Hopp til innhold

Klubber fikk avslag på støtte – generalsekretæren håvet inn bonuser

Tidligere generalsekretær Alexander Kjær i Norges Tennisforbund har fått mer enn én million kroner i bonus over fem år. Det får flere til å reagere sterkt.

VBDSYBY_VhA

OVERSKUDD: Norges Tennisforbund har gått med overskudd hvert år etter at Alexander Kjær ble ansatt som generalsekretær i 2015. Dermed har han også hevet bonus hvert år. Her er han avbildet under French Open i fjor.

Foto: Erik Johansen

Kjær har hatt en bonusordning som har vært omstridt i tennismiljøet, etter det NRK kjenner til.

Siden Kjær ble ansatt i 2015, har han mottatt totalt 1.031.278 kroner i bonus.

Halvparten av bonusen ble beregnet fra resultat basert på revidert regnskap mot budsjett.

Det betyr at hvis forbundet gikk i overskudd, kunne generalsekretæren innkassere en sekssifret bonussum.

Alexander Kjær gikk av som generalsekretær 1. mai etter blant annet å ha brutt korona-retningslinjene, men NRK vet at det var intern misnøye rettet mot Kjær også før dette.

Oslo Tennisarena

URO I FORBUNDET: Både medlemmer av Norges Tennisforbund og flere medier har stilt spørsmål ved forbundets ressursbruk den siste tiden. Administrasjonen har kontorer her i Oslo Tennisarena.

Foto: Halvor Ekeland / NRK

– Burde forhandlet frem en kompensasjon uten bonus

Gisle Jentoft ble president i NTF like etter Kjær-ansettelsen og hadde vervet frem til 2019. Han satt i styret da Kjær fikk jobben som generalsekretær og forklarer at et samlet styre anså Kjær som en sterk og god kandidat.

– Bakgrunnen for bonusavtalen var knyttet til flere forhold, og ble definert for å komme i mål med ansettelsen. Bonusordningen tilsvarte maksimalt tre måneders lønn og skulle vurderes ut fra både kvalitative og kvantitative kriterier. Alle bonusevalueringer knyttet til Kjær er foretatt av president, visepresident og er behandlet og godkjent av et samlet styre hvert år, skriver han i en e-post til NRK.

– Sett i ettertid, burde man unngått en slik bonusordning?

– I etterpåklokskapens lys ville det vært bedre å forhandle frem en kompensasjon uten det variable elementet (bonus).

Sittende tennispresident, Lars Gjerdåker, forteller at styret allerede har vedtatt at bonusordningen for generalsekretæren ikke videreføres.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få tilsvar fra tidligere generalsekretær Alexander Kjær uten å lykkes. Han er tilsendt spørsmålene som gjelder hans fratredelse som generalsekretær og de som gjelder hans bonusordning og kritikken mot den. NRK vet at Kjær har skrevet under på en konfidensialitetsavtale som gjør at han ikke kan kommentere sin avgang utover det som stod i NTFs pressemelding.

Fikk ikke støtte til NM

Kjær har hevet bonus samtidig som klubber har fått avslag på søknader om støtte til turneringer og aktivitet. NRK har vært i dialog med flere av disse.

Blant annet forteller Per Granlund i Gjøvik Tennisklubb at de fikk avslag om økonomisk støtte fra forbundet da de arrangerte innendørs-NM for seniorer i 2019. Granlund søkte om 20.000 kroner i banestøtte fra NTF. NRK har sett avslaget, som viser at klubben ikke fikk økonomisk støtte foruten gratis tennisballer.

Granlund mener det er uheldig med en ordning der det utløser bonus å bruke mindre penger, og synes det er dårlig lederskap å tillate en slik bonusordning i et særforbund.

– Hvis ledere i forbundet skal få bonus, bør det i større grad være relatert til vesentlig medlemsvekst og ikke det å overholde budsjetter, som igjen har ført til at det har blitt mindre penger til klubbene, sier han.

Konstituert generalsekretær i forbundet, Aslak Paulsen, vil ikke kommentere bonusordningen til Kjær.

Så vidt han bekjent er det ikke normal kutyme å gi økonomisk støtte til NM.

– Men vi hjelper jo til. Folk er til stede og hjelper til med de eventuelle arrangementstekniske tingene de ønsker å få hjelp til, så vi er en sterk bidragsyter til NM.

Granlund forklarer at klubben fikk hjelp til turneringsoppsettet, men at det er kostbart med en slik turnering og synes derfor at NTF burde støttet økonomisk også. Videre forteller han at klubben fikk 10.000 kroner i økonomisk støtte da de arrangerte innendørs-NM i 2014.

– Direkte hårreisende

Thomas Wettergreen

STILTE SPØRSMÅL: Thomas Wettergreen ba i 2017 om en redegjørelse for NTFs bonusordninger.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Alexander Kjær har hatt en grunnlønn på rundt en million kroner i året i tillegg til bonusen.

– Jeg lurer på hvorfor man skal få bonus oppå en allerede høy lønn. Jeg synes det er spesielt at pengene går til bonusordninger, sier tennistrener og arrangør Thomas Wettergreen til NRK.

Wettergreen ba NTF om økonomisk støtte i forbindelse med et tennisprosjekt rettet mot barn i Tønsberg-området i 2017. Også han fikk avslag om støtte.

Samme år stilte han spørsmål ved NTFs bonusordninger på tennistinget, forbundets høyeste organ. Da ble toppledelsen bedt om å redegjøre for disse.

Der ble det også offentliggjort at generalsekretærens bonus er begrenset til inntil tre månedslønner per år.

Knut Hagen, styreleder i Bodø Tennisklubb, er alt annet enn begeistret for ordningen.

– Hvis det er tilfellet er det direkte hårreisende, ikke bra i det hele tatt. Klubbene er for det meste tuftet på frivillighet, så det er sjokkerende, sier han.

– Jeg vet ikke hvilket ord jeg skal bruke, det henger ikke sammen, mener Wettergreen.

Nesten ingen andre har bonus

Norske tennisklubber betaler store summer i kontingent til forbundet. Årskontingenter, egenandeler og lisenser utgjør rundt 36 prosent av inntektene, i underkant av syv millioner kroner.

Regnskapet fra 2018 viser at NTF hadde 19,1 millioner kroner i inntekter.

Kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund (NIF), Finn Aagaard, forteller at særforbundene selv må svare for en eventuell bonusordning.

– NIF ønsker på generelt grunnlag ikke å kommentere lønnsbetingelser og eventuelle bonusordninger for ansatte i de enkelte særforbund, sier han og påpeker at NIF har et overordnet ansvar for å følge opp tildelingen av offentlige midler og at disse benyttes i henhold til intensjonen.

alexander kjær

BONUS: Tidligere generalsekretær i NTF, Alexander Kjær, har mottatt cirka én million kroner i bonuser siden 2015.

Foto: Erik Johansen

Tennisforbundet har over 28.000 medlemmer. NRK har sammenlignet topplønnen og bonusordningen til generalsekretæren med andre særforbund med omtrent like mange medlemmer.

Av syv forbund undersøkt er det kun én av generalsekretærene som har bonusordning.

Det gjelder for Norges Orienteringsforbund, der generalsekretæren har bonus av sponsoravtaler der han har skaffet en million kroner inn til forbundet, men dette har foreløpig ikke vært aktuelt, opplyser Norges Orienteringsforbund til NRK.

Ellers er det stor variasjon i lønnsnivået. Norges Studentidrettsforbund har 38.743 medlemmer, og generalsekretæren tjener 577.025 kroner. Generalsekretæren i Norges Motorsportforbund tjener 1.100.000 kroner.

TV 2 har også omtalt urolighetene i Tennisforbundet og skrev mandag at både Oslo Tennisklubb (OTK) og Holmenkollen Tennisklubb (HTK) ønsker en uavhengig gransking av Norges Tennisforbund.

NB! I en tidligere versjon av saken sto det at Norges Tennisforbund hadde en omsetning på nesten 17 millioner kroner i 2018. Det riktige er 19,1 millioner kroner.

Siste nytt

  • Golfstjerne går til saudiarabiske LIV for milliardsum

    Masters-mester Jon Rahm (29) hopper av PGA-touren og blir den mest profilerte golferen i LIV Tour, som er sponset av Saudi-Arabia, melder NTB.

    – Nå er det offisielt. Dette er meg, som etter alle ryktene sier at jeg offisielt slutter meg til LIV Golf, sier spanske Rahm til Fox News.

    Ifølge The Telegraph har spanjolen signert en avtale på mer en tre år, til en verdi på svimlende 6 milliarder kroner.

    Den tidligere US Open- og PGA-tour-vinneren har tatt en helomvending, etter at han i fjor gikk hardt ut mot spillere som hadde meldt overgang til LIV:

    – Det er ikke noe jeg tror er best for meg og mitt ettermæle. Alle kan gjøre som de vil, men for en som meg, som har hele fremtiden foran seg, høres det ikke smart ut.

    Pengesterke LIV Golf ble startet i fjor og har høstet sterk kritikk fordi Saudi-Arabia anklages for å bruke touren som et verktøy for sportsvasking.

    LIV-touren hentet en rekke store stjerner fra PGA før forrige sesong. Noe som først førte til at spillerne ble bannlyst fra PGA- og europatouren, men i sommer kom kontrabeskjeden om at alle tre tourene skulle slå seg sammen.

    I etterkant måtte lederne av golftourene forklare seg foran det amerikanske senatet, og det er fortsatt ingen avtale på plass mellom tourene før fristen 31. desember.

     Jon Rahm
    Foto: AP
  • Domstol avsatte Brasils fotballpresident

    En domstol i Rio de Janeiro har avsatt presidenten i Brasils fotballforbund på grunn av uregelmessigheter i valget i fjor.

    Ednaldo Rodrigues, som først ble midlertidig ansatt som fotballpresident i 2021, vant presidentvalget i fjor. Domstolen gir fotballforbundet beskjed om å avholde nytt valg innen 30 dager.

    Fram til da er det lederen for landets idrettsdomstol, José Perdiz, som skal styre forbundet. Domstolen opphever hele fotballtinget fra i fjor, og dermed også avgjørelsen det tok om å ansette Rodrigues.

    Rodrigues har mulighet til å anke avgjørelsen. Fotballforbundet opplyser at de vurderer hvilke skritt de skal ta.

    Saken kan potensielt føre til at Fifa innfører sanksjoner mot Brasil. I verste fall kan Fifa kaste ut fotballforbund i land der myndighetene griper inn slik, mens også arbeidet med å få VM for kvinner i 2027 kan bli påvirket.

    (©NTB)

    Ednaldo Rodrigues
    Foto: AFP
  • Forsvarstabbe sørget for ny Tottenham-nedtur

    Tottenham fortsetter å tape poeng i Premier League. Torsdag gikk laget sin femte kamp på rad uten seier i 1-2-tapet for West Ham på eget gress.

    Tottenham leverte en strålende sesongstart med ti kamper uten tap, men deretter har det gått tyngre for Ange Postecoglous menn. De står med fire tap på sine fem siste kamper, og de har tapt tre strake hjemmekamper. Noe av grunnen til det har vært skader og suspensjoner på sentrale spillere.

    De hvitkledde ligger på femteplass etter 15 kamper. Opp til serieleder og rival Arsenal skiller det ni poeng.

    Cristian Romero var torsdag tilbake fra en tre kamper lang suspensjon, og argentineren svarte med å sende hjemmelaget i ledelsen etter elleve minutter med en godt plassert heading.

    Etter hvilen kom gjestene ut med energi og seks minutter senere var lagene like langt. Jarrod Bowen plukket opp en retur og banket ballen i nettet.

    Tottenham presset for seier og kom til en stor sjanse 20 minutter før slutt. Men headingen til Richarlison strøk stolpen, og det skulle vise seg å koste fem minutter senere.

    Destiny Udogie sendte et horribelt tilbakespill til keeper Vicario, som kom ut og slo ballen unna foran en jaktende Bowen. Den gikk imidlertid bare til James Ward-Prowse, som skjøt i stolpen før han satte sin egen retur i mål.

    Med seieren har West Ham unngått nederlag i fire strake kamper, der to har endt med tre poeng.

    Tottenham skal møte Newcastle i neste runde, mens West Ham gjester Fulham.

    (NTB)

    4d20LNfRL54
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal