Hopp til innhold

– FIS må få ut fingeren. Vi stanger hodet i veggen. Det skjer ingenting.

En fersk doktorgrad viser at det er svært helseskadelig å smøre ski uten god ventilasjon. Det er dårlig nytt for de norske kombinertsmørerne som fortsatt må preparere ski i små kontainere.

Skismører

Smøresjef Tom Idar Haugen mener noe må skje for at smørerne skal få slippe å arbeide i helsefarlige omgivelser.

– Uten maske blir du dårlig, sier smøresjef Tom Idar Haugen og tar på seg det som minner om et plastikkskjold foran ansiktet.

Han starter den lille motoren i beltet bak på ryggen som sirkulerer frisk luft inn i masken via en slange. Han griper så tak i smørejernet og fører det elegant bortover den svarte skisålen.

Men dampen som velter ut i rommet når jernet treffer det hvite fluorpulveret er svært farlig. Ifølge en fersk doktorgrad inneholder dampen skadelige fluorstoffer som forsvinner gjennom lungene og inn i blodet.

Det er nå Haugen gjerne skulle hatt en stor og moderne smørebuss med god ventilasjon sånn som langrennslandslaget og skiskytterne har.

Men det har ikke kombinert råd til. En smørebil med moderne ventilasjon ville hjulpet mye, men ikke en gang det er det midler til.

– Vi ser på ulike modeller, men foreløpig har vi ikke klart å skaffe økonomien til å ha en slik bil, sier Haugen.

Kols

– Jeg synes det er merkelig at kombinertsmørerne fortsatt står i kontainere, sier landslege i Norges skiskytterforbund Baard I. Freberg.

Det er han som har skrevet doktorgraden som viser at skismørere er ekstra utsatt for helseskader fordi de puster inn giftige fluorstoffer fra smørning. Selv smørning uten fluor viser seg å være farlig fordi det dannes et støv som skader lungene.

– De (kombinertsmørerne) må jo ha krav på skikkelige arbeidsforhold der de kan være sikre på at de puster inn frisk luft så de kan unngå helsemessige plager i fremtiden, som for eksempel kols, sier Freberg.

I forrige uke fortalte NRK.no om skismører Ivar Michael Ulekleiv som ikke lenger tør å stå i en kontainer å smøre ski for den hviterussiske skiskytterdronningen Darja Domratsjeva. Ulekleiv frykter han har altfor høye fluorverdeier i blodet.

Det samme gjør Tom Idar Haugen.

Ifølge Frebergs forskning er det sterk mistanke om at høye fluorverdier i blodet blant annet er kreftfremkallende.

Kritisk til FIS

Dette advarte legen mot allerede for seks år siden da han sammen med Statens Arbeidsmiljøinstitutt leverte en kortversjon av forskningen som nå er ferdig.

Haugen vil ikke skylde på sin egen arbeidsgiver Norges skiforbund for at de ikke har fått smørebuss eller - bil, siden han mener hver gren i forbundet er sin egen lykkes smed, og selv må skaffe sponsormidler til smørefasiliteter.

Men han er svært kritisk til at Det internasjonale skiforbundet (FIS) ikke gjør mer for å bedre arbeidsforholdene.

Slik det er nå har ikke kombinertsmørerne annet valg enn å stå i kontainerne de får utdelt av lokale verdenscuparrangører. Disse har ofte ikke vindu, og i hvert fall ikke ventilasjonssystem.

– Det har de bare på en to til tre steder arenaer, blant annet i Holmenkollen, men de aller fleste plassene er det ingenting, sier han.

FIS: – Vi stiller krav

Inggard Lereim, som er leder for den midisinske komiteen i FIS, mener forbundet har gjort mer for kombinertsmørernes arbeidsforhold enn det Haugen gir uttrykk for.

– Fra medisinsk side stiller vi det krav at det skal være adekvat ventilasjon etter dagens standard for et godt arbeidsmiljø. Det skal rengjøres i smørebodene hver dag, det skal være begrenset adgang, det vil si at bare de som har noe der å gjøre i boden skal gå dit og det skal være opphold så kort som mulig.

– I tillegg er det kommet avtrekk på selve smørejernet og det reduserer problemet med røyk og damp i rommet i vesentlig grad. Så det er nok skjedd mye positivt, men det er enda en lang vei å gå, sier Lereim.

Ti år

Haugen sier han ikke kjenner alle disse kravene og mener de er for dårlig kommunisert. Dessuten føler han at de fleste verdenscuparrangøren slipper for lett unna.

– Vi står i samme type smøreboder som for ti år siden. Det som er blitt bedre er at noen nasjoner begynner å få egne smørebiler, men det er jo på eget initiativ. Bortsett fra i Holmenkollen og et par andre steder har det ikke skjedde noen ting med bodene, sier han og legger til:

– Det er for dårlig. De (FIS) må få ut fingern. Jeg syns det blir litt for lett å skyve ansvaret over på arrangør som igjen står og skylder på internasjonale forbund, og så står egentlig vi og stanger hodet i veggen. Det skjer ingenting.

Vurderer sykkelsamarbeid

Haugens rop om hjelp blir imidlertid hørt av kombinertkomiteen i Norges skiforbund. De vurderer nå å samarbeide med et sykkelteam for å få en smørebil.

– De vil da ha sitt team på veien om sommeren, mens vi har det på vinteren. Da kan vi dele en bil, slik at vi med et stramt budsjett kan gi en god løsning, sier leder for komiteen, Paul Einar Borgen, til NRK og legger til:

– Vi prøver nå å legge fram et regnskap rundt en smørebil, og ser hva det ender på og hvordan vi kan få plass til det i budsjettet. Vi prioriterer dette høyt, og ønsker selvsagt ikke at våre smørere skal bli syke av å jobbe for oss.

Arbeidstilsynet melder til NRK at de vil se på situasjonen til skismørerne.

– Vi vil følge opp denne saken overfor Skiforbundet basert på de opplysninger som fremkommer i oppslaget, skiver regiondirektør i Arbeidstilsynet, Ørnulf Halmrast, i en sms til NRK.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal