– Noe av det mest dramatiske som har skjedd i langrenn siden Northug brøt ut

TRONDHEIM (NRK): Idet Johannes Høsflot Klæbo signerte sin største sponsoravtale noensinne, mener Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli at det samtidig markerer en helt ny tid for skistjernen som langrennsløper.

Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo i sitt første møte med profflaget Uno-X Norwegian Development Team.

Foto: Emil Sollie

Nemlig at Klæbo er bedre rustet til å stå utenfor landslagssystemet. Ikke denne sesongen, men kanskje allerede neste.

– Det er noe av det mest dramatiske som har skjedd i langrenn siden Petter Northug brøt ut av landslaget. Denne avtalen gjør det lettere for Klæbo å bryte ut, hvis han vil det, sier Adresseavisens kommentator til NRK.

Birger Løfaldli

ADRESSA-KOMMENTATOR: Birger Løfaldlli.

Foto: Håvard Haugseth Jensen

– Lettere å hoppe ut nå

Han tror Skiforbundets velvilje er med på å sørge for Klæbo på kort sikt blir værende: At han får lov til å profilere det som fremstår som en omfattende avtale med sykkellaget som har energistasjonskjeden Uno-X sitt navn.

Onsdag bekrefter også Skiforbundet overfor VG at Klæbo vil signere landslagsavtalen i løpet av dagen.

Men Løfaldli ser flere utfordringer frem i tid. Han lister opp flere grunner til at Klæbos nye privatavtale allerede neste år kan føre til slutten på landslagsmodellen slik vi kjenner den i dag.

 • Det ene handler om at Klæbo går inn i noe helt nytt. Et lag som driver på tvers av idretter. Dette kan være første steg for Uno-X til å danne et langrennslag med enda flere stjerner på laget, slik man allerede ser i sykkel, tror Løfaldli.
 • Selskapet er ikke i bransjemessig konflikt med Skiforbundets sponsorer, i motsetning til hva som var tilfellet med Petter Northugs Coop-avtale. Sånn sett mer spiselig for forbundsledelsen.
 • Nå er det enklere å bryte ut av landslaget. Klæbo har fått en avtale som strekker seg til 2025 og er med andre ord langsiktig. Han har et enda bredere støtteapparat i ryggen.

– Det siste er den viktigste årsaken til at jeg mener dette er såpass dramatisk. Han kan finne ut at landslaget ikke er rett plass for ham. Det blir enklere å hoppe ut nå enn tidligere, sier Løfaldli.

Klæbo

INVOLVERER SEG I NYTT PROSJEKT: Johannes Høsflot Klæbo, her under en treningsøkt med profflaget Uno-X.

Foto: Emil Sollie

Kjempeavtale

Avtalen mellom Norges største skistjerne på herresiden og Norges første profesjonelle sykkellag, Uno-X, ble lansert tirsdag.

Det går frem av pressemeldingen at det er den største kommersielle avtalen Klæbo har inngått og varer i første omgang helt frem til etter sesongen 2025. Ifølge VG har den en verdi på 25 millioner kroner i avtaleperioden.

– Frigjør seg fra landslaget

Avtalen fremstår omfattende. Partene skal sammen fremme innovasjon, kunnskapsdeling og prestasjonskultur. Verdier man skulle tro Klæbo ville fronte med Norges Skiforbund.

Klæbo røper blant annet at han kommer til å delta på samlinger og oppsiktsvekkende nok benytte seg av sykkellagets eksperter innen ulike fagområder, «som høydetrening, mental utvikling og mye mer». Et tilbud han i utgangspunktet har gjennom landslaget og gjennom Olympiatoppen.

Løfaldli mener ordlyden minner om at Klæbo distanserer seg fra Norges Skiforbund.

– Han frigjør seg og gjør seg enda mer uavhengig av landslaget. Som sagt; Han kunne enkelt hoppet ut av landslaget med denne avtalen og det teamet han har i ryggen til vanlig, sier kommentatoren.

S-dh5-D5K4A

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her fra tirsdagens økt med langrennsdamene i Oslo.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Vil man gå verdenscup, må man være på lag

Klæbos manager og pappa, Haakon, ønsker ikke å kommentere Løfaldlis utspill og sier følgende:

– Jeg er fornøyd med avtalen og den langsiktigheten den gir Johannes med tanke på å holde på med langrenn.

Onsdag formiddag møtte Klæbo pressen i Trondheim. På direkte spørsmål om avtalen kan være et steg bort fra landslaget, svarer skiesset:

– Intensjonen min har aldri vært det. Jeg trives veldig godt på sprintlaget nå, og jeg er veldig takknemlig for at jeg har Uno-X i ryggen. Jeg ser frem mot et langt samarbeid med dem, og det er ikke noe vi har diskutert eller planlagt. Målet mitt er å være på landslaget, og der trives jeg godt, sier Klæbo.

– Så når du får økonomiske ressurser til å stå utenfor neste sommer, så vil du fortsatt være en del av landslaget?

– Ja, sånn som det er nå, trives jeg veldig godt der. Jeg har ikke hatt noen planer om å endre på det, sier Klæbo.

Langrennssjef Espen Bjervig sier at Norges Skiforbund har klare regler for hva som gjelder når du blir tatt ut på landslaget:

– Vil man gå verdenscup, så må man være med på lag. Størrelsen på avtalen vil ikke avgjøre noe på regelverket som Norges Skiforbund opererer med.

Når NRK påpeker at Løfaldli mener Klæbo gjennom ordlyden i pressemeldingen distanserer seg fra Skiforbundet, kommenterer Bjervig det slik:

– Det har jeg ikke noen spesiell kommentar til. Jeg kjenner ikke detaljene i hvordan han har tenkt å trene med dem. Men som landslagsutøver er man underlagt og benytter de helsetilbudene vi har. Så kan sikkert andre miljøer være inspirerende, tenke og reflektere annerledes. Men landslagsutøvere følger vårt helseregime, sier han.

Siste nytt

 • USA knuste Europa i Ryder Cup

  USA har dominert hele helgen, og avsluttet med stil også på den siste dagen av Ryder Cup. Colin Morikawa satt vinnerputten i duell med Viktor Hovland.

  På hull 17 slo Hovland en lang birdieputt som stoppet rett foran hullet. Morikawa hadde levert et fantastisk innspill, og da han senket sin birdieputt fra en snau meter var USA garantert halvpoenget som holdt til sammenlagtseier.

  Dermed ble det tap for Hovland i hans Ryder Cup-debut. Han var én av tre som spilte alle fem kampene.

  Ryder Cup er stort, noe Rory McIlroy viste i intervjuet etter sin kamp. Oppløst i tårer sa han følgende på Vsport sin sending:

  – Det har vært ekstremt skuffende at jeg ikke har bidratt mer for laget. Det har vært en tøff uke. Det er den beste turneringen i golf, og jeg håper å få spille mange flere.

  USA gikk inn i turneringen med tidenes høyeste gjennomsnittlig verdensranking, og vant tilbake trofeet etter at Europa vant sist Ryder Cup i 2018.

  The 2020 Ryder Cup
  Foto: Brian Snyder / Reuters
 • Botheim ble Glimt-helt

  Bodø/Glimt stanget og staget i 79 minutter, før kaptein Ulrik Saltnes satt på turboen. Etter to tverrliggertreff og flere misbrukte sjanser kunne Erik Botheim pirke inn en retur.

  – Jeg og «Salten» har et fint samspill. Han får spilt opp på meg og jeg vet nøyaktig hvor han går, så detter ballen foran meg og jeg får skuffa den inn. Det var veldig deilig, og jeg synes det var fortjent, sier Botheim etter kampen.

  Vålerenga la seg lavt og satset på kontringer fra start. mens de gulkledde åpnet i et forrykende tempo, og allerede etter fem minutter sang det i treverket fra Fredrik Bjørkan.

  Bodø/Glimt ropte på straffespark etter en halvtime, da Sondre Brunstad Fet gikk i bakken i en duell med Vålerenga-keeper Kjetil Haug. Men dommer vinket spillet videre.

  Tobias Christensen holdt på å stjele med seg en ledelse inn til pause, men langskuddet traff tverrliggeren.

  Nærmere kom aldri Vålerenga. Bjørkan hadde enda en til i treverket, før Botheim ble helten. Med det gikk Bodø/Glimt forbi Molde på tabellen, og leder nå Eliteserien.

  Eliteserien i fotball for menn 2021: Bodø/Glimt - Vålerenga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • VM-sølv til Borch

  Kjetil Borch slo til med sølv, bak Italia, i verdensmesterskapet i kystroing i Portugal søndag. Medaljen kom i strandsprint, og øvelsen skal inn på OL-programmet i 2028.

  – Det er litt rart. Jeg hadde ingen ambisjoner da jeg kom hit og hadde ikke lagt inn så mye trening. Det er en ny konkurranseform, en avart av roing, så det er kult å kunne gjøre det nokså bra på første forsøk, sier han til NRK.

  Borch fortalte nylig at han var lei roing etter OL, og la på seg 10 kilo siden sølvet i Tokyo.

  – Fett er fart. Jeg har jo gått opp en del og trent i snitt én økt i uka, så jeg er ikke i sykt god form. Men det er en kort konkurranse, så kravet til aerob kapasitet er ikke like stort, sier han.

  Kjetil Borch
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal