NRK Meny
Normal

Han får turn til å bli kunst: – Umenneskelig!

Kohei Uchimura startet med turn som treåring. Denne helgen forbløffet den bittelille japaneren igjen med sitt sjette strake VM-gull.

Kohei Uchimura

ELEGANT: Kohei Uchimura kombinerer spenst, styrke, balanse og eleganse. Her under VM i Glasgow på fredag, hvor han tok gull.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Noen idrettsutøvere får sport til å bli kunst. 26 år gamle Kohei Uchimura er en av dem.

– Jeg prøver å skape noe vakkert, noe som ingen andre kan uttrykke. Jeg vil at selv de som ikke kjenner sporten vår skal bli beveget, at de skal se på og si «wow». Jeg vil røre hjertene deres, sier Uchimura til CNN.

Det gjorde japaneren til gangs denne helgen, da han vant sin sjette strake VM-tittel i mangekamp. Ingen andre har vunnet mer enn tre.

– Ingen har dominert så mye og så lenge. Sånt skjer bare ikke i turn, skriver Nancy Armour i USA Today.

Kohei Uchimura

ELEGANT: Kohei Uchimura under gullprestasjonen i VM lørdag.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Norsk turner: – Unikt

Den norske turneren Espen Jansen, som har 11 NM-gull i mangekamp, var til stede da Uchimura knuste motstanderne i Glasgow fredag.

Han sier turnere er blant de mest gjennomtrente utøverne i verden, og mangekamp er den mest imponerende øvelsen.

– VM-gull i mangekamp er den ultimate prestasjonen i turn, og han gjør det år etter år. Det er helt unikt. Umenneskelig! sier Jansen til NRK.

Kohei Uchimura

FORNØYD: Kohei Uchimura etter sin sjette strake VM-tittel.

Foto: Andy Buchanan / Afp

Begynte som treåring

Mangekamp består av seks forskjellige elementer, som stiller hver sine krav til kroppen.

Derfor måtte Uchimura begynne å trene allerede som treåring, i turnhallen familien hadde bygget hjemme. Begge foreldrene var turnere på høyt nivå, men som 15-åring flyttet han hjemmefra for å satse. Verdensmesteren sier han ikke kan leve en eneste dag uten trening.

– Jeg tror ikke på Gud. Det eneste jeg tror på er å trene, sier han.

Ekstrem romfølelse

Vitalij Sjerbo

LEGENDE: Mange mener Uchimura er tidenes turner, men selv mener han denne mannen er større: Vitalij Sjerbo fra Hviterussland. Han vant seks gull under OL i 1992.

Foto: John Gaps / Ap

Noen beskriver 26-åringen som en robot, andre som et romvesen. Men det er ikke fysikken som skiller 160 centimeter høye og 55 kilo tunge Uchimura fra konkurrentene.

– Han har ekstreme kvaliteter som jeg tror du ikke kan trene deg til. Uansett hvor mye jeg hadde trent, hadde jeg aldri blitt så god. Han er et vidunderbarn, sier Espen Jansen.

– Hvordan da?

– Han er et teknisk vidunder. Han har så god romorientering - han vet alltid hvor han er, selv om han er midt mellom saltoer med skru. Hadde du slengt ham ut av et fly, hadde han hele tiden visst nøyaktig hva som var opp og hva som var ned, sier Jansen, som mener Uchimura nå må regnes som tidenes turner.

26-åringen er storfavoritt foran Rio-OL. Men selv er nok «maskinen Uchimura» enda mer opptatt av OL på hjemmebane i Tokyo i 2020.

– Det må vi ikke glemme, sa han minutter etter VM-gullet.

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal