Knuste norsk rekord og løp tredje best i verden – midt i ferien

Hedda Hynne trodde trenersamboer Erik Sakshaug fleipet da han ba henne stille i konkurranse i ferien, men tok utfordringen og fortsatte sin elleville septembermåned med norsk bestenotering på 600 meter mandag kveld.

Hedda Hynne i trondheim etter rekord på 600 meter

GJORDE DET SELV: Uten harer og uten konkurrenter forbedret Hedda Hynne den norske bestenoteringen på 600 meter med 1,38 sekunder mandag kveld.

Foto: Privat

Forrige søndag avsluttet Hynne en eventyrlig sesong med NM-gull i Bergen. Så tok hun ferie.

Derfor ble hun mildt sagt overrasket da trener og samboer Erik Sakshaug fredag foreslo at hun skulle gjøre litt ekstra ut av et arrangement mandag (altså i dag), der hun egentlig bare skulle dele ut drakter til barn, som en del av et sponsorarrangement.

For etter draktutdelingen skulle det være et løpestevne på Øya stadion i Trondheim, og Sakshaug mente Hynne kunne vise seg fram på en 600 meter.

– Det har vært ferie etter NM. Hun har bare spist kake og is og slappet av. Så slang jeg det ut på fredag, sier Sakshaug til NRK.

– Erik er en slu rev. Jeg trodde han kødda, sier Hynne selv.

Rekord med 1,38

Men Sakshaug kødda ikke. Og det gjorde heller ikke Hynne, da hun først stilte til start.

Som eneste kvinne på startstreken løp hun 600-meteren på 1.26,90. Det er norsk rekord (eller norsk bestenotering, som det offisielt heter på denne distansen) med ett sekund og 38 underdeler.

Trine Mjåland hadde den gamle bestenoteringen på 1.28,28. Hynne hadde selv en personlig rekord på 1.28,42 før mandagens sololøp.

SLIK VAR LØPET: Hedda Hynne løp i ensom majestet.

Nummer tre i verden

Med 1.26,90 er hun også nummer tre på verdensstatistikken for i 2020.

Dermed bekreftet hun det resultatene på 800 i høst har vist. Tirsdag for 13 dager siden løp hun altså på 1.58,10 i sveitsiske Bellinzona og forbedret sin egen ukegamle norgesrekord med over et sekund. Den tiden er den nest beste i verden i 2020 på 800 meter.

September 2020 har kort oppsummert vært slik for Hedda Hynne:

 • 8. september: Norsk rekord på 800 meter, 1.59,15, i Rovereto
 • 15. september: Norsk rekord på 800 meter, 1.58,10, i Bellinzona
 • 17. september: Andreplass på 800 meter i Diamond League i Roma
 • 19. september: Mesterskapsrekord på 800 i NM med 2.01,08 i forsøket i Bergen
 • 20. september: NM-gull på 800 meter
 • 28. september: Norsk bestenotering på 600 meter, 1.26,90

– Det er tøft å løpe alene i 12 grader. Og jeg er ikke helt fornøyd med dette løpet heller. Det viser jo bare at jeg er på et helt nytt nivå, konstaterer en glad Hedda Hynne.

Siste nytt

 • Brann framleis i trøbbel

  Heller ikkje i heimekampen mot Stabæk makta Brann å vinne. Det enda 1-1, etter at Oliver Edvardsen gav Stabøk leiinga, og Kristoffer Barmen utlikna.

  Det er sjuande kampen på rad utan siger for Brann, som ligg på plassen rett over kvalikplassen.

  I august slo Brann Stabæk 2-0 borte, den einaste sigeren sidan Kåre Ingebrugtsen overtok som trenar.

  Kåre Ingebrigtsen
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Singh senket Start

  Med et skudd fra rundt 16 meter scoret Harmeet Singh kampens eneste mål etter 52 minutter da Sandefjord slo Start 1-0 i en eliteseriekamp i fotball i Kristiansand lørdag kveld.

  Sing-scoring for Sandefjord
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Ajax vant 13-0

  Ajax sparte ikke på kruttet selv om bortekampen mot Venlo for lengst var vunnet. Med 13-0 slettet klubben sin egen rekord i nederlandsk æresdivisjon, melder NTB.

  Inntil lørdag lød rekorden for største seier i Nederlands øverste divisjon på 12-1. Den satte Ajax mot Vitesse i mai 1972. I nyere tid var PSV Eindhovens 10-seier over Feyenoord i 2010 den største.

  Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal