Hopp til innhold

Klart for langdistansefest

Det er klart for mye moro på langdistansene under Bislett Games.

Bislett Stadion
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

Siden Ron Clarke fra Australia satte sin aller første verdensrekord på 10.000m i Oslo 1965, og samtidig ble historiens første løper under 28 blank, har det vært notert elleve (11) verdensrekorder på langdistanse for kvinner og menn på Bislet stadion (senior 5000/10.000).

Om den 12.rekorden kommer i år, gjenstår å se, men langdistanseentusiastene får utvilsomt mye å juble over denne helgen.

Lystad gir sju andre grunner til å se på Bislett Games

Langdistansekongen Kenenisa Bekele er selvsagt en attraksjon i seg selv. 27-åringen fra Etiopia har dominert langdistansearenaen siden 2003, og har bl.a. plukket med seg 3 OL-titler og 14 VM-gull fra bane og terreng i tillegg til verdensrekordene på 5000m og 10.000.

Kenenisa Bekele

Kenenisa Bekele løper for sin andre strake 5000-meterseier.

Foto: HEINO KALIS / REUTERS

På Bislett løper han sin andre 5000m for sesongen, og er selvsagt favoritt til å gjenta seiren fra det første Golden League-stevnet i Berlin for tre uker siden. Der måtte han slite helt til målstreken for å holde konkurrentene bak seg.

I det store feltet på fredagens Bislettstevne får han følge av sine gamle treningspartnere Sileshi Sihine (gift med Tirunesh Dibaba) og Gebre Gebremariam (årets terrengverdensmester.) Kanskje en fordel med litt lagtempo mot motstandere som den kenyanske spurtkanonen Edwin Soi.

Skulle blitt kvinneduell

Men kveldens store langdistanseduell skulle egentlig ha vært utkjempet på 5000m for kvinner!

Det kunne ha blitt sesongens store duell og det eneste møtet mellom de etiopiske langdistansestjernene Meseret Defar og Tirunesh Dibaba.

I VM i Berlin går de nemlig hver sin vei: Dibaba vil konsentrere seg om 10.000m - og avstår fra fjorårets suksessoppskrift fra Beijing - der det ble 2 gull.

Defar løper kun 5000m - ønnsker å forsvare sitt VM-gull på distansen fra Osaka i 2007.

Tirunesh Dibaba og Meseret Defar har møtt hverandre i 23 større stevner på 5000m siden junior-VM 2002 der Defar vant foran Dibaba. Meseret leder knappt statistikken med 12-11.

Bedre sjanse for verdensrekord

Jublende etiopiske tilskuere er blitt et fast innslag på Bislett.

Jublende etiopiske tilskuere er blitt et fast innslag på Bislett, her fra 2008.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Men torsdag morgen - halvannet døgn før den store duellen - kom så beskjeden om at Tirunesh Dibaba hadde trukket seg.

En liten smerte i foten veltet planen om en reise til Bislet for verdensrekordholderen på 5000m. Hun tar m.a.o. ingen unødige sjanser før VM.

Med tanke på alt snakk om verdensrekordforsøk - er det kanskje bedre med bare en av stjernene i startfeltet på fredag. Meseret Defar mestret oppgaven på Bislett for 2 år siden, og kan greie det igjen.
'
Og kanskje blir det allikevel spenning om tetplassene: Lagvenninne fra Etiopia Meselech Melkamu er i form, og slettet nylig Dibabas afrikanske rekord på 10.000m i et stevne i Nederland (29.53.80)

Det har alltid vært stor stemning og enorm jubel i "Etiopia-svingen" på Bislett. Vi tipper at det blir mye leven i år, også - tross forfallet fra Tirunesh Dibaba.

Blir det verdensrekord på Bislett i år? Si din mening!

Siste nytt

  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal