NRK Meny
Normal

Kombinertprofil om idrettstoppene: – Klønete og unnvikende

Kombinertutøver Jan Schmid tar et kraftig oppgjør med det han mener er svak ledelse hos idrettstoppene i Norge.

Jan Schmid

OPPRØRT: Kombinertutøver Jan Schmid reagerer kraftig på ledere i flere norske idrettsforbund.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

«De jeg synes synd på om dagen er Sundby og Johaug, som har blitt satt i/har satt seg i tragiske situasjoner, som nok oppleves tunge og urettferdige. De jeg ikke synes synd på er lederne som sitter over utøverne»​.

Det skriver Jan Schmid i et innlegg på sin egen hjemmeside torsdag.

– Når det er noe man er misfornøyd med, og har irritert seg over, ser jeg ingen grunn til at man ikke skal kunne skrive om det. Jeg har prøvd å være ganske så nyansert og har ikke skrevet med altfor store bokstaver føler jeg. Såpass må man få lov å mene, sier kombinertutøveren til NRK.

Schmid omtaler både Norges Idrettsforbund (NIF), Olympiatoppen (OLT), Fotballforbundet (NFF) og Skiforbundet (NSF), og tar for seg anti-doping, Sundby-saken, Johaug-saken og norsk idretts opptreden utad.

– Mangel på åpenhet

Han har spesielt sett seg lei på det han mener er tåkeprat fra idrettstoppene.

«Jeg skjønner ikke at det skal være bedre å svare rundt grøten og tåkelegge i debatter og pressekonferanser, enn å stå rakrygget å være brutalt ærlig», skriver Schmid.

– Det har vært irriterende å se på. I åpenhetsdebatten har det definitiv ikke blitt svart direkte, sinker Schmid på telefon fra samling i Oberhof.

Han tenker blant annet på det mye omtalte intervjuet idrettspresident Tom Tvedt gjorde i Dagsrevyen. Et intervju han senere gikk ut og beklaget.

– Det er vanskelig for oss som sitter og ser på å skjønne hvorfor man ikke kan kjøre en mer direkte linje, sier 32-åringen.

Tom Tvedt svarer for ressursbruken i Norges Idrettsforbund i Dagsrevyen. I dag ble rapporten til Bernander-utvalget offentliggjort.

Schmid synes riktignok han har sett bedring i fremtoningen til idrettsledere.

– Jeg har inntrykk at det har løsnet litt de siste dagene. At man svarer mer konkret, og tar mer ansvar. Jeg tror det er den eneste veien å gå, påpeker Schmid, som forteller at han sendte innlegget til både lagledere og utøvere før han publiserte det.

– Klønete og unnvikende

Schmid avslutter sin egen tekst med å komme med flere forbedringspunkter han mener bør gjøres for å forbedre saken, før han oppsummerer:

«For øyeblikket ser vi i norsk idrett i beste fall klønete og unnvikende ut. I verste fall fremstår vi som uærlige og inkompetente, og det kan vi ikke leve lenge med».

Landslagssjef i kombinert, Kristian Hammer, ser ikke noe problem i at Schmid går ut og kritiserer eget forbund.

– Jeg ser på Jan som en ressurs og tenker ikke på dette som en ren kritikk sånn sett. Dette har jo vært en vanskelig sak for alle som har vært involvert som påvirker alle sammen. Jeg tror det er viktig at det diskuteres, sier han.

NRK har vært i kontakt med Olympiatoppen (OLT) som henviser til Petter Thoresen, OLTs coach på kombinert, for kommentar på Schmids innlegg.

– Kombinert har og tar ansvar for håndteringen. Da er saken plassert der den skal være, skriver Thoresen i en sms til NRK.

 • NRK har også vært i kontakt med Norges Idrettsforbund. De har fått tilsendt Schmids innlegg, men har foreløpig ikke svart.
 • Hverken skipresident Erik Røste, eller generalsekretær i Norges Skiforbund, Stein Opsal, har besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Islands fotballkvinner slo Tyskland

  Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland. Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen.

  Germany Soccer Women WCup Iceland
  Foto: Thomas Frey / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Aalesund - Kristiansund