Hopp til innhold

Klæbo gikk med ødelagt sko – turte ikke si noe til trenerne: – Jeg ble bekymret

LAHTI (NRK): Johannes Høsflot Klæbo gjorde akkurat som han ville med konkurrentene i avslutningen på stafetten. Men det ble ubehagelig dramatisk for skistjernen rett før start.

lh-KdLkGIDM

I EGEN KLASSE: For Johannes Høsflot Klæbo på oppløpet under stafetten i Lahti.

Foto: MARKKU ULANDER / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

For etter å ha satt både Sveits og Russland på plass på oppløpet, stod Klæbo i målområdet og hadde en samtale med allroundtrener Eirik Myhr Nossum. 23-åringen smilte, lo og pekte på skiskoene sine. Det var ikke uten grunn.

– Noe hadde skjedd før start. Jeg visste ikke om det, men den ene ankelstøtten var løs. Så det ble nærmest en klassisksko, sier Nossum og smiler.

– Jeg vet ikke hva som skjedde, men tror jeg sparket borti noe da jeg løp bort til stadion. Jeg snublet borti noe, så løsnet en skrue. Jeg hadde ikke noe støtte på innsiden da jeg stod på start. Jeg ble bekymret da jeg skulle gå ut, sier Klæbo.

– Og jeg turte ikke si noe før jeg var ferdig. Det var like greit.

cYdBnpGif-k

SESONGENS FØRSTE: Etter å ha blitt nummer tre under stafetten på Lillehammer i desember, smakte det godt med seier på øvelsen i Lahti for Sjur Røthe, Pål Golberg, Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: MARKKU ULANDER / AFP

– Som en tvangstanke

Den observante TV-seer fikk kanskje med seg at Klæbo underveis hele tiden tittet på utstyret sitt. Også skiskoen han var usikker på.

– Det blir som en tvangstanke. Du kikker på alt og kikker ekstra på skoen, slik at den i hvert fall står i posisjon og ikke helt skjevt.

Den ufullstendige skiskoen gjorde også Hans Christer Holund betenkt.

– Vi var usikre på hvordan det skulle gå til slutt, innrømmer Lyn-løperen.

3Te1e05QVPI

RÅSTERK: Johannes Høsflot Klæbo hadde tid til å vinke til publikum idet han føk over målstreken under stafetten i Lahti.

Foto: Jussi Nukari

Måtte forsøke å rykke

Men det gikk bra.

For i mål var det bare smil og latter blant de norske gutta. Pål Golberg og Hans Christer Holund var tryggheten selv på de to første etappene.

Sjur Røthe gjorde heller ingen feil på den tredje, men lyktes ikke med å gi ankermann Klæbo det forspranget han hadde sett for seg. Til det var forholdene for vanskelige å skaffe en solid luke på.

Klæbo fikk det derfor også billig. De to første rundene var lekende lette for ham. Da Norge, Russlands første- og andrelag gikk ut på den avsluttende 2,5 kilometer lange runden, mente NRK-ekspert Torgeir Bjørn at noen måtte gå hardt til for i det hele tatt klare å riste av seg Klæbo.

Det var det ingen som gjorde.

– Jeg stusser litt, sier Klæbo.

– Jeg forstår på en side at de ikke gjør det. Det snør som bare det. Men likevel, da jeg fikk det som jeg ville, så nytter det ikke kjøre på litt i hundre meter og tenke at det er nok.

3bEdCXpr1xM

FORNØYD: Allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Kunne vunnet uten staver

I stedet lå flere lag samlet inn i den siste utforkjøringen inn mot stadion. Klæbo snek seg opp på siden til Russlands Andrej Melnitsjenko før oppløpet. Inn i den siste svingen akselererte han voldsomt og fikk plutselig 10-15 meter på russeren.

I spurten var han aldri truet – og sikret Norge sesongens første stafettseier etter at det ble en uvant tredjeplass på Lillehammer i desember. Sveits tok overraskende nok andreplassen, mens Russlands førstelag ble nummer tre.

FULL KONTROLL: Her avgjør Klæbo stafetten.

– Det ble gått rolig. Da tror jeg han kunne vunnet uten staver og med klassiskski, sier Holund om Norges ankermann.

– En ting er været. Det var nesten umulig å gå fra, men det er klart, skal du slå ham, da må du gå fra ham. Kjenner Johannes lukten av stadion på sisterunden, så slår du ham ikke. Ingen slår ham da, sier allroundtrener Nossum.

 • PS: Nossum, Golberg og Klæbo reiser allerede i midtuken videre til en ny verdenscupdestinasjon. Onsdag er det sprintrenn på Konnerud. Neste helg skal i hvert fall Holund og Røthe i aksjon. Da venter kraftprøven med 50 kilometer i Holmenkollen.

Siste nytt

 • Medier: Børven på vei til Vålerenga

  Angrepsspiller Torgeir Børven (30) er på vei tilbake til sin gamle klubb Vålerenga, melder flere norske medier.

  Varden erfarte først at Børven hadde bestemt seg for sin nye klubb. Nettavisen har i likhet med skiensavisen kilder på at Børvens tyrkiske klubb har gått med på å slippe ham.

  Ifølge VG er det snakk om en 2,5 års avtale i Oslo-klubben hvor han spilte i to år.

  Vålerenga er i medvind om dagen og sikret seg sist uke landslagsstopper Stefan Strandberg. VIF har vunnet fem strake kamper i Eliteserien.

  Børven har siden i fjor vært under kontrakt med Gaziantep. (NTB)

  Eliteserien fotball 2020: Strømsgodset - Rosenborg (3-3)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Vos til topps i åpningen av Tour of Scandinavia

  Syklist Marianne Vos vant den første etappen av Tour of Scandinavia etter en jevn spurt i Helsingør.

  Nederlandske Vos (Jumbo-Visma) vant foran Megan Jastrab (DSM) og Shari Bossuyt (Canyon) i den 145 kilometer lange etappen fra København til Helsingør.

  – Det gikk veldig veldig fort. Jeg var veldig nervøs. Alle ønsker å være langt framme, men jeg er veldig glad for å kunne ta det, sa Vos til TV 2 etter seieren.

  Det norske håpet Susanne Andersen kom seg aldri i en god posisjon i massespurten og havnet utenfor topp ti. (NTB)

  First stage of the women's Tour of Scandinavia
  Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters
 • Glimt klar for playoff til mesterligaens gruppespill

  Bodø/Glimt er videre fra 3. kvalifiseringsrunde i mesterligaen etter at det norske laget spilte uavgjort 1-1 (1-6) mot Zalgiris i Vilnius i Litauen tirsdag.

  Senere tirsdag blir det klart hvem som blir Glimts neste motstander.

  Bodø/Glimt møter enten Ludogorets (Bulgaria) eller Dinamo Zagreb (Kroatia) i sin playoffkamp. Der blir det da spilt om plass i mesterligaens gruppespill. En plass i europaligaens gruppespill er uansett garantert for bodøværingene.

  Tirsdagens kamp ble i realiteten en ren transportetappe for Bodø/Glimt etter at nordlendingene vant det første oppgjøret hele 5-0. Zalgiris fikk også en spiller utvist i 2. omgang.

  Francis Kyeremeh scoret målet for Zalgiris, mens Joel Mvuka utlignet for Bodø/glimt.

  – Å komme ut på Aspmyra til Champions League-sangen blir stort, sier målscorer Mvuka til TV 2.

  Glimts sisteskanse Nikita Haikin måtte ellers gå av banen etter et kvarter etter en stygg takling av målscorer Kyeremeh, som fikk gult kort. Etter kampen var han ute på banen med krykker, men det er foreløpig usikkert hvor alvorlig skaden er.

  Julian Faye Lund kom inn til sin debut for de gulkledde.

  Lithuania Soccer Champions League
  Foto: Mindaugas Kulbis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste