NRK Meny
Normal

Klamrer seg til én stjerne: – Krise i dette alpingale landet

SÖLDEN/OSLO (NRK): Hvis du ser bak suverene Marcel Hirscher (26), er Østerrike nærmest blottet for utfordrere i slalåm og storslalåm.

Hirscher

PÅ PALLEN: Marcel Hirscher åpnet sesongen med en 3.-plass i storslalåm i Sölden søndag.

Foto: Giovanni Auletta / Ap

Svindal

I GANG: Aksel Lund Svindal stilte til start i sesongåpningen i Sölden.

Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

– Det er vanskelig å si, åpner Hirscher når NRK spør om årsaken til hulrommet bak ham.

– Mange av våre store helter har lagt opp. Benni (Raich), Mario Matt og Manfred (Pranger). Særlig i slalåm har det blitt et stort gap. Men det jeg kan si, er at det er unge som kommer opp. De blir bedre og bedre og bedre, sier Hirscher.

Den mektige alpinnasjonen står midt i et generasjonsskifte, og det kommer særlig til syne i de tekniske disiplinene slalåm og storslalåm.

– De har i hvert fall ikke arbeidsro

Vi så det allerede i sesongåpningen i Sölden. Foran Nina Løseths 18.-plass i storslalåm var det bare én østerrisk kvinne: Eva Marie Brem (27) på 8.-plass. Det var langt unna det østerrikerne så for seg i sesongdebuten.

Men det er langt fra den eneste grunnen til skepsisen i alpelandet:

 • Østerrike hadde seks kvinner blant de fjorten beste sammenlagt i fjor. Anna Fenninger (1), Nicole Hosp (5), Kathrin Zettel (7) og Elisabeth Goergl (8) var blant topp ti.
 • Nå er Fenninger skadet ut sesongen, mens Zettel og Hosp har lagt opp. Kun Hosp blant de østerrikske kvinnene vant et slalåmrenn forrige sesong.
 • Elisabeth Görgl (34) og Brem er de eneste østerrikske kvinnene med seier i fjor (én hver) som kjører i vinter.
Arnesen

EKSPERTKOMMENTATOR: Tidligere landslagstrener Marius Arnesen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– De har i hvert fall ikke arbeidsro, fordi østerrikerne krever mer enn det. Det er kanskje generasjonene før som har vært så sterke at man ikke har prioritert etterveksten nok. Men på en annen side har de (Østerrike) det største budsjettet, så de bør ha mulighet til å jobbe bredt hele veien, sier Aksel Lund Svindal.

– Rett og slett krise

Svindal vil få tøff motstand fra blant andre Hannes Reichelt og Matthias Mayer i fartsdisiplinene, men også i herreklassen er det syltynt med teknikere – bak eneren Hirscher.

Benjamin Raich sin 3. plass i storslalåm var den eneste østerrikske pallplassen bak Hirscher i de mest tekniske disiplinene.

Nå har også Raich lagt opp.

– Det er krise rett og slett, i dette alpingale landet. Det er vel kanskje som om Norge skulle vært uten topp og bredde i langrenn. De har én topp i Hirscher, som er fantastisk, men så har de nesten ingenting mer, sier NRKs ekspertkommentator Marius Arnesen.

– Det er en stor utfordring for Østerrike og vårt skiforbund, sier Hirscher selv.

Hirscher, som har vunnet verdenscupen de fire siste sesongene, håper å kunne bidra til et løft ved å trene sammen med de unge. Slik han selv gjorde.

Dét kan være en god start.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street