Hopp til innhold

Klæbo og Iversen uenige om supersprint: – Kommer til å være sterkt imot

DAVOS (NRK): Johannes Høsflot Klæbo og morfaren er klare på at noe må gjøres for at langrenn blir mer attraktivt for den yngre generasjonen skiløpere. Men han møter ikke stor forståelse for at 100 meter supersprint kan være ett av de grepene.

dK5iuxifTx4

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen, her etter minitouren i Ruka.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Vi er opptatt av å fremme langrennssporten. Vi bør ikke sette føttene i bakken og være mot enhver utvikling, sier Klæbos morfar, Kåre Høsflot, på NRKs spørsmål om hvorfor 100 meter supersprint er så viktig for skistjernen.

– Er det noe eller noen spesielle du sikter til?

– Det jeg mener er at hvis noen kommer opp med gode ideer, så skal de få lov til å utvikle dem. Vi er og har vært veldig flinke til å sette ned foten i Norge. Johannes og jeg har i hvert fall i tankene at man må prøve.

– Når man leser at det blir færre skiløpere i Norge, så må man gjøre noe med det. Det er ikke sikkert det hjelper å gjøre mer av det man har gjort før. Det er ikke sikkert dét er så veldig utviklende heller, sier Kåre Høsflot.

Kåre Høsflot

KLAR TALE: Fra Kåre Høsflot, her avbildet under VM i Seefeld sist vinter.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vil gå 100 meter i januar

100 meter supersprint arrangeres seks ganger gjennom denne sesongen. Det har allerede vært én konkurranse i Östersund i november. Der fikk aldri Klæbo vært med fordi han var på landslagssamling.

Men han er ordentlig interessert i å forsøke å bygge opp supersprinten. Han kommer til å gå øvelsen i Dresden 10. januar – dersom han får lov.

Klæbo har vært og kommer trolig til å være tøff i prioriteringene i sin jakt på å vinne verdenscupen. Denne verdenscuphelgen i Davos har han for eksempel valgt å droppe 15 kilometeren i intervallstart søndag. Neste helg er det sprintrenn i Planica. Heller ikke der har han tenkt å gå.

Dersom han går supersprinten i Dresden er det dagen før en viktig konkurranse i vanlig sprint i verdenscupen i samme tyske by. Og det er bare noen dager etter et knalltøft Tour de Ski.

Slik er et 100 meter supersprint-renn.

Vil ha med flere yngre utøvere

For Klæbo mener langrenn er nødt til å være åpne for å utvikle sporten. Han har til og med overfor TV 2 luftet ideen om å få 100 meter supersprint på verdenscupprogrammet.

23-åringen mener det er flere ting som taler for at man bør fremsnakke de korte sprintene. Han er mest bekymret for etterveksten av yngre løpere.

Vil ikke gro fast i samme system

Ikke bare krever det mindre tid, ressurser og anlegg for å gjennomføre trening for en slik 100-meterkonkurranse, men Klæbo påpeker også at en 15- og 16-åring i dag kan føle at det er tungt å kjenne på at man skal bli god på en femmil.

Han trekker frem at det er lettere å slå igjennom i yngre alder på en 100 meter supersprint og at det ikke er alle i dag som er villig til å gi langrennssatsingen alt frem til man er 30 år.

– Jeg tror det er viktig for alle oss her at hvis vi vil at denne sporten skal leve i mange år, så er det viktig at vi ikke gror fast i det samme systemet vi alltid har gjort.

Klæbo

KLAR I TALEN: Johannes Høsflot Klæbo, her under en pressekonferanse på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

– Det er ikke langrenn for meg

Men i eget forbund møter ikke Klæbo eller morfaren mye støtte. Hans tidligere trener på sprintlandslaget, Arild Monsen, har allerede uttalt til Aftenposten at han har «null tro på at 100 meter sprint skal berike eller redde langrennssporten».

Heller ikke på allroundlaget deler de mest profilerte løperne synes til Klæbo. Emil Iversen kaller 100 meter på ski for «kjedelig, uinteressant og ikke langrenn i hans øyne».

– Jeg er veldig imot å fornye oss på den måten. Vi kan fornye oss på andre måter. Å endre langrenn til noe annet enn langrenn, det er ikke veien å gå. Der kommer jeg til å stå på mitt og være sterkt imot det de fronter med å få 100 meter inn i verdenscupsirkuset.

– Jeg er gammeldags. Langrenn er inn i skogen, mann mot mann, og det varer lengre enn ti sekunder. Jeg tror heller vi kan bli flinkere til å legge til rette for show i helgene, gjøre det kult for publikum å komme til verdenscuphelger, sier Iversen.

wiCxNM4ZNwI

STERKE MENINGER: Emil Iversen, her under minitouren i Ruka.

Foto: LEHTIKUVA

Profilene forsvinner?

Martin Johnsrud Sundby mener Klæbo har gode poenger hvis man tenker på å gjøre langrenn mer populært og til en større underholdningsidrett. Han mener også langrenn er helt avhengig av å ha profiler i flere land enn Norge, Sverige og Russland.

– Men hadde du lagt inn supersprint i verdenscupen, så hadde det vært en eller to fra det originale verdenscupsirkuset som hadde vært topp 50 der. Da mister du aspektet med profilene. Det forsvinner ut, sier Sundby.

35-åringen er også opptatt av det han kaller «identiteten til langrenn». Sundby mener langrennsløpere er blant de aller beste trente idrettsutøverne i hele verden dersom man måler på styrke og utholdenhet.

Han er snar med å understreke at han kanskje gaper over for mye med en slik påstand, men står ved at selv om idretten er knøttliten så er utøverne ekstremt godt trent.

– Kravene er store. Det er krav til høyt oksygenopptak, til styrke og teknikk. En 100 meter sprint vil mangle nesten alle de kravene som jeg mener definerer langrenn som idrett, sier Sundby.

vlYXTqMFBBg

SKEPTISK: Martin Johnsrud Sundby, her under en pressekonferanse på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

– Verden har utviklet seg

Kåre Høsflot har i hvert fall åpenbart tenkt nøye over saken. Han forteller at kanskje er det ikke 100 meter som er den optimale distansen, men 150 eller 200 meter.

– Man skulle tro Lillehammer var rimelig sentralt. Men det kommer jo ikke mye folk. Vi må få idretten der det finnes folk. Det tror jeg Johannes er opptatt av også. Det er vanskelig å legge inn en 15 kilometer i Paris. Men 150 meter, det går an å få til.

– Jeg tror det kan være med på å heve interessen og fremme idretten. Da jeg vokste opp var det femmil som var stort. Da ble du jaget inn i skogen på dagen og kom hjem til kvelds. Men som verden har utviklet seg, sier 76-åringen.

Om et tema som trolig ikke er ferdigdiskutert med det første.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal