Kombinertlandslaget får endelig egen smørebuss

For første gang går kombinertsmørerne inn i en sesong der de slipper å stå i små og helseskadelige konteinere uten ventilasjon.

Smørebuss kombinert

HJELPEMIDDEL: Slik ser den nye smørebussen til kombinertlandsalget ut. De har aldri før hatt et slikt hjelpemiddel.

Foto: NRK

– Det er en stor lettelse. Det blir som natt og dag, sier smøresjef Bård Jørgen Elden til NRK.

Han står i en lastebil på en parkeringsplass i Trondheim og viser frem kombinertlandslagets siste hjelpemiddel - en smøredoning som kommer til å endre hverdagen deres.

– Nå blir avgasser og støv sugd inn gjennom et rør og ut. Det aller verste blir fjernet umiddelbart, sier han.

Flyttebyrå

I vår skrev NRK flere saker om hvor dårlige arbeidsforhold de norske kombinertsmørerne må jobbe under. Samtidig som langrenn og skiskyting har hatt råd til store smøretrailere har kombinertgjengen måtte ta til takke med små konteinere som ulike verdenscuparrangører tilbyr.

Bård Jørgen Elden

SMØRESJEF: Bård Jørgen Elden er smøresjef i kombinert.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Noen av dem har vært uten vindu og ventilasjon. Det er helseskadelig siden smørerne da har pustet inn farlige fluorpartikler, noe som ble dokumenterte gjennom en doktorgrad for omlag ett år siden.

– Da jeg tok denne jobben i mai, satt jeg som et premiss at vi fikk lov til å jobbe for å få en smørebuss, sier smøresjef Elden.

Takket være dugnad og et flyttebyrå som låner kombinert-gjengen en lastebil gjennom vintersesongen, har de endelig fått til det de har jobbet for i mange år.

Smørebussen har god ventilasjon og den skal følge dem i verdenscupen.

– Nå vet vi hva vi har og hva vi kommer til. Vi klarer å kontrollere både det praktiske og det helsemessige, sier Elden.

Utøverne har ikke sett bussen

Elden og co jobber nå på spreng for å få det nye hjelpemiddelet klart til helgens sesongåpning på Beitostølen. Smørebussen er så ny at ingen av utøverne foreløpig har sett den.

– Vi er stolte over å ha den og det betyr mye for alle på laget at vi nå har tatt nye steg.

For forhåpentligvis vil smørebussen også gi minst like gode ski som i fjor.

Se video: Krever bedre arbeidsforhold i kombinert

Skismører

Siste nytt

 • Seier for Henrik Ingebrigtsen

  Henrik Ingebrigtsen innledet sesongen med seier på 3000-meteren under Trond Mohn Games på 7.52.71. – Formen har ikke helt kommet ennå, sier Ingebrigtsen til tross for seiern..

 • Ingebrigtsen slått i Bergen

  Filip Ingebrigtsen måtte meget overraskende ta til takke med andreplass på 1500-meteren under Trond Mohn Games onsdag kveld. Filip Sasinek fra Tsjekkia vant på 3.41,61, Ingebrigtsen løp på 3.42,0. – Det var litt kjedelig. Det er alltid litt smårusk og jeg trenger en del konkurranser for å komme skikkelig i gang, sier Ingebrigtsen til stadionspeakeren.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Quarco på andreplass

  Norges raskeste mann, Jonathan Quarco, fikk kjenning med en strekk i låret da han innledet sesongen med 10,75. Det holdt til andreplass på 100-meteren i Trond Mohn Games. Benjamin Williams fra Canada vant på 10,62.

  Quarco
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal