Klitsjkos siste klengedans

KOMMENTAR: Dette er en historie om hvordan man kan overbevise seg selv så mye at man greier å senke en gammel mester - og bli verdensmester i tungvektsboksing.

BOX/ Wladimir Klitschko v Tyson Fury WBA, IBF & WBO Heavyweight Title's

EN SLAGEN MESTER: Vladimir Klitsjko (t.h) hadde lite å varte opp med mot Tyson Fury.

Foto: Lee Smith / Reuters

For det var britiske Tyson Fury som takket Jesus og sang seierssanger etter nattens store tungvektskamp i boksing. Han slo ukraineren og stjernen Vladimir Klitsjko og ble verdensmester.

BOX/ Wladimir Klitschko v Tyson Fury WBA, IBF & WBO Heavyweight Title's

FIKK BANK: Slik ser Klitsjko ut etter møtet med Fury.

Foto: Lee Smith / Reuters

Tyson Fury kom inn i kampen som underdog hos alle. Untatt hos ham selv.

De siste ukene, kanskje månedene, har han ikke gjort annet enn å snakke om hvor fantastisk han er - og hvor gammel og sliten Klitsjko er. Knapt noen utenom familien har trodd på det.

Men det viktigste er det at han har trodd det selv. Tro kan flytte fjell.

Danset som Ali

I ringen i natt snakket han som om han var Muhammad Ali. Han danset som han var Ali. Og han fikk lov - av en paralysert og passiv regjerende mester, som Klitsjko fremsto som. Ukraineren hadde åpenbart også begynt å tro på det motstanderen hadde sagt.

Selv om han har regjert i en mannsalder og har utrolige meritter å se tilbake på, har Klitsjko aldri vært den store publikumsfavoritten.

Taktisk klok, forsiktig og enorm fysikk har vært oppskriften. Resultatene taler for seg. Han er blant de største - og stilen gjør at han går uskadet ut av en lang karriere.

Nå er det slutt.

Om han skal få returkamp, må han hoste opp noe mer mot en som har fått enda mer av det som ga han seieren.

BOX/ Wladimir Klitschko v Tyson Fury WBA, IBF & WBO Heavyweight Title's

FEIRET: Tyson Fury er den nye verdensmesteren i tungvektsboksing.

Foto: Lee Smith / Reuters

Som mot slutten av et skoleball

Kampen mellom Klitsjko og Fury vil aldri gå inn i historiebøkene som et fyrverkeri av en boksekamp. På mange måter var den drepende kjedelig.

En Klitsjko som gjorde det han alltid har gjort. Klenget, holdt, klenget litt mer - og gjorde sporadiske utfall.

Det var som mot slutten av et skoleball.

I 64 av 67 kamper har det vært holdt for Klitsjko. Denne gangen gjorde det ikke det. Det ble ingen gevinst.

Allerede under avspillingen av «God save the queen» gikk smella til Fury. Derfra og ut holdt han det gående. Fury vant en enstemmig seier 115-112, 115-112 og 116-111.

206 cm høye og 112 kg tunge Fury så forbausende lett og ledig ut på foten. Han brukte ringen, gjorde narr av mesteren ved å holde armene på ryggen.

Alt en del av en plan som ikke bare tok knekken på Klitsjko, men også bygget egen selvtillit ytterligere under kampen.

Det var et taktisk spill - og det lyktes. Selv i løvens hule i Tyskland.

Ingen flere klengedanser

Runde for runde var det ikke mange treffene fra noen av dem, men Fury så ut som han ville mye mer enn Klitsjko. Klitsjko så etterhvert nesten apatisk ut - og rådløs.

Det var kanskje et tegn på at også hjørnet hans så at det var noe galt da trener Banks i tredje runde ville at Klitsjko skulle slå mot kroppen. Det ville i tilfelle være for første gang på årevis.

Mesteren hadde ingen plan b, ingen taktskifter, ingen slagserier å varte opp med.

Uten mange treffere i en kamp er det enda viktigere å se ut som en vinner i ringen. Klitsjko så ikke ut som dét, stabbende stivt etter Fury og med kutt og blod i ansiktet.

Etter 22 strake tittelforsvar var det stopp.

Den nye verdensmesteren er fra England og heter Tyson Fury. Og selv om han neppe kommer til å regjere like lenge som Klitsjko, avsluttet han kvelden med stil.

Klitsjko ble sendt ut i mørket med en ballade. Det blir ikke flere klengedanser på han.

Siste nytt

 • Begge lag fortsatt uten seier

  Det aller meste skjedde før pause i 1-1-kampen mellom Newcastle og Leeds i Premier League fredag kveld.

  13 minutter var spilt da Raphinha ga Leeds ledelsen på Newcastles hjemmebane St. James' Park.

  To minutter før pause kom utligningen i det som var en morsom, sjanserik og underholdende 1. omgang. Banens beste i de første 45 minuttene, Allan Saint-Maximin, sto bak scoringen.

  Newcastle tok dermed sitt andre poeng på to kamper og ligger under streken. Leeds har heller ikke vunnet noen kamper ennå og står med tre poeng etter tre uavgjorte på fem kamper.

  Premier League - Newcastle United v Leeds United
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • ESPN: Pelé tilbake på sykehuset

  Fotballegenden Pelé er tilbake på intensivavdelingen på sykehuset bare tre dager etter at han ble skrevet ut. Det melder ESPN Brasil fredag. Han skal være innlagt på São Paulo’s Albert Einstein Hospital.

  80-åringen fikk nylig fjernet en svulst på tykktarmen, men helsetilstanden skal tilsynelatende ha forverret seg etter at han ble utskrevet.

  Opplysningene er ikke bekreftet av sykehuset.

  Mange regner Pelé for å være tidenes beste fotballspiller. Han vant VM tre ganger med Brasil i 1958, 1962 og 1970.

  Pele, Edson Arantes do Nascimento, Pelé
  Foto: Matt Rourke / AP
 • Ruud vant første kampen i Davis Cup

  Casper Ruud sørget for at Norge fikk en best mulig start på Davis Cup-kampen mot Usbekistan da han slo Khumogun Sultanov 2-0 i sett (6-3, 6-3).

  Lagene spiller på nivå 1.

  Casper Ruud er ranket som nummer ti i verden og var naturlig nok stor favoritt mot Sultanov som er ranket som nummer 418 i verden.

  Ruud tok det første settet nokså enkelt etter 29 minutters spill. I det andre settet trengte Ruud litt ekstra tid på å avgjøre. Usbekeren brøt Ruuds serve på stillingen 5-2 til nordmannen. Ruud brøt direkte tilbake og tok settet 6-3. Dermed var seieren sikret til 1-0-ledelse for Norge.

  Viktor Durasovic fulgte opp med 6-4,6-4 over Dennis Istomin og sørget for at Norge har en 2-0-ledelse på nivå 1 foran lørdagens kamper.

  Casper Ruud
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal