Klar tale fra Skistad om eget kvinnesprintlag – men Falla sier «nei»

FALUN (NRK) Diskusjonene har rast hele sesongen om hvorvidt Norge bør ha et eget sprintlandslag på kvinnesiden – i likhet med mennene. Kristine Stavås Skistad (19) er klar og tydelig på at det bør på plass.

Kristine Stavås Skistad og Maiken Caspersen Falla

SPRINTPROFILER: Kristine Stavås Skistad (venstre), her avbildet under VM i Seefeld, og Maiken Caspersen Falla, her fra Falun lørdag, sier sin mening om norsk sprintsatsing i fremtiden.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Jeg håper på sprintlandslag på jentesiden, sier 19-åringen til NRK.

På spørsmål om hun tror det skjer, svarer Stavås Skistad slik:

– De bør gjøre det. De kan ikke klage på at Norge ikke er like gode som svenskene hvis de ikke lager et sprintlandslag. Skal de lage det (et lag), så er tiden inne nå, sier den frittalende sprintkometen etter at hun røk ut av kvartfinalen i sprintkonkurransen i Falun lørdag.

Kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen forteller til NRK at det jobbes med neste års opplegg.

Gammelt ønske

Iversen

LOVER INGENTING: Kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ikke noe er klart ennå utover at rammer/budsjett er det samme og ingen endring på lagstruktur, som betyr elite-, rekrutt-, regions- og juniorlag, sier han.

Men diskusjonen om eget sprintlag på kvinnesiden har pågått i lang tid. For da sesongen startet, tapetserte nærmest svenskene pallen i hvert eneste skirenn. Maiken Caspersen Falla slet med helseplager. Det eneste sprintlyspunktet på kvinnesiden var nettopp Stavås Skistad.

Hun fikk sitt virkelige gjennombrudd ved å bli nummer fem under verdenscupen på Lillehammer i desember. Ellers var de norske resultatene i sprint syltynne før jul og kritikerne ba den norske ledelsen om å gjøre noe med sprintsatsingen, der ideen om eget sprintlag ble lansert.

Falla er uenig

At Falla kom tilbake i form noen uker over nyttår reddet likevel hele inntrykket av norsk sprintlangrenn på kvinnesiden.

For i VM tok hun gull, mens Mari Eide tok bronsen. Likevel virker de aller fleste å være samstemte i at det må skapes nye enere bak Falla i årene som kommer. Men verdens beste sprinter er imidlertid klar på en ting:

– Jeg vil ikke ha noe sprintlag for damene, sier hun, og mener dermed at Norge skal fortsette med ett elitelag, som består av enkelte sprintere og allroundløpere.

Falla mener hun og de andre norske sprinterne er nødt til å ha en viss utholdenhet og at den får de av å trene med for eksempel Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug, ikke gjennom å trene kun sprintere sammen.

Når det gjelder selve laget tror hun det sikkert er «noen som vil gå ut og noen som vil komme inn».

– Vi må utvikle oss

Kristine Stavås Skistad

SIER SIN MENING: Kristine Stavås Skistad, her fra intervjusonen etter rennet i Falun lørdag.

Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK

– Men jeg føler størrelsen på damenes elitelag bør være maks 12. Det er for praktiske grunner. Men ti er også et fint tall, sier Falla – og legger til at hun selv har noen klare tanker om hvordan man skal utvikle sprinterne på kvinnenes elitelag.

– Man kan ikke gjøre det samme, år etter år. Vi må utvikle oss. Flere jenter på laget går fortere og fortere på distanse. Men på sprint har det gått andre retningen, sier hun.

Stavås Skistad har riktignok ikke blitt tatt ut på noe landslag neste år, men tror hun ligger godt an. Men hun mener for eksempel at det ikke er noe poeng i at hun trener med Norges beste distansekvinner og at «hun ikke kommer til å se dem på langturer» dersom det skulle skje.

– Jeg håper det blir gode økter og ikke for mye mengde. Det blir nok mye for meg selv, men det er en fordel hvis det blir et eget sprintlag, sier Stavås Skistad.

Siste nytt

 • Agüero sa unnskyld etter pinlig bom

  Sergio Agüero har fått kritikk for straffebommen mot Chelsea. Han forsøkte å lobbe straffen, men Chelsea-keeperen sto på streken og reddet.

  Agüero la lørdag kveld ut en unnskyldning på Twitter.

  – Unnskyld til lagkamerater, støtteapparat og tilhengere for at jeg bommet. Det var en dårlig vurdering og jeg tar alt ansvar, skriver spissen.

  Laster Twitter-innhold
 • Mesterligahåpet lever for Liverpool

  Med 2-0 seier over Southampton, sikret Liverpool særs viktige poeng. Sadio Mané scoret etter en drøy halvtime for vertene. Det så lenge ut til å bli kampens eneste mål, før Thiago Alcantara la på til 2-0 på overtid.

  At både Leicester og Tottenham avga poeng denne runden er også gode nyheter for Liverpool, som nå ligger på sjetteplass med 57 poeng. De rødkledde har også én kamp mindre spilt enn Spurs. Likevel er det fremdeles seks poeng opp til Leicester på mesterligaplass.

  Liverpool har nå fire kamper igjen. Borte mot Manchester United, West Bromwich og Burnley, før de avslutter Premier League-sesongen hjemme mot Crystal Palace.

  Thiago og Sadio Mané under kampen mot Southampton 08.05.21.
  Foto: Phil Noble / AFP
 • Nok et semifinaletap for Ruud

  Italienske Matteo Berrettini ble hakket for sterk for Norges tennisstjerne og vant med sifrene 6-4, 6-4. I sin tredje strake semifinale på ATP-1000-nivå, ble det også det tredje tapet. Det betyr at det er Berrettini som møter Alexander Zverev i finalen i Madrid.

  – Det er som det er. Vi må akseptere tap, det er ikke noe å gjøre med det. Jeg synes at Berrettini servet fantastisk bra i dag, sa pappa og trener Christian Ruud til Eurosport etter kampen.

  Ruud må derfor vente videre på sin første Masters-finale. Tidligere har han kommet til kort i semifinaler mot verdensstjernene Novak Djokovic (Roma, 2020) og Andrej Rublev (Monte Carlo, 2021).

  Ruud servet noe svakere enn han har gjort tidligere i turneringen. I tillegg fikk han flere bruddballer mot seg. Før semifinalen hadde han kun fått én bruddball mot seg i hele turneringen. Men tross tap i semifinalen, har det vært en sterk turnering av Ruud.

  – Vi kan ikke være skuffet, det har vært mye bra tennis. Jeg tror Berrettini spiller opp mot sitt aller beste i dag, sier pappa Ruud til Eurosport.

  Spain Tennis. Casper Ruud.
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal