Klæbo om Dyrhaugs skademareritt: – Det har vært nok for ham nå 

TRONDHEIM (NRK) Niklas Dyrhaug (31) mener han er satt tilbake over 100 dager på grunn av skadeavbrekkene siden sesongstarten 1. mai. Men nylig kom den første gladmeldingen fra skiprofilen på lang tid.

Klæbo

GODE KOMPISER: Johannes Høsflot Klæbo (venstre) og Niklas Dyrhaug tok seg en tur til hockeyarenaen sammen under OL i Pyeongchang i vinter.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

For tirsdag sist uke, i Bymarka i Trondheim, gjennomførte Dyrhaug sin aller første hardøkt på rulleski på lang, lang tid. Til stede var allroundtrener Eirik Myhr Nossum for å følge opp.

Selv erkjenner 31-åringen at han har et stykke å gå, men han er tydelig lettet. Det er også lagkameratene hans.

– Det er ingen jeg unner mer å komme tilbake enn Niklas, sier Johannes Høsflot Klæbo, som har fulgt en av sine nærmeste venner på langrennslandslaget på nært hold i sesongoppkjøringen.

Skulder, tann og legg

Den har vært tung for Dyrhaugs del. Beskjeden 31-åringen fikk for cirka to måneder siden var nedslående. Han hadde allerede gått redusert gjennom mai måned etter å ha fått skulderen ut av ledd under et showrenn i Mosjøen i slutten av april.

Så kom en trøblete visdomstann i juni. Etter en opptur inn mot- og under rulleskirennet i Kristiansand i juli, ble plutselig en vond legg enda verre etter en løpetur. Så vond at han måtte ta MR i slutten av juli. Det ble konstatert en delvis avrevet leggmuskel.

Satt tilbake flere måneder

SOGNEFJELLET SKI

VAR PÅ GANG: Niklas Dyrhaug, her på snø under Sognefjellssamlingen i slutten av mai i år.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Rehabiliteringsperioden har vært tøff, nærmest uten muligheter for å bruke føttene, som han selv sier. Det utelukker trening som løp, rulleski og til og med sykkel. Asfalt og myr ble byttet ut med basseng og styrkerom.

– Det er en tung prosess. Å snu det og bruke det som motivasjon, det tar tid. Klarer du det, så har du målet langt der framme. Men jeg, som ikke har trent hele våren og sommeren, må være såpass ærlig på at 15. september er som 1. juni å regne nå, sier han, og svarer et kontant «ja, det er jeg», på spørsmål om han er satt langt bak i tid.

For en av Dyrhaugs bestekompiser, Didrik Tønseth, er situasjonen merkelig. De to har bare trent tre timer med hverandre i den siste skadeperioden som har vart i rundt 60 dager. En lett løpe-økt og litt styrke. Tre treningstimer hadde de daglig sammen før...

– Vært nok for ham

Klæbo mener Dyrhaugs vei tilbake er motiverende og inspirerende. Han skryter av lagkompisens positivitet. «Han har hodet helt på rett plass», er dommen fra den ni år yngre ski-stjernen.

Det har vært nok for ham nå. Jeg unner ham alt godt i tiden som kommer. Jeg håper vi får kjørt en del økter sammen i høst. Forhåpentligvis kan jeg bidra til at han kommer tilbake. Og jeg håper definitivt han havner helt på toppen når vinteren kommer. Det tror jeg absolutt alle andre unner ham også, sier Klæbo.

Dyrhaug mener det nå handler om å tenke langsiktig og forventer ikke å se seg selv i noen toppform under langrennsåpningen på Beitostølen i midten av november. «Det blir å tro på julenissen», melder han – og trekker litt på smilebåndet.

Saken fortsetter under bildet.

Landslaget langrenn.

KOMPISER: Didrik Tønseth og Dyrhaug, her fra da langrennslandslagene ble presentert i april i år.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Motiveres av svenske

Han utelukker ikke at han kan overraske i enkeltrenn, men hovedfokuset blir på det som skjer etter jul og overbevise nok for å komme med i VM-troppen. Han har notert seg at Martin Johnsrud Sundby får motivasjon av råsterke russere på nattbordet.

– Jeg bruker heller Johan Olsson, sier han – og tenker på svensken som på grunn av sykdom ikke gikk mange konkurranser, men som ble kjent for å være en som «var best da det gjaldt».

– Når han først gikk, så gikk han vanvittig fort. Mulig det blir isolat i Bruksvallarna (kjent svensk vintersportssted). Jeg skal høre med Olsson. Jeg tror han har noen gode tips i denne type saker, sier Dyrhaug og ler.

– Vill treningsjobb

Det aller siste spørsmålet forutsetter at Tydal-gutten kommer seg til VM i Seefeld i februar.

Men havner han på pallen - hvordan vil han rangere en slik prestasjon?

– Det vil være det største jeg har gjort. Det er det som er drømmen. Tilbake skal jeg. Det er jeg ikke redd for. Det kommer til å ta tid. Jeg har god tid til Seefeld. Jeg skal i hvert fall gjøre en vill treningsjobb denne høsten her for å komme tilbake, så skal du ikke se bort ifra at jeg klinker til litt etter jul, sier Dyrhaug.

Siste nytt

 • Molde tapte mot Sogndal

  Regjerende seriemester Molde måtte ble slått 2-1 av 1.-divisjonsklubben Sogndal i en treningskamp søndag.

  – Det var nok en liten vekker for oss, sier Molde-trener Erling Moe til Romsdals Budstikke.

  Selv om Molde byttet ut så å si hele laget i pausen, mener treneren det ikke finnes noen unnskyldning for nederlaget.

  – Jeg forventer ikke at vi ikke vinner hjemme mot Sogndal, sier Moen.

  Kristoffer Hoven og Per-Magnus Steiring scoret for Sogndal, mens Leke James puttet for Molde.

  Erling Moe
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Ighalo nærmer seg forlenget avtale

  Odion Ighalo skal nærme seg en forlengelse av utlånsavtalen til Manchester United, det bekrefter agenten hans, Atta Aneke, til VG.

  Spissen var i utgangspunktet på lån til Manchester United frem til 1. juni 2020, men nå skal spissen muligens bli i United frem til 30. januar 2020, skriver avisen.

  FA Cup Fifth Round - Derby County v Manchester United
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • PSG kjøper Mauro Icardi

  Mauro Icardi har signert en fireårskontrakt med PSG. 27-åringen har vært lånt ut til den franske storklubben fra Inter siden september.

  Det bekrefter klubbene på sine nettsteder søndag.

  Ifølge storavisen L'Equipe betaler PSG snaut 650 millioner kroner for å sikre seg spissens tjenester på permanent basis. Summen er 100 millioner kroner lavere enn opsjonen klubbene avtalte i september, og årsaken er koronapandemien.

  FILE PHOTO: Coupe de France - Round of 16 - Pau v Paris St Germain
  Foto: Regis Duvignau / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal