NRK Meny
Normal

Kometen måtte snu da han ble tatt ut til verdenscup

HELSINKI (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (20) satt i bilen på vei til norgescuprenn på Gålå da telefonen ringte. Beskjeden var å komme seg til Finland.

Johannes Høsflot Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo på Gardermoen før avreise til Finland.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg var på vei til Gålå og skulle gå norgescup. Så ble det litt justeringer, smiler Klæbo.

NRK snakker med ham på flyplassen i Helsinki torsdag formiddag. Han er på vei til verdenscupåpning i Kuusamo.

At han skulle ut på denne reisa var ikke engang i tankene da vi møtte ham på hotellrommet på Beitostølen søndag ettermiddag.

20-åringen hadde akkurat vunnet sprinten i den nasjonale åpninga på Beitostølen, men beskjeden fra landslagssjef Vidar Løfshus var ikke til å misforstå: Elitelandslagsløperne skulle til Finland.

– Kan gjøre det veldig bra

Men så måtte Eirik Brandsdal kaste inn håndkleet på grunn av sykdom. Da ringte ikke landslagsledelsen elitelandslagsløperen Sindre Bjørnestad Skar, som var plassert på reservelista.

I stedet ringte de gjennombruddsmannen fra Trondheim.

– Jeg var i bilen på vei til Gålå da de ringte. Jeg tok ei natt på Gålå og kjørte en intervall, og så var vi på Gardermoen dagen etterpå, sier han.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen er forsiktig med å legge press på Klæbo.

– Jeg tror han kan gjøre det veldig bra, men jeg har ingen forventninger. Han er ung og første gang i internasjonal kvote, så jeg tror vi skal prøve å la ham være mest mulig i fred. Jeg er ikke skuffa om han ikke når finalen, sier Monsen.

Han anbefaler Klæbo å stole på sine egne ferdigheter. Det er da også hva førstereisgutten har til hensikt.

– Skal litt til å herje

– Det skal litt til å herje med de store guttene, men det handler om å ta steg for steg og bruke sine egner styrker, sier mannen som allerede er blitt sammenlignet med Petter Northug.

Den sammenligningen tar han helt med ro.

– Jeg har egentlig mest fokus på meg sjøl og mine arbeidsoppgaver, så får de rundt sammenligne meg med hvem de vil, sier han.

Johannes Høsflot Klæbo har gått i verdenscupen én gang tidligere. Fra nasjonal kvote gikk han seg inn til en 15.-plass i sprinten i Drammen sist vinter – en sesong der han også ble juniorverdensmester i sprint.

Potensialet er med andre ord udiskutabelt.

Siste nytt

 • Gode TV-tall for Raw Air

  Drøyt 86 millioner seere verden rundt fikk med seg Raw Air sist vinter. Avslutningsrennet i Vikersund ble alene sett av 20,6 millioner seere. Bare hoppukerennene i Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen ble sett av flere TV-tittere sist sesong, melder NTB.

  Vikersundbakken
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Mexico og Serbia bøtelagt i VM

  Mexico og Serbia har fått over 80.000 kroner hver i bot på grunn av støtende tilrop og upassende oppførsel fra lagenes tilhengere. Bøtene på 10.000 sveitserfranc ble bekreftet av FIFAs disiplinærkomité onsdag.

  Mexico-supportere
  Foto: Anthony Vazquez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Danmark - Australia
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Frankrike - Peru
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Argentina - Kroatia
FIFA Fotball-VM 2018: Argentina - Kroatia