Klæbo, Northug og Estil har «trønderrykket»: – Unikt og ekstremt

Frode Estils superrykk var ikke det vakreste, men likevel så effektivt at det nå har gått i arv i to generasjoner. Sprintkometen Johannes Høsflot Klæbo gir nytt liv til det spesielle rykket.

sprintkombo

Se video av "trønderrykket" som har gått i arv i tre langrennsgenerasjoner.

– Hverken spurtteknikken til Petter Northug, Klæbo eller meg står nok i teknikkhåndboka. Den er litt utradisjonell. Men man må ha litt fart og råskap i kroppen og hodet for å lykkes, sier Frode Estil.

Johannes Høsflot Klæbo sjokkerte norgeseliten på Beitostølen med et uimotståelig taktskifte. Måten den overlegne seieren kom på, var nok til å få kallenavnet «den nye Petter Northug».

20-åringen innrømmet også overfor NRK at Northug var ett av forbildene da han vokste opp.

Og Northug selv har latt seg imponere av sin nye landslagskollega.

– Jeg ser likheter. Han slår gjennom tidlig og har ikke respekt. Det er veldig imponerende det har han gjort, og han behersker flere distanser. Han er en mann for fremtiden. Han kommer til å bli bedre og bedre. Jeg ser ikke bort ifra at han kan sjokkere oss mer, sier Northug.

klæbo og northug

Klæbo og Northug møtes i dagens verdenscupsprint på Lillehammer.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Men NRK Sport har tatt et uhøytidelig titt i arkivene og funnet en annen skiløper som Høsflot Klæbo også minner litt om.

Smiler av «trønderrykket»

Det voldsomme taktskiftet i motbakkene på Beitostølen ligner nemlig ikke bare på Northugs rykk på 50 kilometeren i VM i Falun i 2015. Det minner også om Frode Estils gullrykk på 50 kilometeren under VM i Oberstdorf i 2005.

DEU SKI NORDISCH

Frode Estil var aller best på de litt lengre distansene, men også der fikk han god bruk for rykket sitt. Også Northug har vunnet flere distanserenn etter å ha rykket på slutten.

Foto: JAN PITMAN / Ap

At alle tre er fullblods trøndere gjør selvsagt sammenligningen ekstra interessant.

Estil selv flirer godt når han får høre om «trønderrykket».

– Det er en veldig artig sammenligning, men jeg synes at Klæbo minner mer om Northug i stilen. Han var uansett en fryd å se på på Beitostølen. Det virker som han har det lille ekstra, og det blir veldig spennende å følge han i årene fremover, sier Estil til NRK.

– Unike og ekstreme egenskaper

Det er også NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland helt enig i.

– Det er litt vanskelig å sammenligne Klæbo direkte med Frode Estil, ettersom Frode ikke var en sprinter. Sammenligningen med Northug er mye mer aktuell. Men alle tre har likevel spisskompetanse som er sammenlignbar, og det er maksfarten, rykket og taktskiftet. Det er helt unike og ekstreme egenskaper, og det er derfor både Estil og Northug har vunnet gullmedaljer. Og derfor kan også Klæbo gjøre det, sier han.

– Men i tillegg til maksfarten, som er viktigere nå enn før med alle fellesstartene og Tour-renn med sprinter, så må man også ha en utholdenhet i bunnen. Det er hemmeligheten. De hadde Estil, det har Northug og det ser det også ut til at Klæbo har, legger Aukland til.

Langrennseksperten fryder seg også over tanken på 20-åringens fremtid.

– Man skal være forsiktige med å legge for mye press på Klæbo, men jeg har stor tro på ham. Han har allerede vist at han blir å regne med i eliten i årene som kommer. Det er helt åpenbart. Han er ekstremt offensiv, rask, uredd, utholdende, har god teknikk og en ekstrem vinnervilje, sier Aukland.

Siste nytt

 • England med sterk seier mot Spania

  England slo Spania 3-2 på bortebane mandag i nasjonsligaen. Dette er første gang Spania slipper inn tre mål i en tellende hjemmekamp.

  Raheem Sterling
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Kristoffersen-saken etter sesongen

  Henrik Kristoffersen får innfridd ønsket om å ha rettssaken i striden med Norges Skiforbund etter sesongslutt. Saken går i Oslo tingrett i mars neste år, melder Aftenposten.

  Henrik Kristoffersen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal