Hopp til innhold

Skiskytterkometen mener meditasjon og mobilgrep er suksessformelen

OBERHOF/OSLO (NRK): Da de mest rutinerte skjøt seg totalt bort, klarte Sturla Holm Lægreid (23) å holde hodet kaldt. Han tror de spesielle grepene han har tatt gjør det mulig for ham.

Sturla Holm Lægreid

IMPONERENDE UTØVER: Sturla Holm Lægreid er nummer to i verdenscupen totalt i det som er hans første sesong på landslaget.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Det smakte deilig. Det er en dag jeg står på toppen når de andre ikke lyktes helt, så det hadde nok smakt enda deiligere om lagkameratene også lyktes, men uansett så er en seier en seier, sier han.

For mens lagkameratene sviktet på standplass, klarte skytesterke Sturla Holm Lægreid å leve opp til presset. For fjerde gang denne sesongen kunne 23-åringen og landslagets eneste nykommer klatre øverst på pallen.

– Jeg ble rørt i dag også. Jeg ser bare frem til de neste årene i karrieren min, forteller Lægreid.

Mediterer før hvert renn

«Helt tullete», «vilt» og «utrolig» er ord NRKs kommentatorduo bruker om sesongen til Bærum-utøveren.

Han debuterte i verdenscupen med solide resultater i slutten av forrige sesong, men pila pekt har bratt oppover siden den gang. Han synes selv det er vanskelig å forklare den brå utviklingen, men mener treningen med elitelaget ga ham mye.

Han har også andre grep han sverger til.

– Jeg tror det at jeg mediterer litt er bra. Jeg prøver å pushe det over på de andre, men jeg vet jo ikke om det ville vært den samme suksessoppskriften for dem som det er for meg, forteller Lægreid.

Før hvert eneste renn sitter han helt alene og mediterer, gjerne i lotusstilling. Om noen ser rart på ham, så ignorerer han det bare. Han lukker ute alt og alle.

Slik styrer han tankene i riktig retning, noe han også tar med seg inn i konkurransen. På vei inn til standplass er han blitt en ekspert på å nullstille. Statistikken viser også at han har en treffprosent på imponerende 96 på liggende og 92 på stående denne sesongen.

– Jeg tror det er bra å ha litt tid uten distraksjoner, uten mobil eller andre ting, der det bare er deg og hodet ditt. Det er sånn det er på standplass. Da står det bare mellom deg selv om fem blinker, mener Lægreid.

Legger vekk mobilen

Han har i tillegg også strammet inn på mobilbruken. Han legger den som regel fra seg før konkurranser, noe han mener funker bra.

– Jeg har et bevisst forhold til sosiale medier. Så jeg ikke blir sittende der som en slave foran mobilen hele dagen, men har mentale avbrekk. Det er spesielt viktig i denne idretten, at jeg ikke bruker opp mitt mentale fokus før renn, forklarer han, og påpeker at for noen vil nok mobilen også fungere som avslapning.

beYT8tNn6ug

TRIPPELT NORSK: Sturla Holm Lægreid vant jaktstarten foran Johannes Dale og Tarjei Bø.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Og selv om også Lægreid fikk én bom på siste stående på jaktstarten, holdt han Johannes Dale og Tarjei Bø klart bak seg i sporet på sisterunden.

– Jeg hørte etter om Johannes kom i hælene mine, men denne løypa er såpass tøff at jeg tror begge var ganske kjørt, og Dale fikk ikke helt ut de beryktede sisterundene sine. Vanligvis ville han knust meg, så jeg var heldig som klarte å holde ham bak meg, forteller Lægreid.

– Det er superstats med pallplass, men med to bom på siste stå, kan jeg ikke være helt fornøyd, sier Dale.

– Time-out i hjernen

En som absolutt ikke var fornøyd, var Johannes Thingnes Bø. På tredje skyting bommet han hele fire ganger.

– Hva skjedde der? Jeg skjønner det ikke, sa Ola Lunde.

– Jeg lurer litt på det selv. Jeg tror jeg bare hadde helt timeout i hjernen. Etter en bom på andreskuddet, så går tredjeskuddet av med en gang og det bør være nok til å stoppe og skjerpe seg, men det drar bare på, og jeg ender opp med fire bom, forklarer Thingnes Bø, som til slutt ble nummer sju med totalt sju bom.

Storebror Bø var feilfri helt til siste skyting, men da ble det tre bom

– Det er lettere å skyte bra når man kommer bakfra. Alle vet hva som kreves for å vinne. Jeg hadde kanskje klart meg med en bom, så det er litt surt å svelge. Jeg følte meg enormt bra i løypa, men det snur så fort. Det er hårfint mellom en god serie og en dårlig, mener Tarjei Bø.

Det var uansett en ny dag med norsk dominans på en skiskytterarena.

– Det er jo flaut for de andre nasjonene at de ikke er der når Norge bommer så mye, oppsummerte Stabrun Smith.

SPENNING: Ingen av de norske kom seg feilfritt ut fra siste skyting.

Siste nytt

 • Ruud falt på verdensrankingen

  Stefanos Tsitsipas henviser Casper Ruud til 6.-plass på ATP-rankingen. Neste gang rankingen oppdateres vil begge ta igjen tidligere verdensener Novak Djokovic.

  Tsitsipas' seier i ATP 250-turneringen i Mallorca i helgen sikret grekeren de nødvendige poengene til å ta igjen Ruud etter at nordmannen tok 5.-plassen fra Tsitsipas tidligere i juni.

  Tsitsipas går opp til 5150 poeng på den oppdaterte rankingen med 100 poeng mer enn Ruud.

  Både Ruud og Tsitsipas stiller i Wimbledon, som varer de neste to ukene, men i årets tredje Grand Slam deles det ikke ut noen rankingpoeng. Det bestemte ATP-touren etter Wimbledons utestengning av spillere fra Russland og Belarus.

  Poengene fra fjorårets Wimbledon forsvinner derimot fra rankingen ved neste oppdatering om to uker. Ruud og Tsitsipas røk ut av første runde i Wimbledon 2021 og vil dermed ikke miste noen poeng på rankingen.

  Det vil derimot fjorårets Wimbledon-vinner Novak Djokovic, som vil miste 2000 poeng ved neste oppdatering og ende bak både Ruud og Tsitsipas med 4770 poeng.

  Ruud spiller i 1. runde av Wimbledon mandag klokken 12.00. Nordmannen møter den 34 år gamle spanjolen Albert Ramos-Viñolas.

  Casper Ruud
  Foto: THOMAS SAMSON / AFP
 • Overlykkelig Chun vant 13,3 millioner kroner

  Koreanske Gee Chun hanket inn 13,3 millioner kroner da hun vant PGA-turneringen på Congressional Country Club. Det er dobbelt så mye som fjorårets vinner, Nelly Korda, fikk.

  Det var hennes første tittel på tre og et halvt år.

  – Jeg vil takke alle som fortsatt tror på meg, sa Chun etter turneringen, mens tårene trillet.

  – Det betyr veldig mye. Jeg vil også rose og gratulere alle som har jobbet med banen, den har vært fantastisk fin hele uken, fortsatte hun.

  LPGA: KPMG Women's PGA Championship - Final Round
  Foto: Scott Taetsch / Reuters
 • «Norsk» 20-åring med enorm prestasjon i PGA: – Surrealistisk

  Michael Thorbjornsen endte på en sterk fjerdeplass på helgens PGA-turnering i Connecticut. Den 20 år gamle amerikaneren har norsk far fra Elverum.

  Han klarte cuten greit, men i siste runde tok han sin fjerde birdie for dagen, samt en eagle, og endte til slutt fire slag bak vinneren Xander Schauffele.

  – Det var surrealistisk, det var helt vilt, sa Thorbjornsen til Golf Digest etter endt turnering.

  Prestasjonen hans er den beste prestasjonen en amatør har gjort siden Le McCoy i 2016.

  – Jeg følte meg hjemme. Det var ganske kult. Det gir meg selvtillit, fortsatte han.

  Travelers Championship - Final Round
  Foto: Tim Nwachukwu / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste