NRK Meny
Normal

Knuste skikongen og ble nummer to

Chris Jespersen (30) fra Skånevik smalt til i bakken, parkerte Petter Northug, og gikk inn til en knallsterk andreplass i Tour de Ski. – Jeg tenkte «han der skal jeg knuse i dag», sier sølvvinneren.

Intervju med Chris Jespersen som parkerte Petter Northug i monsterbakken og tok en overraskende andreplass i Tour de Ski. Reporter: Ida Nysæther Rasch

Se intervju med Jespersen etter målgang.

– Jeg er nervøs. Jeg har aldri vært med på dette før, og nå er jeg veldig nærme en pallplass. Det kommer folk bak der som sikkert går veldig fort, sa Chris Jespersen til NRK før den siste etappen i Tour de Ski startet.

Den nervøsiteten viste seg raskt å være ubegrunnet. For 30-åringen fra Skånevik smalt til fra start.

Jeg hadde bestemt meg for å dunke til fra start.

Chris Jespersen

Jespersen på tredjeplass startet ett minutt og 27 sekunder bak lederen Martin Johnsrud Sundby. Etter at det ble klart at canadiske Alex Harvey ikke skulle gå avslutningsetappen, startet Jespersens nærmeste utfordrer til en pallplass, Johannes Dürr, 34 sekunder bak.

Det var forventet at østerrikeren skulle komme opp til Jespersen, som etter den sterke tredjeplassen på prologen uttalte at han var for tung til å gjøre det bra i monsterbakken Alpe Cermis i Val di Fiemme.

Chris André Jespersen

NUMMER TO: Chris Jespersen ble nummer to i Tour de Ski.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Stakk unna fra start

Men i stedet stakk Jespersen unna.

– Jeg hadde bestemt meg for å dunke til fra start, for å få mest mulig luke før bakken, forteller Jespersen.

Og da bakken startet, hadde han tatt inn hele forspranget til Petter Northug på 38 sekunder, og knappet inn et halvminutt på Sundbys ledelse. Samtidig tapte Dürr og russeren Alexander Legkov tid.

– Han får igjen for de lange fraskyvene her. Jeg håper han er god nok i selve bakken, sa NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Og Jespersen viste tidlig at tyngden ikke ble en stor utfordring. I det første virkelig bratte området stakk Jespersen fra Northug, tok innpå et par sekunder på Sundby opp mot passering 8,1 kilometer, og lå 59 sekunder bak.

– Et show!

Northug ble henvist til å kjempe mot Dürr, som etter hvert gikk fra Northug, og mot toppen stakk Jespersen ytterligere fra.

– Helt ærlig tenkte jeg at «han der skal jeg knuse i dag», smiler Jespersen når han forteller om parkeringen av skikongen fra Meråker.

Nå skal jeg hjem og trene mer for å finne nøkkelen frem mot OL.

Sjur Røthe

På toppen gikk han i mål med hoppende padling, kun 36 sekunder bak Tour de Ski-vinneren Martin Johnsrud Sundby.

– Et show! utbrøt kommentator Jann Post da Jespersen nærmet seg målstreken.

Trodde på seier

– Det var gøy å gå, jeg hadde gode ski. Da jeg nærmet meg toppen, tenkte jeg at «nå dør jeg snart», men fikk samtidig energi. Utrolig gøy! jubler Jespersen etter målgang.

Overraskelsesmannen avslører også at han før starten av årets Tour de Ski faktisk hadde ambisjoner om å gå helt til topps.

– Jeg har trent bra hele året, og trodde jeg kunne vinne, selv om jeg ikke sa det til folk. Men når Martin gikk så bra tidligere i Touren, ble det vanskelig. Det ble en fortjent vinner, sa Jespersen.

Røthe

GIKK SEG OPP: Sjur Røthe fra Voss ble nummer fem i Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Northug, som ble parkert i bakken av Jespersen, takket mannen fra Skånevik for at han fikk henge på ham et stykke.

– Jeg var heldig og fikk hjelp av Chris. Hadde jeg ikke funnet noen å henge på, så hadde det ikke gått så bra, sier Northug, som kom på fjerdeplass til slutt.

Røthe nummer fem

Sjur Røthe fra Voss kom seg opp til gruppen med Dürr og Legkov, og koblet etter hvert grepet om femteplassen sammenlagt.

I bakken stakk vossingen fra de andre, og gikk i mål som nummer fem, 1,55 bak Sundby.

– Det har vært en kjempebra norsk Tour. Formen er stigende, så nå skal jeg hjem og trene mer for å finne nøkkelen frem mot OL, sier Røthe.

Siste nytt

 • Siste forsøk på løysing

  Leiinga i spelarforeininga møtte spelarane seint i går kveld, truleg for å gjere eit siste forsøk på å finne ei løysing i den danske spelarkonflikten, melder Danmarks Radio.

  Klokka 12 i dag går den endelege fristen ut for Danmark til å bestemme seg for om dei skal spele VM-kvalifiseringskampen for kvinner mot Sverige fredag.

  Danmark jubler
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
 • Sveits' regjering støttar Sion-OL

  Regjeringa i Sveits vedtok i går å støtte ein søknad frå Sion om å søkje vinter-OL 2026.

  Det er uklart om det blir folkerøysting om søknaden.

  Innsbruck i Austerrike sa sist søndag nei til OL-søknad. Tidlegare har sveitsiske St. Moritz også sagt nei i folkerøysting.

  Vertsby for OL 2026 blir vald i 2019.

  Sveitsisk flagg
  Foto: ARND WIEGMANN / Reuters
 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg