– Jævla idioter, de ødelegger rennet. Sånne skal vi ikke ha noe av. De skal vekk. Dette bør få konsekvenser, tordner Henrik Kristoffersen overfor NRK.
Like etter at Marco Schwarz hadde kjørt i mål i andre omgang, oppsto det kaos i målområdet i Gurgl i Østerrike.
En rekke demonstranter hadde stilt seg opp i målområdet, holdt opp banner og sprayet i snøen. «Hört auf den klimarat» – hør på klimarådet – sto det på bannerne.
– Hadde slått til ham igjen
TV-kameraene plukket opp en rasende Henrik Kristoffersen, som så ut som han prøvde å komme seg inn til demonstrantene og fektet med nevene.
– Jeg sa jeg har null respekt. Jeg hadde slått til han ene igjen hvis jeg hadde muligheten, sier Kristoffersen.
– Sa de noe til deg?
– De sa dem har null respekt for meg.
Klimademonstrasjonen kom like før norske Alexander Steen Olsen skulle i aksjon.
– Det ødelegger rennet for «Sander». Det er helt idiotisk. Sebben (Sebastian Foss Solevåg) var inne i målområdet og reiv vekk han ene. Noen måtte vel holde igjen meg når dem kom ut av målområdet der.
For også Solevåg valgte å ta saken i egne hender. Han gikk inn i målområdet og dro med seg både bannere og en liggende demonstrant.
– Jeg så at politiet var for langt unna. Jeg så at de prøvde å komme seg inn. Det var rett og slett for å få fortgang der. De (demonstrantene) gjør det på feil sted til feil tid, sier Solevåg til VG.
– Det er så respektløst. Si hva du vil, still til valg og prøv å endre ting derfra. Men ikke ødelegg for folk. Det er helt på trynet, det er helt forkastelig med sånne mennesker, sier Kristoffersen i en lengre tirade.
TV-kameraene plukket også opp at Kristoffersen kastet snøball mot demonstrantene. Det samme gjorde kroaten Filip Zubcic.
– Han traff den ene demonstranten i hodet. Den var han fornøyd med, smiler Kristoffersen.
Vippet av pinnen av demonstrasjonen
Etter hvert tok politiet over og bar demonstrantene bort fra stedet. Da fikk også Steen Olsen satt utfor, etter rundt ti minutter på toppen av bakken.
– Jeg fikk ikke med meg hva som skjedde. Det er unormalt med så lang stopp i slalåm, men det er en del av idretten det – å klare å skru av og på fort. Jeg mislykkes kanskje litt med det i dag.
– Mistet du litt momentum av det?
– Jeg skulle egentlig starte, men blir stående og vente. Du vet ikke hvor lenge. Først er det 10–20 sekunder, så blir det flere minutter. Hvis ikke ting hadde vært unormalt, skulle jeg startet etter ti sekunder, forteller Steen Olsen til NRK.
Landslagstrener Ola Masdal reagerer på at sikkerheten ikke var bedre under rennet.
– Vi tenker jo litt på sikkerheten og her kan det komme løpere i stor fart. Da kan det fremfor alt være skummelt. Vi har sett det før når folk tar seg inn i løypa eller mål at det kan oppstå farlige situasjoner, sier han til NRK.
– Ikke forberedt
Renndirektør i Det internasjonale skiforbundet (FIS) Markus Waldner ble overrasket av at demonstrantene hadde tatt turen til avsidesliggende Gurgl.
– Vi var ikke forberedt på det. Vi hadde mye politi her, men ikke på de rette stedene. De trengte litt tid til å komme seg dit, men jeg hørte at noen vikinger allerede i aksjon, gliser han.
– De burde ikke gjøre det på denne måten, ved å avbryte rennet. Vi skal jobbe med en bedre løsning med politiet, vi må være forberedt, avslutter Waldner.
NRK har den siste tiden skrevet om klimautfordringen til vinteridrettene. Les mer om det her:
Innrømmer hjemmefordel
For første gang ble det kjørt verdenscuprenn i Gurgl i Østerrike. Traséen er helt ny for alpinistene, men noen hadde fått tyvtrent.
Uka før var nemlig de østerrikske alpinistene på befaring og fikk testet den nye bakken.
– Det var helt klart en fordel, innrømmer Manuel Feller overfor NRK.
Han kjørte inn til overlegen ledelse etter den første omgangen. Feller understreket at de ikke fikk kjøre i en perfekt preppet verdenscupløype, men at de hadde hatt nytte av å få kjenne hvordan traséen er utformet.
– Vi må også få ha en hjemmebanefordel, sant? gliser han
Feller sikret seieren med en god finaleomgang, men fikk med seg kaoset der han sto på toppen.
– Det første jeg så var at Henrik tok av i målområdet. «Hva skjer her?» tenkte jeg. Så oppdaget jeg at de dro vekk demonstrantene fra området, forteller vinneren.