Hopp til innhold

– Noe av det mest dramatiske som har skjedd i langrenn siden Northug brøt ut

TRONDHEIM (NRK): Idet Johannes Høsflot Klæbo signerte sin største sponsoravtale noensinne, mener Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli at det samtidig markerer en helt ny tid for skistjernen som langrennsløper.

Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo i sitt første møte med profflaget Uno-X Norwegian Development Team.

Foto: Emil Sollie

Nemlig at Klæbo er bedre rustet til å stå utenfor landslagssystemet. Ikke denne sesongen, men kanskje allerede neste.

– Det er noe av det mest dramatiske som har skjedd i langrenn siden Petter Northug brøt ut av landslaget. Denne avtalen gjør det lettere for Klæbo å bryte ut, hvis han vil det, sier Adresseavisens kommentator til NRK.

Birger Løfaldli

ADRESSA-KOMMENTATOR: Birger Løfaldlli.

Foto: Håvard Haugseth Jensen

– Lettere å hoppe ut nå

Han tror Skiforbundets velvilje er med på å sørge for Klæbo på kort sikt blir værende: At han får lov til å profilere det som fremstår som en omfattende avtale med sykkellaget som har energistasjonskjeden Uno-X sitt navn.

Onsdag bekrefter også Skiforbundet overfor VG at Klæbo vil signere landslagsavtalen i løpet av dagen.

Men Løfaldli ser flere utfordringer frem i tid. Han lister opp flere grunner til at Klæbos nye privatavtale allerede neste år kan føre til slutten på landslagsmodellen slik vi kjenner den i dag.

  • Det ene handler om at Klæbo går inn i noe helt nytt. Et lag som driver på tvers av idretter. Dette kan være første steg for Uno-X til å danne et langrennslag med enda flere stjerner på laget, slik man allerede ser i sykkel, tror Løfaldli.
  • Selskapet er ikke i bransjemessig konflikt med Skiforbundets sponsorer, i motsetning til hva som var tilfellet med Petter Northugs Coop-avtale. Sånn sett mer spiselig for forbundsledelsen.
  • Nå er det enklere å bryte ut av landslaget. Klæbo har fått en avtale som strekker seg til 2025 og er med andre ord langsiktig. Han har et enda bredere støtteapparat i ryggen.

– Det siste er den viktigste årsaken til at jeg mener dette er såpass dramatisk. Han kan finne ut at landslaget ikke er rett plass for ham. Det blir enklere å hoppe ut nå enn tidligere, sier Løfaldli.

Klæbo

INVOLVERER SEG I NYTT PROSJEKT: Johannes Høsflot Klæbo, her under en treningsøkt med profflaget Uno-X.

Foto: Emil Sollie

Kjempeavtale

Avtalen mellom Norges største skistjerne på herresiden og Norges første profesjonelle sykkellag, Uno-X, ble lansert tirsdag.

Det går frem av pressemeldingen at det er den største kommersielle avtalen Klæbo har inngått og varer i første omgang helt frem til etter sesongen 2025. Ifølge VG har den en verdi på 25 millioner kroner i avtaleperioden.

– Frigjør seg fra landslaget

Avtalen fremstår omfattende. Partene skal sammen fremme innovasjon, kunnskapsdeling og prestasjonskultur. Verdier man skulle tro Klæbo ville fronte med Norges Skiforbund.

Klæbo røper blant annet at han kommer til å delta på samlinger og oppsiktsvekkende nok benytte seg av sykkellagets eksperter innen ulike fagområder, «som høydetrening, mental utvikling og mye mer». Et tilbud han i utgangspunktet har gjennom landslaget og gjennom Olympiatoppen.

Løfaldli mener ordlyden minner om at Klæbo distanserer seg fra Norges Skiforbund.

– Han frigjør seg og gjør seg enda mer uavhengig av landslaget. Som sagt; Han kunne enkelt hoppet ut av landslaget med denne avtalen og det teamet han har i ryggen til vanlig, sier kommentatoren.

S-dh5-D5K4A

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her fra tirsdagens økt med langrennsdamene i Oslo.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Vil man gå verdenscup, må man være på lag

Klæbos manager og pappa, Haakon, ønsker ikke å kommentere Løfaldlis utspill og sier følgende:

– Jeg er fornøyd med avtalen og den langsiktigheten den gir Johannes med tanke på å holde på med langrenn.

Onsdag formiddag møtte Klæbo pressen i Trondheim. På direkte spørsmål om avtalen kan være et steg bort fra landslaget, svarer skiesset:

– Intensjonen min har aldri vært det. Jeg trives veldig godt på sprintlaget nå, og jeg er veldig takknemlig for at jeg har Uno-X i ryggen. Jeg ser frem mot et langt samarbeid med dem, og det er ikke noe vi har diskutert eller planlagt. Målet mitt er å være på landslaget, og der trives jeg godt, sier Klæbo.

– Så når du får økonomiske ressurser til å stå utenfor neste sommer, så vil du fortsatt være en del av landslaget?

– Ja, sånn som det er nå, trives jeg veldig godt der. Jeg har ikke hatt noen planer om å endre på det, sier Klæbo.

Langrennssjef Espen Bjervig sier at Norges Skiforbund har klare regler for hva som gjelder når du blir tatt ut på landslaget:

– Vil man gå verdenscup, så må man være med på lag. Størrelsen på avtalen vil ikke avgjøre noe på regelverket som Norges Skiforbund opererer med.

Når NRK påpeker at Løfaldli mener Klæbo gjennom ordlyden i pressemeldingen distanserer seg fra Skiforbundet, kommenterer Bjervig det slik:

– Det har jeg ikke noen spesiell kommentar til. Jeg kjenner ikke detaljene i hvordan han har tenkt å trene med dem. Men som landslagsutøver er man underlagt og benytter de helsetilbudene vi har. Så kan sikkert andre miljøer være inspirerende, tenke og reflektere annerledes. Men landslagsutøvere følger vårt helseregime, sier han.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal