Hopp til innhold

Kombinertløper fikk FIS-refs etter Putin-stunt på direkten

INNSBRUCK (NRK): Vitalii Ivanov brukte den første VM-konkurransen til å sende en hyllest til Russlands president Vladimir Putin. Det likte juryen dårlig.

hanske

Ivanov viser frem hansken under direktesendingen fra hoppkonkurransen. Etterpå sa han at det hele var en hyllest til Russlands president Vladimir Putin.

Ivanov hadde nemlig skrevet «V.V Putin» på hansken han hoppet med i konkurransen, altså Vladimir Vladimirovitsj Putins initialer.

Like før start i hoppdelen ble den russiske kombinertløperen filmet mens han viste frem hansken og påskriften.

Han viste den også frem til forskjellige journalister etter å ha hoppet.

– Han er min president, min favoritt, og derfor har jeg navnet hans der, sier Ivanov til NRK, og forteller i samme slengen at på den andre hansken har han skrevet navnet på hjembyen sin.

hanske

Ivanov viser frem hanskene sine i intervjusonen etter å ha hoppet i VM.

Foto: Ali Tahir

Kombinertløperen nikker når NRK spør om han har lov til å ha slikt på hanskene.

Det var imidlertid ikke juryen i det internasjonale skiforbundet (FIS) enige i. Etter hopprennet samlet juryen seg nettopp for å se på bildene av Ivanov.

Fikk advarsel

De hentet inn flere bilder, og ledere i det russiske laget ble kalt inn på teppet. Etter en halvtimes diskusjon ble det klart: Dette var et brudd på reglene.

– Det står skrevet i reglene til FIS at vi skal ikke ha sånne politiske budskap, og vi har derfor valgt å gi ham en advarsel og en beskjed om å fjerne det som står på hanskene, sier Lasse Ottesen, som er renndirektør i FIS.

Lasse Ottesen

Lasse Ottesen, renndirektør i FIS, og juryen ba russeren om å fjerne hyllesten med det samme.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Det internasjonale skiforbundet er klokkeklare på at ingen utøvere skal bruke slike anledninger som VM er til å komme med politiske budskap.

– Det har med markedsrettigheter og politiske ting å gjøre, og politiske kommentarer eller lignende er ikke lov på verken utstyr eller noe annet, sier Ottesen, som legger til at Ivanov ikke skal ha vært klar over disse reglene.

Schmid jakter gull

Hopprennet endte ikke spesielt godt for Ivanov, som er flere minutter bak lederen Eric Frenzel fra Tyskland. Norske Jan Schmid ligger bedre an. Han starter bare ti sekunder bak Frenzel på langrennsdelen, og sier til NRK at han kommer til å gå for gullet.

– Det er innenfor rekkevidde. Jeg sa til meg selv før VM at jeg ikke skulle angre på noe som helst etter mesterskapet. Så jeg må bare gi alt, sier Schmid.

jan

Jan Schmid jakter gull i sitt siste VM.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Han har satset kun mot VM denne sesongen, som ligger an til å bli hans siste før han legger opp.

Jarl Magnus Riiber var storfavoritt på forhånd, men fikk det ikke helt til å stemme i hoppbakken. Han er 59 sekunder bak, og sier til NRK at han vil prøve å gå seg inn på topp fem, og kanskje en medalje. Det har også Espen Bjørnstad mulighet til. Han starter tre sekunder bak Riiber.

Jørgen Graabak har valgt å stå over langrennsdelen etter å ha havnet over to minutter bak med sitt hopp.

Siste nytt

  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal