Hopp til innhold

Klopp langet ut mot superliga-planene – nå er Liverpool med

Planene om en ny europeisk liga møter sterk kritikk fra både fotballprofiler og supportere. En av dem som var først ute, var Liverpools manager Jürgen Klopp.

k7zowModSXo

HVA NÅ? Jürgen Klopp og Liverpool møter Leeds mandag kveld, og manageren har foreløpig ikke kommentert superliga-nyhetene. Men for to år siden var tyskeren krystallklar.

Foto: CLIVE BRUNSKILL / AFP

– For meg er mesterligaen den virkelige superligaen, hvor du ikke alltid ender opp med å spille mot de samme lagene, sa Klopp i et intervju med tyske Kicker, gjengitt av Liverpool Echo, i 2019.

To år frem i tid er Liverpool én av de tolv klubbene som natt til mandag bekreftet at de vil være en del av den nye superligaen.

En liga som har til hensikt å samle de beste klubbene i Europa i en eksklusiv turnering med 15 permanente lag.

– Selvfølgelig er det økonomiske viktig, men hvorfor skal vi lage et system der Liverpool møter Real Madrid ti år på rad? sa Klopp den gang og fortsatte:

– Hvem vil se det hvert år?

Blant de tolv klubbene som nå er klare for superligaen er nettopp Real Madrid.

Grobbelaar til NRK: – Jeg skammer meg

Bruce Grobbelaar har totalt over 600 kamper for Liverpool.

mgc0nhlT00A

FRUSTRERT: Bruce Grobbelaar.

Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Den tidligere keeperbautaen sier til NRK at han føler seg sviktet av klubben hvis dette blir en realitet.

– Jeg skammer meg over at Liverpool er en av klubbene som ønsker dette, sier Grobbelaar.

– Liverpool kan kaste bort sin lange, stolte historie hvis de blir med på dette, fortsetter han.

Grobbelaar tror ikke fansen ønsker å dra på kamp hvis superligaen kommer inn i kalenderen.

– Eiere kommer og går, men eiere kan også ødelegge fotballklubber. Dette kan være med å ødelegge Liverpool, sier Grobbelaar.

63-åringen er langt fra alene om disse bekymringene.

7XUdxkbMJPU

TIL SUPERLIGAEN: Manchester United og Ole Gunnar Solskjær.

Foto: MARTIN RICKETT / Reuters

Chelseas supportersammenslutning omtaler saken som «det ultimate sviket», mens rivalsupporterne i Arsenal omtaler det som «Arsenals død som en sportsinstitusjon».

Tage Herstad er blant Norges mest dedikerte Liverpool-supportere. Han ser for seg store protester fra supporterne, som for eksempel boikott av kamper.

– Det kan det fort bli. Det er mange som sier at hvis dette skjer, vil de slutte å gå på kampene, sier Herstad til NRK.

Tidligere Liverpool-forsvarer Jamie Carragher legger heller ingenting mellom.

– For en flause vi har blitt. Tenk på alle menneskene som har kommet foran oss i denne klubben som også vil være like flaue, skrev Carragher på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Tidligere Manchester United-spiller Gary Neville har fått mye oppmerskomhet i sosiale medier for sin tirade mot superligaen.

– Det er blitt fordømt, og det med rette. Jeg har vært Manchester United-fan i 40 år, og dette er virkelig kvalmende. Det som gjør meg mest kvalm er Liverpool og Manchester United. De sier «You’ll never walk alone» og er dannet av arbeidere, og så skal de bryte ut i en egen konkurranse der du ikke kan rykke ned?

hXflDBR6ddM

ILLSINT: Tidligere Manchester United-spiller og nå Sky Sports-ekspert Gary Neville.

Foto: JOSE JORDAN / AFP

Neville mener beslutningen er en «kriminell handling» mot fansen. Han får støtte av Danny Murphy, som blant annet har 170 Premier League-kamper for Liverpool.

Han reagerer først og fremst på at planene rokker ved hele fundamentet, nemlig de hjemlige seriene.

– Det er det som sjokkerer meg. Ikke ideen i seg selv, fordi den er blitt diskutert i mange år, men at det faktisk er mennesker i de store klubbene som ikke er smarte nok til å forstå hvor ødeleggende dette kan være, sier Murphy til BBC.

Murphy

KRITISK: Danny Murphy har en lang karriere bak seg i blant annet Liverpool, Fulham og Tottenham. I dag er han ekspert for BBC.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

– Forskjellene øker mer

Fotballpresident Terje Svendsen tar også sterk avstand fra planene. Han mener dette handler om penger.

– Det er med stor skuffelse vi konstaterer at de tolv klubbene nå har tatt initiativ til at de beste og rikeste klubbene lager et lukket system, som da gjør at forskjellene i fotball øker enda mer, og at det blir en eliteavdeling, sa Svendsen på NRKs Nyhetsmorgen.

Hvorfor er det så ille?

– Mesterligaen er den gjeveste klubbturnering i verden. Og den gir mulighet for at mestere fra ulike land kan få lov til å være med å delta. Det ene er det sportslige, men det betyr også veldig mye økonomisk både for forbund, men og for klubber som får lov til å delta, sa Svendsen.

Liverpool-manager Klopp har for ordens skyld ikke kommentert de ferske superliga-nyhetene, men dette blir garantert tema når Liverpool møter Leeds mandag kveld.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal