Hopp til innhold

Klæbo om Dyrhaugs skademareritt: – Det har vært nok for ham nå 

TRONDHEIM (NRK) Niklas Dyrhaug (31) mener han er satt tilbake over 100 dager på grunn av skadeavbrekkene siden sesongstarten 1. mai. Men nylig kom den første gladmeldingen fra skiprofilen på lang tid.

Klæbo

GODE KOMPISER: Johannes Høsflot Klæbo (venstre) og Niklas Dyrhaug tok seg en tur til hockeyarenaen sammen under OL i Pyeongchang i vinter.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

For tirsdag sist uke, i Bymarka i Trondheim, gjennomførte Dyrhaug sin aller første hardøkt på rulleski på lang, lang tid. Til stede var allroundtrener Eirik Myhr Nossum for å følge opp.

Selv erkjenner 31-åringen at han har et stykke å gå, men han er tydelig lettet. Det er også lagkameratene hans.

– Det er ingen jeg unner mer å komme tilbake enn Niklas, sier Johannes Høsflot Klæbo, som har fulgt en av sine nærmeste venner på langrennslandslaget på nært hold i sesongoppkjøringen.

Skulder, tann og legg

Den har vært tung for Dyrhaugs del. Beskjeden 31-åringen fikk for cirka to måneder siden var nedslående. Han hadde allerede gått redusert gjennom mai måned etter å ha fått skulderen ut av ledd under et showrenn i Mosjøen i slutten av april.

Så kom en trøblete visdomstann i juni. Etter en opptur inn mot- og under rulleskirennet i Kristiansand i juli, ble plutselig en vond legg enda verre etter en løpetur. Så vond at han måtte ta MR i slutten av juli. Det ble konstatert en delvis avrevet leggmuskel.

Satt tilbake flere måneder

SOGNEFJELLET SKI

VAR PÅ GANG: Niklas Dyrhaug, her på snø under Sognefjellssamlingen i slutten av mai i år.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Rehabiliteringsperioden har vært tøff, nærmest uten muligheter for å bruke føttene, som han selv sier. Det utelukker trening som løp, rulleski og til og med sykkel. Asfalt og myr ble byttet ut med basseng og styrkerom.

– Det er en tung prosess. Å snu det og bruke det som motivasjon, det tar tid. Klarer du det, så har du målet langt der framme. Men jeg, som ikke har trent hele våren og sommeren, må være såpass ærlig på at 15. september er som 1. juni å regne nå, sier han, og svarer et kontant «ja, det er jeg», på spørsmål om han er satt langt bak i tid.

For en av Dyrhaugs bestekompiser, Didrik Tønseth, er situasjonen merkelig. De to har bare trent tre timer med hverandre i den siste skadeperioden som har vart i rundt 60 dager. En lett løpe-økt og litt styrke. Tre treningstimer hadde de daglig sammen før...

– Vært nok for ham

Klæbo mener Dyrhaugs vei tilbake er motiverende og inspirerende. Han skryter av lagkompisens positivitet. «Han har hodet helt på rett plass», er dommen fra den ni år yngre ski-stjernen.

Det har vært nok for ham nå. Jeg unner ham alt godt i tiden som kommer. Jeg håper vi får kjørt en del økter sammen i høst. Forhåpentligvis kan jeg bidra til at han kommer tilbake. Og jeg håper definitivt han havner helt på toppen når vinteren kommer. Det tror jeg absolutt alle andre unner ham også, sier Klæbo.

Dyrhaug mener det nå handler om å tenke langsiktig og forventer ikke å se seg selv i noen toppform under langrennsåpningen på Beitostølen i midten av november. «Det blir å tro på julenissen», melder han – og trekker litt på smilebåndet.

Saken fortsetter under bildet.

Landslaget langrenn.

KOMPISER: Didrik Tønseth og Dyrhaug, her fra da langrennslandslagene ble presentert i april i år.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Motiveres av svenske

Han utelukker ikke at han kan overraske i enkeltrenn, men hovedfokuset blir på det som skjer etter jul og overbevise nok for å komme med i VM-troppen. Han har notert seg at Martin Johnsrud Sundby får motivasjon av råsterke russere på nattbordet.

– Jeg bruker heller Johan Olsson, sier han – og tenker på svensken som på grunn av sykdom ikke gikk mange konkurranser, men som ble kjent for å være en som «var best da det gjaldt».

– Når han først gikk, så gikk han vanvittig fort. Mulig det blir isolat i Bruksvallarna (kjent svensk vintersportssted). Jeg skal høre med Olsson. Jeg tror han har noen gode tips i denne type saker, sier Dyrhaug og ler.

– Vill treningsjobb

Det aller siste spørsmålet forutsetter at Tydal-gutten kommer seg til VM i Seefeld i februar.

Men havner han på pallen - hvordan vil han rangere en slik prestasjon?

– Det vil være det største jeg har gjort. Det er det som er drømmen. Tilbake skal jeg. Det er jeg ikke redd for. Det kommer til å ta tid. Jeg har god tid til Seefeld. Jeg skal i hvert fall gjøre en vill treningsjobb denne høsten her for å komme tilbake, så skal du ikke se bort ifra at jeg klinker til litt etter jul, sier Dyrhaug.

Siste nytt

  • Ny nordmann i Jumbo-Visma

    Jonas Kind Høydahl (17) blir den femte nordmannen i sykkelprofflaget Jumbo-Visma. Han er sønn av den tidligere terrengsyklisten Rune Høydahl.

    Rune Høydahl vant i sin tid flere verdenscupseirer og vant også Birkebeinerrittet sju ganger. Han var i åtte sesonger en del av det nederlandske laget Giant.

    Sønnen Jonas skal være en del av Jumbo Vismas utviklingslag, skriver Eurosport. Den nederlandske proffklubben er en av de aller største i sykkelsporten.

    – I starten visste jeg ikke om at de hadde tatt kontakt med pappa engang. Det var først én måned før jeg skulle ned på en samling med laget at jeg fikk vite at Jumbo-Visma var interessert. Det kom litt som en overraskelse, sier Jonas Kind Høydahl til Discovery.

    Også Jonas Kind Høøydahl har hovedsakelig bakgrunn som terrengsyklist, men fra den kommende sesongen blir det landeveien som teller.

    Tobias Foss, Johannes Staune-Mittet, Per Strand Hagenes og Jørgen Nordhagen er også en av satsingen til Jumbo-Visma.

    Syklist Rune Høydahl i Team Etto Høydah
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • NM i super-G er avlyst

    Krevende snøforhold gjorde at juryen i NM i alpint så seg tvunget til å avlyse fredagens super-G-renn i Trysil.

    Dermed ble NM-rennene avlyst for tredje dag på rad. Det var heller ikke mulig å gjennomføre utforrennene verken onsdag eller torsdag.

    Begge kjønn skulle ha kjørt renn, men slik blir det ikke.

    Onsdag var det i hovedsak tåken som ødela. Både torsdag og fredag var det mildvær kombinert med nysnø som gjorde at rennene ikke kunne arrangeres.

    Etter planen går lørdagens storslalåm og søndagens slalåm som planlagt. Det er meldt minusgrader til helgen, noe som øker sjansene for at rennene går som planlagt. Begge rennene skal sendes på NRK.

    FIS World Cup utfor kvinner
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Messi scoret sitt mål nummer 800

    Lionel Messi og resten av det argentinske landslaget var for første gang tilbake i hjemlandet for å spille fotballkamp igjen etter VM-triumfen i fjor.

    Mer enn 1,5 millioner mennesker hadde forsøkt å få billett til kampen.

    Panama var motstander, og det ble en historisk aften for Messi. Etter 78 minutter skjøt han et frispark så nære krysset som mulig, men ballen traff metallet. På returen dukket Thiago Almada opp og satte inn 1-0.

    Kun to minutter senere lyktes det skikkelig for Messi. Igjen var det på frispark, men denne gangen gikk den i en vakker bue over muren og inn i nettet.

    – Jeg har alltid drømt om dette øyeblikket, å få feire sammen med dere i mitt eget hjemland. Det er det beste som finnes, sa Messi.

    Det var Messis mål nummer 800 i karrieren.

    Det argentinske laget ble hyllet med fyrverkeri og allsang på tribunen før kampen, og spillerne stod ute på matta med tårer i øynene.

    – Jeg er evig takknemlig for denne spillegruppen. Fotballen er deres, den tilhører alle dem som bar trøyen i VM, sa landslagstreneren Lionel Scaloni.

    APTOPIX Argentina Panama Soccer
    Foto: Gustavo Garello / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste