Klarer ikke å kopiere Klæbo: – Alle har prøvd i hemmelighet

RUKA (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (22) registrerer at «klyvet» brer om seg. To av de argeste konkurrentene har allerede gitt opp å kopiere ham.

Lucas Chanavat

SKEPTISK: Franske Lucas Chanavat tror det blir vanskelig å slå Johannes Høsflot Klæbo i klassisk sprint også denne vinteren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Du så på morgenøkta at mange prøver å løpe bakkene annerledes i år enn i fjor, men det er kult å se. Det gjør at jeg må være enda bedre hvis jeg skal slå dem. De kan kopiere det, men jeg skal prøve å være et steg foran hele tiden, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Gjør de det bra?

– Det er veldig mye bra. Du ser det er folk som har øvd på det, men det er noen som har litt å gå på også.

Får det ikke til

Den unge trønderen har revolusjonert langrennssprint i klassisk stil med sin særegne måte å løpe bakkene på, en diagonalteknikk som har fått navnet «Klæbo-klyvet».

Johannes Sjøflot Klæbo løper opp motbakkene.

Johannes Sjøflot Klæbo løper opp motbakkene.

På trening før lørdagens verdenscupåpning i Ruka, har han lagt merke til at mange av konkurrentene nå øver på teknikken hans.

– Jeg tror alle har prøvd det i hemmelighet, og hans teknikk har inspirert mange utøvere. Til og med i Frankrike har jeg sett mange unge skiløpere løpe som ham, sier Lucas Chanavat.

Tredjemann i sprintverdenscupen i fjor får det imidlertid ikke til.

– Det ser ikke likt ut, det fungerer ikke for meg. Jeg har ikke samme kroppstype som Johannes, så det virker ikke så bra som for ham. Men kanskje har det hjulpet meg til å forbedre teknikken likevel, sier Chanavat til NRK.

Johannes Høsflot Klæbo

MANNE Å SLÅ: Johannes Høsflot Klæbo går inn i sesongen med mye å forsvare.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Ikke lett å kopiere

Heller ikke for verdens nest beste sprinter sist vinter, italienske Federico Pellegrino, kommer til å løpe bakkene som Klæbo i vinter.

– Nei, han går på sin måte, og kan gjøre det fordi han er så vant til det fra han var liten. Jeg har min måte og jeg prøver alltid å forbedre teknikken, men med min kropp er ikke det beste å gå som ham for å gå fort, sier Pellegrino.

Han har i likhet med Klæbo merket at mange prøver.

– Men det er ikke så lett å kopiere, påpeker han.

Verken Pellegrino eller Chanavat har prioritert klassisk særlig høyt i år, ettersom VM-sprinten i Seefeld går i skøyting.

– Liker det ikke

Johannes Høsflot Klæbo forventer likevel tøff konkurranse lørdag, og er forberedt på å møte sin egen medisin. Det må han finne svar på, om han skal forsvare merittene fra i fjor.

Det er ikke lite som skal forsvares, det er tvert imot alt. Verdenscupen i sprint, verdenscupen sammenlagt.

– Hvordan er det å være i forsvarsposisjon?

– Jeg liker det ikke, men vi får være i det, stå i det og prøve å gjøre det beste ut av det.

Federico Pellegrino

FRI-SATSING: Federico Pellegrino nedprioriterer klassisk denne sesongen.

Foto: Anders Skjerdingsyad / NRK

Siste nytt

 • – To tap unna sparken

  Manchester United-ekspert og ESPN-journalist Mark Ogden sier til VG at Ole Gunnar Solskjær sitter svært utrygt som Manchester United-manager dersom det blir tap i hatoppgjøret mot Liverpool førstkommende søndag.

  – Hvis de taper mot Liverpool og deretter taper mot Norwich neste helg, så kan de ende opp på nedrykksplass. På det tidspunktet vil Ole virkelig være i en vanskelig posisjon, og presset kan tvinge klubben til å handle, sier Ogden til avisen.

  – Jeg tror han i bunn og grunn er to tap unna sparken frem til, eller hvis, han klarer å få på plass en god rekke med resultater. Man kan spørre seg om de burde sparket ham allerede, men sannheten er at de ikke burde gitt ham den permanente jobben i utgangspunktet, sier den anerkjente journalisten.

  Premier League - Newcastle United v Manchester United
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • God start for Reitan i Paris

  Kristoffer Reitan gikk åpningsrunden tre slag under par og fikk en god start på Open de France i golf i Paris. Turneringen inngår i europatouren. Han var på par halvveis etter birdie på 5. og 9. hull, men havnet over igjen med bogey på 11. hull. Så tok putteren fyr, og det ble birdie på 12., 14., 15. og 16. hull. Reitan er foreløpig inne på delt 9.-plass.

  Reitan
  Foto: Carolyn Kaster / AP
 • Bamba straffes av Brann

  Brann-måltyven Daouda Bamba fikk ikke være med laget til helgens eliteseriemøte med Sarpsborg. Han straffes for brudd på interne regler. Bamba-reaksjonen kommer i kjølvannet av det Brann-ledelsen anser som dårlige holdninger før og under hjemmekampen mot Molde søndag 6. oktober, skriver Bergensavisen.

  Bamba på Stadion etter albuen mot Wangberg
  Foto: Janne Håland / SK Brann

Sendeplan

Kl. Program Kanal