Hopp til innhold

Skiskytterkometen mener meditasjon og mobilgrep er suksessformelen

OBERHOF/OSLO (NRK): Da de mest rutinerte skjøt seg totalt bort, klarte Sturla Holm Lægreid (23) å holde hodet kaldt. Han tror de spesielle grepene han har tatt gjør det mulig for ham.

Sturla Holm Lægreid

IMPONERENDE UTØVER: Sturla Holm Lægreid er nummer to i verdenscupen totalt i det som er hans første sesong på landslaget.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Det smakte deilig. Det er en dag jeg står på toppen når de andre ikke lyktes helt, så det hadde nok smakt enda deiligere om lagkameratene også lyktes, men uansett så er en seier en seier, sier han.

For mens lagkameratene sviktet på standplass, klarte skytesterke Sturla Holm Lægreid å leve opp til presset. For fjerde gang denne sesongen kunne 23-åringen og landslagets eneste nykommer klatre øverst på pallen.

– Jeg ble rørt i dag også. Jeg ser bare frem til de neste årene i karrieren min, forteller Lægreid.

Mediterer før hvert renn

«Helt tullete», «vilt» og «utrolig» er ord NRKs kommentatorduo bruker om sesongen til Bærum-utøveren.

Han debuterte i verdenscupen med solide resultater i slutten av forrige sesong, men pila pekt har bratt oppover siden den gang. Han synes selv det er vanskelig å forklare den brå utviklingen, men mener treningen med elitelaget ga ham mye.

Han har også andre grep han sverger til.

– Jeg tror det at jeg mediterer litt er bra. Jeg prøver å pushe det over på de andre, men jeg vet jo ikke om det ville vært den samme suksessoppskriften for dem som det er for meg, forteller Lægreid.

Før hvert eneste renn sitter han helt alene og mediterer, gjerne i lotusstilling. Om noen ser rart på ham, så ignorerer han det bare. Han lukker ute alt og alle.

Slik styrer han tankene i riktig retning, noe han også tar med seg inn i konkurransen. På vei inn til standplass er han blitt en ekspert på å nullstille. Statistikken viser også at han har en treffprosent på imponerende 96 på liggende og 92 på stående denne sesongen.

– Jeg tror det er bra å ha litt tid uten distraksjoner, uten mobil eller andre ting, der det bare er deg og hodet ditt. Det er sånn det er på standplass. Da står det bare mellom deg selv om fem blinker, mener Lægreid.

Legger vekk mobilen

Han har i tillegg også strammet inn på mobilbruken. Han legger den som regel fra seg før konkurranser, noe han mener funker bra.

– Jeg har et bevisst forhold til sosiale medier. Så jeg ikke blir sittende der som en slave foran mobilen hele dagen, men har mentale avbrekk. Det er spesielt viktig i denne idretten, at jeg ikke bruker opp mitt mentale fokus før renn, forklarer han, og påpeker at for noen vil nok mobilen også fungere som avslapning.

beYT8tNn6ug

TRIPPELT NORSK: Sturla Holm Lægreid vant jaktstarten foran Johannes Dale og Tarjei Bø.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Og selv om også Lægreid fikk én bom på siste stående på jaktstarten, holdt han Johannes Dale og Tarjei Bø klart bak seg i sporet på sisterunden.

– Jeg hørte etter om Johannes kom i hælene mine, men denne løypa er såpass tøff at jeg tror begge var ganske kjørt, og Dale fikk ikke helt ut de beryktede sisterundene sine. Vanligvis ville han knust meg, så jeg var heldig som klarte å holde ham bak meg, forteller Lægreid.

– Det er superstats med pallplass, men med to bom på siste stå, kan jeg ikke være helt fornøyd, sier Dale.

– Time-out i hjernen

En som absolutt ikke var fornøyd, var Johannes Thingnes Bø. På tredje skyting bommet han hele fire ganger.

– Hva skjedde der? Jeg skjønner det ikke, sa Ola Lunde.

– Jeg lurer litt på det selv. Jeg tror jeg bare hadde helt timeout i hjernen. Etter en bom på andreskuddet, så går tredjeskuddet av med en gang og det bør være nok til å stoppe og skjerpe seg, men det drar bare på, og jeg ender opp med fire bom, forklarer Thingnes Bø, som til slutt ble nummer sju med totalt sju bom.

Storebror Bø var feilfri helt til siste skyting, men da ble det tre bom

– Det er lettere å skyte bra når man kommer bakfra. Alle vet hva som kreves for å vinne. Jeg hadde kanskje klart meg med en bom, så det er litt surt å svelge. Jeg følte meg enormt bra i løypa, men det snur så fort. Det er hårfint mellom en god serie og en dårlig, mener Tarjei Bø.

Det var uansett en ny dag med norsk dominans på en skiskytterarena.

– Det er jo flaut for de andre nasjonene at de ikke er der når Norge bommer så mye, oppsummerte Stabrun Smith.

SPENNING: Ingen av de norske kom seg feilfritt ut fra siste skyting.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal