NRK Meny
Normal

Knuste norgensrekorden med sju sekunder – varsler ny rekord i morgen

Henrik Christiansen fortsetter å imponere i VM-bassenget, og svømte tirsdag inn til sin aller første VM-finale.

Henrik Christiansen var best i sitt heat på 800 meter fri.

SUVEREN: Se avslutningen på rekordløpet til Henrik Christiansen her.

Etter å ha satt personlige rekorder på både 200 og 400 meter fri tidligere i mesterskapet hadde Henrik Christiansen skrudd opp forventningene før favorittøvelsene 800 og 1500 meter.

Christiansen leverte varene til gangs. Med tiden 7.49,70 senket han sin egen norgesrekord med over sju sekunder og vant heatet. Da ikke flere enn sju svømmere fra de neste to heatene slo den tiden, er Christiansen for første gang klar for en finale på seniornivå.

– Det var en drømmetid å gjøre under 7.50, og jeg visste at skulle det være en sjanse for finale, så måtte jeg være der. Jeg er strålende fornøyd, sier en smørblid Henrik Christiansen på telefon til NRK.

– Det er helt utrolig. Det er ingen tvil om at han har vært i form. Han knuser verdensstjerner som Mads Glæsner og Pál Joensen og Ryan Cochrane, sier en imponert NRK-ekspert Aleksander Hetland.

– Nå er han i verdenseliten

NRK-eksperten var svært imponert over gjennomføringen, selv om han på forhånd mente 18-åringen hadde vist så sterk form at det nesten ville være en skuffelse om han ikke klarer finale på både 800 meter og 1500 meter.

– Han setter en megapers, og måten han svømmer løpet på, det er så sterkt. Han ligger som en klokke og svømmer alle 50-meterne midt på 29-tallet. Så svømmer han den siste 50 meteren på 28 sekunder. Nå er han oppe i verdenseliten. Virkelig.

Det var allikevel på hengende håret. Det siste heatet var det sterkeste, og egyptiske Akram Ahmed slo inn på 7.49,83 og var dermed bare tretten hundredeler bak Christiansen.

– Det ble noen nerverpirrende minutter, men jeg hadde en god følelse på at det kom til å gå. Heldigvis så gikk det, og det var en så utrolig delig følelse at det er vanskelig å beskrive, sier Christiansen.

Vil sette ny rekord i morgen

Christiansen hadde dermed marginene på sin side, etter at han var bare et halvt sekund unna avansement på 400 meter fri tidligere i mesterskapet.

Dermed blir det VM-finale i onsdag kveld.

– Jeg må fokusere på meg selv og ikke bli vettskremt av de andre store gutta. Det er utrolig stor motivasjon, og jeg tror jeg har mer inne. Jeg tror jeg kan svømme fortere.

– Så målet er ny rekord i morgen?

– Ja, det er det.

Finalen sendes på NRK.no klokka 17.55 onsdag.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street