NRK Meny
Normal

Mikko Kokslien om naturødeleggelsene: – Jeg blir nesten kvalm

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Kombinertløper Mikko Kokslien (28) retter kraftig kritikk mot OL-arrangøren i et Facebook-innlegg fredag ettermiddag. Han mener naturen i Sotsji er blitt ødelagt som følge av det gigantiske arrangementet.

APTOPIX Sochi Olympics

For alle oss som sitter hjemme under OL, ser de nye anleggene i Sotsji svært flotte ut. Men Mikko Kokslien (innfelt) mener det hele ser helt annerledes ut bak fasaden. Han forteller at han blir fysisk dårlig av å se hvordan OL-anleggene har ødelagt naturen i Sotsji.

Foto: Felipe Dana / Håkon Mosvold Larsen / Ap / NTB scanpix

Mikko Kokslien

Mikko Kokslien har hatt et skuffende OL.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

– Jeg tok en joggetur den dagen vi ankom deltakerlandsbyen i Sotsji. Jeg ble nesten kvalm. Det var en jungel av gondoler på begge sider av dalen og flomlys som lyste opp de ulike arenaene. Jeg vet at noe må bli forsaket når det bygges idrettsarenaer, men dette var hinsides alt jeg har sett før, skriver Mikko Kokslien på sin egen Facebook-side.

Den norske kombinertløperen har hatt et skuffende OL der sykdom og dårlig form har gjort at han kun har deltatt i én konkurranse. Det har gitt han god tid til å reflektere over Sotsji-lekene.

På sin egen Facebook-side har han i dag delt sine tanker om både de norske smørerne, lagkompisenes resultater og arrangementet som helhet.

Der kommer det altså frem at han mener de russiske myndighetene og IOC burde ha vært langt snillere mot omgivelsene i Sotsji.

– Jeg skulle ønske at IOC snart våkner opp og snur denne utviklingen. Dette er den viktigste konkurransen vi har, skriver han.

Blir trist

I innlegget siterer han en Wikipedia-side på følgende:

«Kaukasus-fjellene er kjent for sine vakre og storslåtte natur. Dette området har den største variasjonen av naturområder i hele verden, og Kaukasus er blitt utpekt økologisk «hotspot-område.»»

– Dette gjør det bare enda tristere å se hvordan de olympiske anleggene og omgivelsene ser ut i dag, skriver Kokslien.

Når NRK.no ringer for å få han til å utdype innholdet, ønsker han egentlig ikke å gå mer inn på det han har skrevet, men sier følgende:

– Det er kjedelig å se et så flott sted bli ramponert. Det virker som om det er blitt laget et anlegg her uten å tenke på noe som helst av konsekvenser. Det er veldig mye som har blitt forsaket på grunn av alle anleggene.

– Hva mener du IOC og russiske myndigheter burde ha gjort annerledes?

– Jeg skal være forsiktig med å si så mye om det, fordi jeg kan ikke nok om dette. Jeg vet ikke alt som ligger bak. Det eneste jeg håper er at OL blir gjort litt mer humant, og blir et mer folkelig arrangement med tanke på alt som forsakes, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Russia Sochi 2014

Slik så det ut da skiskytterstadion i Sotsji ble bygget. Bildet er tatt 19. mai 2011.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Ville dele sine opplevelser

Dette er langt fra første gang Sotsji-lekene har fått kritikk. Det er skrevet utallige spaltemeter om den enorme pengebruken, arbeidsforholdene, den påståtte trakasseringen av miljøaktivister og Russlands homosyn både før og under lekene. For å nevne noe.

Flere miljøorganisasjoner i Sotsji mener de har avdekket lovbrudd i forbindelse med utbyggingen av anleggene. De påpeker at naturreservater og parker er blitt benyttet i utbyggingen av OL-anleggene.

Snowboardveteranen Kjersti Buaas sa i slutten av januar til Adresseavisen at hun vurderte å droppe hele OL på grunn av det hun opplever som miljøbrudd fra OL-arrangørene.

– De snakket om at OL i Sotsji skulle bli grønt og miljøvennlig, men det skrives at det er dumpet kjemikalier og at mange dyrearter og plantearter har dødd og at vannet til de som bor i Sotsji er så forurenset at de ikke lenger kan drikke av det. Når det skal begynne å gå på kompromiss med sånt, er ikke et idrettsarrangement som varer i tre uker verdt det, sa Buaas.

Mikko Kokslien forteller at han ikke er aktiv i noe natur- og miljøbevegelse, men er generelt opptatt av å ta vare på naturen.

– Jeg er av den oppfatningen at alt henger sammen. Det er viktig å tenke på alt som er rundt oss, sier han.

– Hvorfor valgte du å skrive Facebook-innlegget?

– Jeg hadde litt tid til overs. Jeg hadde en del tanker rundt det jeg har opplevd her, og syntes at det var greit å formidle det slik at andre får innblikk i hvordan jeg opplever dette, svarer Kokslien.

Flere Facebook-brukere har kommentert at de setter pris på at kombinertløperen deler sine tanker.

Gråt da Graabak tok gull

Jørgen Graabak

Mikko Kokslien gråt da Jørgen Graabak (bildet) gikk over målstreken og sikret laggull til Norge.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Kokslien, som gikk inn til en skuffende 13. plass på den første øvelsen, hyller også støtteapparat, smørere og lagkompisene i innlegget.

– Du må lete lenge etter bedre støtte enn det vi har fått her. En av dagene gikk våre smørere rundt 70 kilometer på ski hver. 70 kilometer! For at vi skulle ha gode ski over en periode på 23 minutter, skriver han.

Han kommer også med en oppfordring til alle som sitter hjemme og kritiserer smørere, idrettsutøvere og andre som er en del av lagene.

– Dere må huske å vise omsorg. Alle som er her gjør det beste de kan.

28-åringen ble selv ofret for Jørgen Graabak på tirsdagens individuelle konkurranse og torsdagens lagkonkurranse. Fra sidelinjen fikk han se «vikaren» ta to OL-gull av to mulige.

– I går fikk jeg tårer i øynene da Jørgen gikk i mål. Jeg sto i løypa og så på. Det er klart det var litt «bittersøt» følelse – jeg skulle jo veldig gjerne ha vært med selv – men samtidig har jeg klart å glede meg over det de andre har prestert. Det har rett og slett vært fenomenalt, sier han til NRK.no.

Kokslien og de andre kombinertløperne forlater Sotsji søndag. Da venter et lite opphold hjemme i Norge før de drar videre til verdenscuprennet i Lahti i Finland.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag