Hopp til innhold

– Noe av det mest dramatiske som har skjedd i langrenn siden Northug brøt ut

TRONDHEIM (NRK): Idet Johannes Høsflot Klæbo signerte sin største sponsoravtale noensinne, mener Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli at det samtidig markerer en helt ny tid for skistjernen som langrennsløper.

Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo i sitt første møte med profflaget Uno-X Norwegian Development Team.

Foto: Emil Sollie

Nemlig at Klæbo er bedre rustet til å stå utenfor landslagssystemet. Ikke denne sesongen, men kanskje allerede neste.

– Det er noe av det mest dramatiske som har skjedd i langrenn siden Petter Northug brøt ut av landslaget. Denne avtalen gjør det lettere for Klæbo å bryte ut, hvis han vil det, sier Adresseavisens kommentator til NRK.

Birger Løfaldli

ADRESSA-KOMMENTATOR: Birger Løfaldlli.

Foto: Håvard Haugseth Jensen

– Lettere å hoppe ut nå

Han tror Skiforbundets velvilje er med på å sørge for Klæbo på kort sikt blir værende: At han får lov til å profilere det som fremstår som en omfattende avtale med sykkellaget som har energistasjonskjeden Uno-X sitt navn.

Onsdag bekrefter også Skiforbundet overfor VG at Klæbo vil signere landslagsavtalen i løpet av dagen.

Men Løfaldli ser flere utfordringer frem i tid. Han lister opp flere grunner til at Klæbos nye privatavtale allerede neste år kan føre til slutten på landslagsmodellen slik vi kjenner den i dag.

 • Det ene handler om at Klæbo går inn i noe helt nytt. Et lag som driver på tvers av idretter. Dette kan være første steg for Uno-X til å danne et langrennslag med enda flere stjerner på laget, slik man allerede ser i sykkel, tror Løfaldli.
 • Selskapet er ikke i bransjemessig konflikt med Skiforbundets sponsorer, i motsetning til hva som var tilfellet med Petter Northugs Coop-avtale. Sånn sett mer spiselig for forbundsledelsen.
 • Nå er det enklere å bryte ut av landslaget. Klæbo har fått en avtale som strekker seg til 2025 og er med andre ord langsiktig. Han har et enda bredere støtteapparat i ryggen.

– Det siste er den viktigste årsaken til at jeg mener dette er såpass dramatisk. Han kan finne ut at landslaget ikke er rett plass for ham. Det blir enklere å hoppe ut nå enn tidligere, sier Løfaldli.

Klæbo

INVOLVERER SEG I NYTT PROSJEKT: Johannes Høsflot Klæbo, her under en treningsøkt med profflaget Uno-X.

Foto: Emil Sollie

Kjempeavtale

Avtalen mellom Norges største skistjerne på herresiden og Norges første profesjonelle sykkellag, Uno-X, ble lansert tirsdag.

Det går frem av pressemeldingen at det er den største kommersielle avtalen Klæbo har inngått og varer i første omgang helt frem til etter sesongen 2025. Ifølge VG har den en verdi på 25 millioner kroner i avtaleperioden.

– Frigjør seg fra landslaget

Avtalen fremstår omfattende. Partene skal sammen fremme innovasjon, kunnskapsdeling og prestasjonskultur. Verdier man skulle tro Klæbo ville fronte med Norges Skiforbund.

Klæbo røper blant annet at han kommer til å delta på samlinger og oppsiktsvekkende nok benytte seg av sykkellagets eksperter innen ulike fagområder, «som høydetrening, mental utvikling og mye mer». Et tilbud han i utgangspunktet har gjennom landslaget og gjennom Olympiatoppen.

Løfaldli mener ordlyden minner om at Klæbo distanserer seg fra Norges Skiforbund.

– Han frigjør seg og gjør seg enda mer uavhengig av landslaget. Som sagt; Han kunne enkelt hoppet ut av landslaget med denne avtalen og det teamet han har i ryggen til vanlig, sier kommentatoren.

S-dh5-D5K4A

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her fra tirsdagens økt med langrennsdamene i Oslo.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Vil man gå verdenscup, må man være på lag

Klæbos manager og pappa, Haakon, ønsker ikke å kommentere Løfaldlis utspill og sier følgende:

– Jeg er fornøyd med avtalen og den langsiktigheten den gir Johannes med tanke på å holde på med langrenn.

Onsdag formiddag møtte Klæbo pressen i Trondheim. På direkte spørsmål om avtalen kan være et steg bort fra landslaget, svarer skiesset:

– Intensjonen min har aldri vært det. Jeg trives veldig godt på sprintlaget nå, og jeg er veldig takknemlig for at jeg har Uno-X i ryggen. Jeg ser frem mot et langt samarbeid med dem, og det er ikke noe vi har diskutert eller planlagt. Målet mitt er å være på landslaget, og der trives jeg godt, sier Klæbo.

– Så når du får økonomiske ressurser til å stå utenfor neste sommer, så vil du fortsatt være en del av landslaget?

– Ja, sånn som det er nå, trives jeg veldig godt der. Jeg har ikke hatt noen planer om å endre på det, sier Klæbo.

Langrennssjef Espen Bjervig sier at Norges Skiforbund har klare regler for hva som gjelder når du blir tatt ut på landslaget:

– Vil man gå verdenscup, så må man være med på lag. Størrelsen på avtalen vil ikke avgjøre noe på regelverket som Norges Skiforbund opererer med.

Når NRK påpeker at Løfaldli mener Klæbo gjennom ordlyden i pressemeldingen distanserer seg fra Skiforbundet, kommenterer Bjervig det slik:

– Det har jeg ikke noen spesiell kommentar til. Jeg kjenner ikke detaljene i hvordan han har tenkt å trene med dem. Men som landslagsutøver er man underlagt og benytter de helsetilbudene vi har. Så kan sikkert andre miljøer være inspirerende, tenke og reflektere annerledes. Men landslagsutøvere følger vårt helseregime, sier han.

Siste nytt

 • Haaland og Bobb scoret da Manchester City tapte mot Celtic

  Både Erling Braut Haaland og Oscar Bobb kom på scoringslisten for Manchester City i tirsdagens treningskamp mot Celtic i USA. Skottene vant kampen 4–3.

  Manchester City startet med Erling Braut Haaland, men det var Oscar Bobb som imponerte mest i oppgjøret mot de skotske seriemesterne.

  Den norske 21-åringen herjet på kanten og både scoret og hadde to målgivende pasninger i 3-4-tapet mot Celtic på Kenan Memorial Stadium i North Carolina.

  Mens City mønstret flere unge spillere, stilte skottene med langt flere førstelagsspillere fra start. Og det virket som det engelske laget ikke helt var ute av feriemodus i den første omgangen. Da var Celtic klart best, og de gikk til pause med 3-1-ledelse.

  (NTB)

 • Dzeko med hattrick da Mourinhos Fenerbahce vant mesterligakvalifisering

  Bosniske Edin Dzeko ble tungen på vektskålen med hele tre scoringer da Fenerbahce vant 4-3 borte mot Lugano i mesterligakvalifiseringen tirsdag kveld.

  Tyrkerne fikk en verst tenkelig start i det som var José Mourinhos første offisielle kamp som klubbens hovedtrener. Ayman El Wafi ga Lugano ledelsen etter bare fire minutter.

  Like før pause løsnet det imidlertid for Fenerbahce. Dzeko ekspederte et straffespark i mål, før samme mann fullbyrdet snuoperasjonen kort tid etter sidebyttet. Uran Bislimi kvitterte for Lugano etter 64 minutter, men Dzeko sørget for at gjestene var tilbake i føringen kort tid etterpå.

  Med et drøyt kvarter igjen å spille scoret Ferdi Kadioglu 4-2. På overtid sørget Milton Valenzuela for at Lugano fikk med seg en viktig redusering. Dermed lever spenningen før returkampen i Istanbul neste uke.

  Ringreven Mourinho tok over som Fenerbahces hovedtrener i begynnelsen av juni. Han har tidligere ledet klubber som Porto, Inter, Chelsea, Real Madrid og Manchester United.

  (NTB)

  Fenerbache-spillere feirer etter seier.
  Foto: AP
 • Botheim og Berg Johnsen sentrale da Malmö slo Klaksvik i mesterligakvalifiseringen

  Lasse Berg Johnsen og Erik Botheim var toneangivende da Malmö slo Klaksvik 4-1 i den første av to kamper i mesterligakvalifiseringens 2. runde tirsdag kveld.

  Dermed har det svenske storlaget skaffet seg et strålende utgangspunkt før returkampen på Færøyene neste uke.

  Botheim var nest sist på Berg Johnsens første nettkjenning. Den kom etter 21 minutter. Hugo Bolin doblet svenskenes ledelse, før Berg Johnsen scoret sitt andre for kvelden like før pause. Arni Frederiksberg reduserte for Klaksvik etter 71 minutter. Fem minutter før slutt scoret Søren Rieks 4-1.

  Malmö ble i fjor seriemestere i Sverige etter en dramatisk kamp i siste runde mot Elfsborg. Da var Berg Johnsen involvert. Det var ikke Botheim, som signerte for klubben i slutten av januar i år.

  Tidligere tirsdag scoret norske Kristoffer Hansen polske Jagiellonia Bialystoks fjerde mål da de slo Panevezys fra Litauen 4-0 i mesterligakvalifiseringen. Kristoffer Zachariassen har tegnet seg på scoringslisten for Ferencvaros. De leder 3-0 mot The New Saints fra Wales til pause.

  (NTB)

  Botheim
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal