NRK Meny
Normal

Klart for langdistansefest

Det er klart for mye moro på langdistansene under Bislett Games.

Bislett Stadion
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

Siden Ron Clarke fra Australia satte sin aller første verdensrekord på 10.000m i Oslo 1965, og samtidig ble historiens første løper under 28 blank, har det vært notert elleve (11) verdensrekorder på langdistanse for kvinner og menn på Bislet stadion (senior 5000/10.000).

Om den 12.rekorden kommer i år, gjenstår å se, men langdistanseentusiastene får utvilsomt mye å juble over denne helgen.

Lystad gir sju andre grunner til å se på Bislett Games

Langdistansekongen Kenenisa Bekele er selvsagt en attraksjon i seg selv. 27-åringen fra Etiopia har dominert langdistansearenaen siden 2003, og har bl.a. plukket med seg 3 OL-titler og 14 VM-gull fra bane og terreng i tillegg til verdensrekordene på 5000m og 10.000.

Kenenisa Bekele

Kenenisa Bekele løper for sin andre strake 5000-meterseier.

Foto: HEINO KALIS / REUTERS

På Bislett løper han sin andre 5000m for sesongen, og er selvsagt favoritt til å gjenta seiren fra det første Golden League-stevnet i Berlin for tre uker siden. Der måtte han slite helt til målstreken for å holde konkurrentene bak seg.

I det store feltet på fredagens Bislettstevne får han følge av sine gamle treningspartnere Sileshi Sihine (gift med Tirunesh Dibaba) og Gebre Gebremariam (årets terrengverdensmester.) Kanskje en fordel med litt lagtempo mot motstandere som den kenyanske spurtkanonen Edwin Soi.

Skulle blitt kvinneduell

Men kveldens store langdistanseduell skulle egentlig ha vært utkjempet på 5000m for kvinner!

Det kunne ha blitt sesongens store duell og det eneste møtet mellom de etiopiske langdistansestjernene Meseret Defar og Tirunesh Dibaba.

I VM i Berlin går de nemlig hver sin vei: Dibaba vil konsentrere seg om 10.000m - og avstår fra fjorårets suksessoppskrift fra Beijing - der det ble 2 gull.

Defar løper kun 5000m - ønnsker å forsvare sitt VM-gull på distansen fra Osaka i 2007.

Tirunesh Dibaba og Meseret Defar har møtt hverandre i 23 større stevner på 5000m siden junior-VM 2002 der Defar vant foran Dibaba. Meseret leder knappt statistikken med 12-11.

Bedre sjanse for verdensrekord

Jublende etiopiske tilskuere er blitt et fast innslag på Bislett.

Jublende etiopiske tilskuere er blitt et fast innslag på Bislett, her fra 2008.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Men torsdag morgen - halvannet døgn før den store duellen - kom så beskjeden om at Tirunesh Dibaba hadde trukket seg.

En liten smerte i foten veltet planen om en reise til Bislet for verdensrekordholderen på 5000m. Hun tar m.a.o. ingen unødige sjanser før VM.

Med tanke på alt snakk om verdensrekordforsøk - er det kanskje bedre med bare en av stjernene i startfeltet på fredag. Meseret Defar mestret oppgaven på Bislett for 2 år siden, og kan greie det igjen.
'
Og kanskje blir det allikevel spenning om tetplassene: Lagvenninne fra Etiopia Meselech Melkamu er i form, og slettet nylig Dibabas afrikanske rekord på 10.000m i et stevne i Nederland (29.53.80)

Det har alltid vært stor stemning og enorm jubel i "Etiopia-svingen" på Bislett. Vi tipper at det blir mye leven i år, også - tross forfallet fra Tirunesh Dibaba.

Blir det verdensrekord på Bislett i år? Si din mening!

Siste nytt

 • Gerrard kan bli Rangers-manager

  Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

  SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Magnus Carlsen slo Topalov

  Magnus Carlsen beseiret Veselin Topalov for første gang på seks år og avløste bulgareren som leder av storturneringen Shamkir Chess i Aserbajdsjan, melder NTB. Det var den norske verdensmesterens annen seier i turneringen. De fem øvrige partiene har endt med remis, og totalt er Carlsen nå ubeseiret i sine 30 siste partier.

 • Bayern uten Boateng mot Real Madrid

  Bayern München må klare seg uten midtstopperkjempen Jerome Boateng i semifinalereturen i mesterligaen mot Real Madrid, melder NTB. Boateng pådro seg en lårskade i den første kampen som ble spilt onsdag kveld.

  FBL-EUR-C1-BAYERN MUNICH-REAL MADRID
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag