NRK Meny

Klart for "Europa-OL" i 2015

Den europeiske olympiske komite (EOK) vedtok lørdag at de første europeiske lekene skal holdes i Baku 2015.

European Games

Her skal det kjempes om medaljer og ære i Europa-lekene i 2015 – leker som er tenkt å være starten på Europas egne multi-idrettsleker hvert fjerde år i fremtiden

Foto: Andrew Medichini / Ap
Arve Lote byline
Journalist

Artikkelen er flere år gammel.

Under kongressen i Roma stemte 38 delegater for lekene, mens åtte var imot. Tre avsto fra å stemme.

Lekene skal holdes hvert fjerde år og skal bestå av 15 olympiske og to ikke-olympiskesommeridreter. Det er ikke klart hvilke grener som skal være med.

13 europeiske idrettsforbund har så langt sagt seg interessert: Bueskyting, badminton, boksing, padling, fekting, håndball, judo, rugby, skyting, taekwondo, bordtennis, triathlon og volleyball. Man regner med at rundt 7000 aktive vil delta.

Motstand fra friidretten

Ideen om egne europeiske leker har møtt stor motstand fra flere hold. Spesielt Det europeiske friidrettsforbundet er kritisk og har vedtatt at forbundets medlemsnasjoner ikke skal delta.

Friidretten har sine VM i de årene de europeiske lekene etter planen skal holdes. VM i 2015 skal gå i Beijing.

Det er også ventet at EOK vil få problemer med å få med andre idretter som allerede har en tettpakket kalender.

Men EOK er likevel i forhandlinger med friidrett, svømming, turn og bryting. De håper at den endelige lista skal være klar i løpet av mars 2013.

Dans, karate og futsal er aktuelle ikke-olympiske idretter.

Baku eneste kandidat

Baku var den eneste kandidaten til å være vertsby. Lekene blir sannsynligvis holdt i hovedstaden i Aserbajdsjan i mai 2015.

– De første lekene kommer i stor grad til å bli en prøvestein for det vi håper skal bli store europeiske leker i 2019, sier EOK-president Patrick Hickey. – Der kan de i flere idretter fungere som kvalifisering til OL året etterpå.

Ideen bygger på at andre verdensdeler allerede har sine multi-idrettsleker, som de asiatiske lekene og de panamerikanske lekene, som holdes hvert fjerde år.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Strømsgodset - Molde
Eliteserien: Strømsgodset - Molde