Normal

Klopps hodebry: Nå blir veien mot toppen enda lengre

KOMMENTAR: Liverpools kollaps mot Sevilla representerte en tapt mulighet for Jürgen Klopp til å akselerere lagets utvikling. Dette var langt mer enn en finale.

Klopp

NYTT NEDERLAG: Jürgen Klopp har tapt sine fem siste finaler som Liverpool- og Dortmund-sjef.

Foto: ENNIO LEANZA / Ap

Coke

HELTEN: Coke sikret seieren med sine to kjappe scoringer i 2.-omgang.

Foto: Jean-christophe Bott / Ap

Det er sviende nok å gå glipp av et trofé. Finalen i Europacupen virket som plankekjøring for Liverpool frem til pause, før et forvandlet Sevilla snudde 0–1 til 3–1.

Akkurat hva som gikk skeis – fysisk, taktisk og mentalt – vil Jürgen Klopp kanskje trenge tid til å analysere.

Men konsekvensene er han nok smertelig klar over allerede.

Dette var nemlig ikke bare en finale, en cup og et trofé. Det var en gyllen snarvei på Liverpools ferd tilbake til toppen av europeisk fotball.

Nøkkelordet er mesterligaen. Seier hadde sendt de røde inn i kontinentets gjeveste turnering, som betyr mer prestisje, mer penger og større tiltrekningskraft på overgangsmarkedet.

Åttendeplassen i Premier League hadde i praksis blitt til fjerdeplass.

I stedet blir det ikke europeisk fotball på Anfield i det hele tatt.

Laster innhold, vennligst vent..

Kuppet Klopp

Det er kanskje lett å overdramatisere hva mesterligaen betyr for Klopps evne til å ta laget fremover. Spillernes forståelse av tyskerens system har tross alt vokst gradvis, og i enkelte kamper har man sett hvor enormt potensialet er når presset og finspillet virkelig sitter.

Spesielt seierne mot Borussia Dortmund og Villarreal viste hvilket kupp det var å lokke treneren til Anfield.

Det hjelper også at Klopps personlighet for lengst har vunnet over stallen, fansen og pressen. Man kommer fryktelig langt med karisma som manager i England.

Sånn sett er grunnmuren på plass. Det virker sannsynlig at Liverpool vil forbedres uansett.

Prestisje foran penger

Men deltakelse i mesterligaen hadde akselerert prosessen. Uten spill i Europa spørs det nå hvem de klarer å hente.

Can

KNUST: Her får Emre Can trøst av Sevillas Daniel Carrico (t.h.) og lagkamerat Lucas.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Det økonomiske er ikke det viktigste. Den nye TV-avtalen vil gi Liverpool nok av penger, i likhet med de fleste andre Premier League-klubber. I går fikk West Ham for eksempel avslått et bud på 375 millioner kroner for Lyon-spissen Alexandre Lacazette.

Når alle har resursene, er det fort prestisjen som avgjør for spillerne. De store klubbene. Ambisjonene. Mesterligaen.

Liverpool har slitt med dette før. En rekke spillere smatt gjennom garnet da Brendan Rodgers styrte skuta, og selv da de hadde tatt andreplassen i 2014, ble de vraket av Alexis Sánchez til fordel for Arsenal.

Nå har de lite utenom en berømt klubb og et lovende prosjekt. Selv med Klopp som trekkplaster kan sommeren bli vanskelig.

Ventetiden

Alt dette hadde vært mindre dramatisk om Liverpool var sikre på å nå topp fire neste år. Det bør de ikke være.

For kan du se for deg Pep Guardiola snuble inn i Europaligaen med Manchester City? Vil Antonio Conte akseptere femteplass i Chelsea etter tre strake ligatitler med Juventus? Havner Arsène Wenger lavere enn fjerdeplass for første gang siden han ankom London i 1996?

Neppe.

I tillegg har Tottenham det mest lovende laget i divisjonen. Manchester United kan true om de sparker Louis van Gaal. Og glem ikke at Southampton og West Ham havnet over Liverpool i år.

Dette er gjengen Klopp skal slåss mot. Fordelen er at Liverpool vil ha færre kamper, men forutsetningene for å forsterke laget kunne vært langt bedre, og det er ingen overdrivelse å si at Klopp vil ønske betydelige endringer i stallen før august.

De var 45 minutter unna å nå mesterligaen via bakdøren. Nå er ventetiden ett år – i beste fall.

Siste nytt

 • Vålerenga fortsatt uten poengtap

  Storhamar topper tabellen etter å ha vendt til 3-2-seier i mjøsderbyet mot Lillehammer, mens Vålerenga er eneste lag uten poengtap i eliteserien. Oslolaget slo nemlig kort Sparta 3-0 i Furuset Forum.

  Lindström
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Helleland vil røyste mot Russland

  Wadas visepresident Linda Hofstad Helleland skriv i ei fråsegn at ho kjem til å røyste mot at Russland blir tekne inn igjen som Wada-medlem, slik kontrollkomiteen CRC tilrår, melder insidetgegames.biz.

  Wada skal avgjere saka på sitt styremøte torsdag.

  Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland
  Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK
 • Viking sleit seg til siger

  Viking er framleis på kurs mot opprykk, men det var berre så vidt det heldt mot Notodden. Tommy Høiland gav Viking leiinga midt i første omgang, men Gaston Salasiwa utlikna.

  Axel Andersson gav Viking sigeren i kampens nest siste speleminutt. Viking er dermed på tredjeplass, berre målskilnaden bak Mjøndalen og tre poeng bak Aalesund.

Sendeplan

Kl. Program Kanal