Kombinertlandslaget får endelig egen smørebuss

For første gang går kombinertsmørerne inn i en sesong der de slipper å stå i små og helseskadelige konteinere uten ventilasjon.

Smørebuss kombinert

HJELPEMIDDEL: Slik ser den nye smørebussen til kombinertlandsalget ut. De har aldri før hatt et slikt hjelpemiddel.

Foto: NRK

– Det er en stor lettelse. Det blir som natt og dag, sier smøresjef Bård Jørgen Elden til NRK.

Han står i en lastebil på en parkeringsplass i Trondheim og viser frem kombinertlandslagets siste hjelpemiddel - en smøredoning som kommer til å endre hverdagen deres.

– Nå blir avgasser og støv sugd inn gjennom et rør og ut. Det aller verste blir fjernet umiddelbart, sier han.

Flyttebyrå

I vår skrev NRK flere saker om hvor dårlige arbeidsforhold de norske kombinertsmørerne må jobbe under. Samtidig som langrenn og skiskyting har hatt råd til store smøretrailere har kombinertgjengen måtte ta til takke med små konteinere som ulike verdenscuparrangører tilbyr.

Bård Jørgen Elden

SMØRESJEF: Bård Jørgen Elden er smøresjef i kombinert.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Noen av dem har vært uten vindu og ventilasjon. Det er helseskadelig siden smørerne da har pustet inn farlige fluorpartikler, noe som ble dokumenterte gjennom en doktorgrad for omlag ett år siden.

– Da jeg tok denne jobben i mai, satt jeg som et premiss at vi fikk lov til å jobbe for å få en smørebuss, sier smøresjef Elden.

Takket være dugnad og et flyttebyrå som låner kombinert-gjengen en lastebil gjennom vintersesongen, har de endelig fått til det de har jobbet for i mange år.

Smørebussen har god ventilasjon og den skal følge dem i verdenscupen.

– Nå vet vi hva vi har og hva vi kommer til. Vi klarer å kontrollere både det praktiske og det helsemessige, sier Elden.

Utøverne har ikke sett bussen

Elden og co jobber nå på spreng for å få det nye hjelpemiddelet klart til helgens sesongåpning på Beitostølen. Smørebussen er så ny at ingen av utøverne foreløpig har sett den.

– Vi er stolte over å ha den og det betyr mye for alle på laget at vi nå har tatt nye steg.

For forhåpentligvis vil smørebussen også gi minst like gode ski som i fjor.

Se video: Krever bedre arbeidsforhold i kombinert

Skismører

Siste nytt

 • NFL beklager motstand mot kneling

  Lederen for det amerikanske fotballforbundet, Roger Goodell, sier nå at det var galt å nekte spillere å delta i fredelige protester mot rasisme ved å knele under nasjonalsangen. I en video beklager Goodell at forbundet ikke lyttet til spillerne.

 • LSK mister kapteinen sin

  LSK Kvinners kaptein, Anja Sønstevold, har signert for Fleury 91 i den franske toppligaen. Det skriver Romerikes Blad. LSK må dermed klare seg uten Sønstevold når Toppserien starter 3. juli. Sønstevold har 17 landskamper for Norge.

  – Det var egentlig ventet at dette skulle skje. Anja fikk ikke lov til å dra da hun fikk et tilbud i fjor sommer. Derfor lå det litt i kortene at hun ville få dra nå om det kom et tilbud, sier trener Hege Riise til avisen.

  cqPdfRs17Mw
  Foto: Fredrik Hagen
 • Vietnam: Fotball for fulle tribuner

  Fotball-ligaen i Vietnam startet opp fredag etter å ha vært stengt siden mars. Myndighetene tillatter fulle tribuner uten sosial distanse. På en kamp i Nam Dinh var det 30.000 tilskuere. Vietnam har bare hatt 328 smittede og ingen koronadødsfall.

  Fulle tribuner i Vietnam.
  Foto: Kham / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal