorverdensmester i sprint.

Potensialet er med andre ord udiskutabelt.

Siste nytt

 • Det spøker for super-G-rennet

  Voldsomt snøvær kan sette en stopper for fredagens super-G i verdenscupen i Kitzbühel. Det skriver Det internasjonale skiforbundet på Twitter.– «Standby» i Kitzbühel. Til tross for et travelt nattskift, er løypeforholdene for myke for dagens super-G for øyeblikket. Neste avgjørelse kommer kl. 09.00, skriver FIS. Rennet skal etter planen starte 11.30 norsk tid.

  SKI-ALPINE-MEN-WORLD-DOWNHILL
  Foto: TIZIANA FABI / AFP
 • Zuccas Rangers vant mot Sabres

  Mats Zuccarello og New York Rangers vant 4–3 over Buffalo Sabres på hjemmebane torsdag. Halvannet minutt inn i kampen i Madison Square Garden scoret Rangers' Rick Nash kampens første mål. Zuccarello fikk totalt 20 minutter og 8 sekunder på isen.

  Sabres Rangers Hockey
  Foto: Julie Jacobson / AP
 • Kroatia med knepen seier

  Norges neste motstander i EM, Kroatia, måtte slite knallhardt for å slå Hviterussland 25-23 i håndball-EM torsdag. Kroatia fikk 15.000 tilskuere i ryggen torsdag, men hadde kjempetrøbbel med å vinne.

  Croatia's Luka Cindric
  Foto: Darko Bandic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvinner
V-cup hopp: Kvinner
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
V-cup alpint: Super-G menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn