Klæbo og Iversen måper over Bolsjunov: – Han er innbitt. Han er klin «gal», fyren.

HITRA/AURE (NRK): Aleksandr Bolsjunov viste frem superkreftene sine bare noen få måneder før sesongen går i gang. Men russeren hevder han er i dårlig form – mens de norske stjernene nærmest forundrer seg over hvor sterk han fremstår.

Klæbo og Bolsjunov

RIVALER: Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov, her er begge avbildet etter langløpet på Hitra torsdag kveld.

Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix

Bolsjunov føk nemlig først over målstreken under langløpet på Hitra torsdag kveld. De 47 kilometerne rundt omkring på øya markerte den første etappen av totalt fire under årets utgave av Toppidrettsveka i Trøndelag.

Russeren strakk armen i været og var tydelig svært fornøyd med seieren foran et kobbel av internasjonale toppløpere, men velger å tone ned det hele i etterkant.

– Dette var ikke så viktig, sier Bolsjunov smilende – via sin alltid tilgjengelige servicemann og tolk fra det russiske forbundet, nemlig Max Volkov.

– Han kommer hit uten å være i god form og er totalt utrent for dette. Han er ganske glad for at han klarte å vinne – selv uten å være i god form, melder russeren.

– Er dette en spøk?

– Nei, svarer Volkov kontant på vegne av Bolsjunov.

Saken fortsetter under bildet.

Bolsjunov

SEIER: For Aleksandr Bolsjunov (lengst fremme til venstre), foran blant annet Andrew Musgrave med gul trøye.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Sterk avslutning

Men den 22-årige kraftpakken var råsterk underveis og da det skulle avgjøres på slutten. Han fikk med seg briten Andrew Musgrave og finnen Iivo Niskanen på et rykk fra resten av feltet. Ikke langt fra mål ble trioen til en kvartett da Didrik Tønseth plutselig jobbet seg opp i gruppen.

Da det ble en ren stakespurt var Bolsjunov ikke overraskende sterkest og vant foran Musgrave, Niskanen og med Tønseth som beste norske på en fjerdeplass.

– Klin «gal»

I den norske leiren er de imidlertid ikke helt overbevist om at Bolsjunov er i dårlig form. Vinterens to største håp i kampen om den gule verdenscuptrøya, Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo, havnet på henholdsvis 17. og 11. plass, snaue 16 og ti sekunder bak vinneren.

De svarer slik på Bolsjunovs sterke åpning på Toppidrettsveka.

– Jeg vet Bolsjunov er innbitt hver dag, hele året. Han er ikke helt som meg der. Det er bare å se på ham. Han er klin «gal», han fyren. Han går så hardt og er så gjennomtrent at... Jeg er litt dårligere enn ham nå. Men har jeg maksdager og får trent bra utover høsten, så kan jeg slå ham i enkelte skirenn. Men vi får se. Han viser at han er i bra rute, sier Emil Iversen.

Saken fortsetter under bildet.

Iversen

BRUKBAR PLASSERING: På Emil Iversen, som her triller i mål til en 17. plass under langløpet på Hitra torsdag kveld.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Dobbelt så store armer som meg

Klæbo humrer godt for seg selv når temaet er Bolsjunov. Skistjernen svarer fleipende og ironisk at «ja, jeg kjenner at jeg har savnet ham», når han innleder svaret om hvordan duellen var med den jevngamle russeren. De to spilte hovedrollene i kampen om verdenscupen sammenlagt sist sesong. Slik kan det bli også i 2019/2020.

– Det er klart, han viser at han er i godt slag. Og du ser jo på fyren at han er trent når han tar av seg og står i bare startnummeret her. Han har jo dobbelt så store armer som meg, sier Klæbo, og smiler.

– Du lurer jo på hva han har trent. Men han er også god på dette. Vi så det på Blinkfestivalen i fjor også. Men vi er med i hvert fall – og det er viktig, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Klæbo

I GODT SLAG: Johannes Høsflot Klæbo hadde en god dag under langløpet på Hitra og tok blant annet en spurtpris han ble premiert for etterpå. Her er han fotografert etter rennet.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Utrolig bra kamp

Bolsjunov sier til NRK at han ligger på samme volum trening i år som i fjor og at alt er ved det vanlige.

Han har ikke mange meninger om at Klæbo har valgt å bytte lag fra sprint til allroundlandslaget før denne sesongen og er bare fornøyd med at det er en jevnere fordeling av fristils- og klassiskrenn i verdenscupen kommende vinter. Russeren mener det var for mange skøyterenn sist sesong.

Han fleiper med at nordmennene «ikke har en sjanse» på den gule trøya når vinteren kommer.

– Vi får se da. Kampen blir i hvert fall utrolig bra, sier Bolsjunov, som tok et viktig grep om sammenlagtseieren i Toppidrettsveka med torsdagens seier.

PS: Allerede fredag morgen går Bolsjunov etter planen nok en tøff distanse med 25 kilometer fra Aure til Brekka. Det gjør også Emil Iversen og de andre norske allroundgutta med unntak av Klæbo. Han går etter planen kun sprinten i Aure sentrum fredag ettermiddag.

Siste nytt

 • Walker må regne med straff

  Kyle Walker må regne med å straffes av Manchester City etter at det kom fram at han brøt virusreglene ved å hyre prostituerte til en sexfest.

  Den 29-årige engelske landslagsbacken har beklaget sin oppførsel og gjentatt oppfordringen om å «bli hjemme og vær trygg».

  Hans arbeidsgiver sier i en uttalelse at Walker med sin oppførsel har begått et klart brudd på sitt ansvar som rollemodell, og Manchester City gjør det klart at det vil bli innledet disiplinærsak mot ham.

  – Fotballspillere er globale rollemodeller, og våre spillere og ansatte har støttet den utrolige innsatsen til helsevesenet (NHS) og andre i kampen mot covid-19-sykdommen. Kyles atferd i denne saken er direkte i strid med dette forsettet, heter det i en uttalelse. (NTB)

  Kyle Walker
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Avviser frist for mesterliga

  Uefa-president Aleksander Ceferin avviser at han har satt en frist tidlig i august for ferdigspilling av mesterligaen og europaligaen.

  Flere medier, deriblant NTB, meldte søndag at Ceferin i et intervju med tyske ZDF sa at de to europacupene må være ferdigspilt innen 3. august for ikke å bli avlyst. Det medførte ikke riktighet.

  I intervjuet sa Ceferin at han ser for seg at de to turneringene kan avvikles i juli og august, men at det vil være for sent om man må spille i september.

  Aleksander Ceferin
  Foto: Yves Herman / Reuters
 • Fortsatt koronafast i Alaska

  Thomas Wærner gikk til topps i verdens lengste hundesledeløp Iditarod 18. mars. Turen hjem blir mye mer omfattende og vanskelig enn han hadde sett for seg.

  Det som normalt blir gjort er at en person flyr til Alaska med fire hunder av gangen, ettersom det er maksimalt av hva ham får med seg på en flytur. Da de dro til Alaska var det fire forskjellige personer som fløy over med fire hunder hver på forskjellige dager. Nå er det to personer og 16 hunder igjen i Alaska.

  Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet
  Foto: Loren Holmes / Loren Holmes

Sendeplan

Kl. Program Kanal