Hopp til innhold

Knuste "spøkelsesrekord" - tapte

En sommerkveld i 1992 klarte Vebjørn Rodal endelig å slå en 37 år gammel norsk rekord. Likevel var han 18 hundredeler for sent ute.

Rodal Douglas

Vebjørn Rodal og Atle Douglas hadde mange harde dueller på 800 meter. I 1992 var det Douglas som vant på Bislet. Her fra et møte i 1994.

Foto: Scanpix

- Jeg var 19 år gammel, og for første gang kom vi opp på et virkelig internasjonalt nivå der vi fikk møte de store gutta, sier Vebjørn Rodal til NRKsport.no.

Rodal, som i dag offentliggjøres som NRKs nye ekspertkommentator i friidrett, var bare 19 år gammel da hans livs mest minneverdige øyeblikk på Bislet kom.

Sammen med Atle Douglas var han en del av et sterkt felt på 800 meter, og målet til de to nordmennene var å slå Audun Boysens 37 år gamle norske rekord på distansen.

Hva er ditt beste Bislett-minne? Del det på NRK Sports Facebook-sider, og vinn billetter til stevnet fredag!

- Et spøkelse

- Rekorden var et spøkelse i norsk friidrett. Jeg husker Arne Haukvik var i kalasform, og jeg husker at stemningen var helt topp. Atle løp på 1.45,15, mens jeg løp på 1.45,33, minnes Rodal.

Begge de to nordmennene løp under Boysens gamle rekord, men Rodal var altså 18 hundredeler for sent ute til å bli stående med den nye norgesrekorden. Dermed misset Rodal også potten på 125.000 kroner som var satt opp til den første som slo Boysens rekord.

For Rodal var det imidlertid underordent.

- Jeg husker faktisk ikke plasseringen i løpet, men det var underordnet der og da, sier Rodal.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lars Lystad kommenterer: - En rekord til begjær

Rekordraset

Ellefsen

Karen Marie Ellefsen har kommentert Bislet-stevnene siden 1985.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

En annen som har mange minner fra Bislett, er NRKs Karen Marie Ellefsen. Når hun blir bedt om å trekke frem sitt beste Bislet-minne, er det stevnet i 1985 som stikker seg frem i hukommelsen.

- Det var en magisk kveld da det ble satt tre verdensrekorder, sier Ellefsen.

Dette var første gang hun kommenterte fra Bislet på NRK, og den gang satt hun på stadion sammen med Knut Bjørnsen.

- Det var rekorder av både Ingrid Kristiansen på 10.000 meter, Said Aouita på 5000 meter, og til slutt var det Steve Cram på en engelsk mil, sier Ellefsen.

TV-kommentatoren husker kvelden godt.

- Det var fint vær og stor stemning. Stevnet gikk sent for at den avsluttende engelske milen skulle direktesendes i USA, mimrer Ellefsen.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal