NRK Meny
Normal

Klart for «tidenes maraton» i London: – Aldri sett et så heftig felt

Årets London Maraton samler litt av et stjernefelt, som toppes av maratondebuten til friidrettsstjernen Mo Farah. Det får ekspertene til å kalle løpet tidenes beste maraton - og de håper på verdensrekord.

London Olympics Athletics Men

Både verdensrekordholder Wilson Kipsang Kiprotich, OL-vinner Stephen Kiprotich og den doble VM-mesteren Abel Kirui stiller til start i London Maraton på søndag. Her løper de mot hverandre under OL.

– Jeg har aldri sett så mange store navn i et løp, menn og kvinner. Det blir den beste maratonen noensinne, sier løpelegenden Haile Gebrselassie til The Independent.

Listen over løpere som stiller til start i London Maraton snakker for seg selv. Her er noen av de aller største som skal delta:

Britain London Marathon

Løpelegenden Haile Gebrselassie deltar i London, men skal først og fremst legge til rette for en god fart til storkanonene.

Foto: Matt Dunham / Ap

Wilson Kipsang, som har verdensrekord i maraton, OL-vinner Stephen Kiprotich, fjorårsvinner Tsegaye Kbede og Emmanuel Mutai, som har rekorden i løypa, tidligere World Marathon Majors-vinner Geoffrey Mutai og dobbelt VM-mester Abel Kirui.

I tillegg skal også baneløpsstjernen Mo Farah debutere i helmaraton. Han vant både 5000- og 10.000-meteren i OL.

– Kan bli verdenrekord

Og ikke minst skal Gebrselassie løpe selv. 41-åringen regnes fortsatt som tidenes langdistanseløper, selv om han ikke lenger har ambisjoner om å vinne.

– Det kommer til å bli veldig interessant på søndag. Jeg for min del er bare glad for å være en del av løpet, bare å få starte, sier Gebrselassie.

Under søndagens løp skal han prøve å pushe de andre til å holde tider som kan nærme seg Kipsangs verdensrekord fra Berlin Maraton i fjor.

NRKs maratonkommentator Jann Post er enig i at årets utgave av London Marathon ser ut til å bli tidenes beste.

– Jeg tror aldri i verden jeg har sett et så heftig maratonfelt. Det er både kvaliteten og mengden gode løpere. Det er også en interessant sammensetning, for man har både de beste baneløperne og de beste maratonløperne samlet, sier Post.

Han ser ikke bort fra at man kan få en ny verdensrekord i London.

– London har jo en veldig rask løype. Verdensrekorden for damer er satt der, men vi har ennå ikke sett de raskeste tidene for menn der. Det blir spennende å se om vi får et taktisk løp eller om det går så fort fra start at vi også får se en topptid, sier Post.

Alle vil se Farah

Britain London Marathon Farah Athletics - Virgin London Marathon 2014 - Photocall - Tower Bridge

Britenes friidrettsyndling Mo Farah skal prøve seg på helmaraton. Mange er spente på hva den sterke baneløperen kan få til.

Foto: Andrew Matthews / Ap

I fjor prøvde man litt for hardt å sette verdensrekord i maratonløpet. Da kjørte harene så hardt at de slet feltet helt ut. I stedet for rekorder ble det sprekk på de aller fleste.

Post tviler på det samme skjer en gang til.

– Men jeg tror nok harene med Gebrselassie i spissen vil legge opp løpet slik at de holder verdensrekordfart rundt halvveis. Så får vi se om de beste løperne takler det og fortsetter i samme fart etter at harene slipper, sier han.

Foruten forhåpningene om ny verdensrekord er det også knyttet stor spenning til hva Mo Farah kan få til i maratondebuten.

– Hele løpeverdenen spør seg hvor lenge han kan holde ut løpefarten og om han har det som trengs også i en maraton, sier Post.

Farah har imidlertid hatt en litt røff oppladning. Da han prøvde seg på halvmaraton i New York for en måned siden, endte det i en liten kollaps.

Farah skal ha fått åtte millioner for å stille til start i London. Han har uttalt at han trolig ikke skal prøve å henge med den aller raskeste gruppen.

Kenyansk dominans

Post befinner seg tilfeldigvis for tiden i Kenya, hjemlandet til flere av storfavorittene i maratonen.

Sportskommentatoren er i byen Ita for å jakte på løpshemmelighetene til kenyanerne, som har herjet sporten i en årrekke. Han skriver daglige blogginnlegg på NRK.no om opplevelsene sine der. De kan du lese her.

Emmanuel Kipchirchir Mutai, Wilson Kipsang, Geoffrey Mutai og Abel Kirui er alle kenyanere. Post forteller at hele byen gleder seg til maratonen, som blir helgens store happening.

Sannsynligheten er stor for kenyansk suksess også i London.

– Det er veldig åpent, men Kipsang må finne seg i å være favoritt. Han satte verdensrekord sist han løp maraton. Emmanuel Mutai er også en klar vinnerkandidat. Så får man se hvordan en mesterskapsløper som Stephen Kiprotich kan klare seg. Jeg tror han har en god sjanse dersom det blir et taktisk løp, sier Post.

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal